Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

20-09-2001
Warm onthaal Máxima

door Jan-Kees Emmer en Annemiek Paping

ARNHEM - Máxima Zorreguieta en prins Willem-Alexander ontwikkelen langzamerhand enige routine tijdens hun kennismakingstournee door Nederland. Dat bleek gisteren tijdens het bezoek van het paar aan de provincie Gelderland. Toen het stel tegen alle protocollaire opdrachten in in het Airborne Museum in Oosterbeek toch een cadeau kreeg, was het opvallend hoe luchtig het paar daarmee omging. "We zullen het dit keer door de vingers zien", grapte de prins.

De Gelderse bevolking hield zich keurig aan de oekaze van de provincie om zich gezien de terroristische aanslagen in New York qua uitbundigheid enigszins in te houden. Toch waren er ondanks de regen tienduizenden mensen naar de verschillende pleisterplaatsen gekomen om het paar te begroeten. Dit verliep op een incident na vrijwel vlekkeloos. In Zevenaar bekogelde een 59-jarige man de koninklijke bus met een ei. De man werd in de kraag gevat en wacht een boete van 180 gulden wegens baldadigheid.

Máxima en prins Willem-Alexander spraken in het Airborne Museum met enkele veteranen van de Slag om Arnhem. Tijdens de gesprekken toonde Máxima zich zeer betrokken bij de veteranen. Burgemeester Pauline Krikke van Arnhem, pas twee weken en twee dagen op haar post, toonde zich enthousiast. "Het was enig! De Arnhemmers hebben hen warm onthaald", aldus Krikke, die het verloofde stel samen met de kersverse burgemeester van Nijmegen, Guusje ter Horst, rondleidde in de Eusebiuskerk en hen informeerde over de toekomstige, grootschalige ontwikkelingen in het gebied die zullen leiden tot een enorme toename van bedrijvigheid en werkgelegenheid. "Beiden toonden veel interesse. Máxima is een intelligent spontaan warm mens."

Het publiek dat massaal naar zowel De Klomp, Arnhem, Zevenaar en Oosterbeek was gekomen, reageerde zeer enthousiast. "Een toffe meid die Máxima. Van mij mag ze blijven", gaf de 92-jarige Jan van Dijk uit verzorgingshuis Molenberg zijn mening over de toekomstige echtgenote van de kroonprins. Ook de bouwvakkers van de Betuwelijn waren vol lof over Máxima en Willem-Alexander, die gisteren een bezoek brachten aan Gelderland.

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden