Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

03-10-2001
Overijssel massaal op de been

Van onze verslaggevers

ZWOLLE - Het regende pijpenstelen gisteren tijdens het kennismakingsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Overijssel. Zo nu en dan kwam het met bakken uit de hemel. Maar alle nattigheid kon de pret in deze provincie niet drukken. Het verloofde stel trotseerde de buien en genoot duidelijk van het grote enthousiasme van het publiek dat ondanks alles massaal op de been was.

De reacties waren zeer eensgezind. "Wat ziet ze er mooi uit, in het echt nog beter dan op televisie", was een veel geuite kreet. De 15-jarige Dennis vindt Máxima 'cool' en zeker geen 'dom blondje' zoals een vriendje schamperde. "Ze spreekt hartstikke goed Nederlands; dat vind ik knap!". Er viel slechts een enkele wanklank. Bij de start van het bezoek in Diepenheim werd de 35-jarige cabaretier/kunstenaar Andre Manuel opgepakt die - staand achter een raam - het prinselijk paar zijn blote achterwerk had toegekeerd.

Willem-Alexander en zijn aanstaande echtgenote hebben, volgens de politie, niets van het incident gemerkt. De exhibitionist werd meegenomen naar het politiebureau en kreeg een boete opgelegd van fl. 300. De politie hield ook een 29-jarige man uit Markelo aan die een sinaasappel richting de koninklijke bus had gegooid. Hij moest een bekeuring van fl. 100 betalen.

Huwelijksreis

Voor het overige waren de reacties op het bezoek van onze kroonprins en zijn geboren Argentijnse hartverwarmend. Via spandoeken werd Máxima door inwoners in Markelo en Holten gastvrij uitgenodigd voor een 'kopje koffie'. Reisbureaus in Overijssel zijn 'graag bereid de huwelijksreis voor het paar te boeken'. En een bewoner van de binnenstad van Deventer schilderde zijn huis speciaal in 'Argentinian blue'.

Boswachter Sjaak van Dijk viel de eer te beurt om het paar iets te vertellen over de Sallandse heuvelrug. "In Diepenheim ben ik in de donkerblauwe bus met het gouden kroontje gestapt. Ik mocht naast Máxima aan een tafeltje zitten. Ze toonden beiden interesse in het gebied. Er was ook nog een hilarisch moment. Toen we over de Holterberg reden, stelde Máxima dat ze het woord 'berg' toch wel erg sterk vond uitgedrukt voor deze 'heuvel', lacht de boswachter.

Het bezoek aan de Scania-fabriek was eveneens een groot succes. Ter verwelkoming van het paar had de directie bij de entree van het complex een rij trucks in rood, wit en blauw met oranje knipperlichten neergezet. Het prinselijk paar besloot de tour door Overijssel, het vijfde kennismakingsbezoek, met een gesprek in besloten kring met slachtoffers van de de vuurwerkramp in Enschede en met gedupeerden van de mkz-crisis.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden