Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

11-09-2001
'Wat is die Máxima een lief mens'

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM - Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta hebben gisteren de harten van de gewone Amsterdammers gestolen door zich tijdens het bezoek aan de hoofdstad ongedwongen tussen het publiek te mengen. Daarbij heeft Máxima haar eerste spontane kus mogen ontvangen van een omstander in Amsterdam-Oost op het Javaplein toen zij samen met haar verloofde een bliksemstop maakte vanuit een historisch trammetje.

De dubbele doelstelling van het bezoek werd hierbij volledig uitgebuit. Eerst een stop bij de Hollandsche Schouwburg om Máxima op de hoogte te stellen van de verschrikkingen van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna een bad in de menigte, om de doorsnee Amsterdammer kennis te laten maken met Máxima. Op het Javaplein kreeg Els Broeder het bezoek van haar leven in haar groente- en fruitkraampje dat zij al dertien jaar runt. "Ik zag ze lopen en dacht 'goh wat leuk. Die gaan zeker naar het badhuis hier verderop'. Daar komt Wim Kok namelijk ook wel eens. Maar ineens kwamen ze mijn kraampje binnen. Ik was helemaal perplex. Wat een lief mens die Máxima, maar het zijn echt gewone mensen hoor. Willem-Alexander was heel belangstellend en vroeg van alles. Nee, ik heb ze geen kus gegeven. Daar zitten die mensen toch niet op te wachten. Gewoon een hand. Was al leuk genoeg. Ik heb ze veel succes en geluk gewenst. Ze hebben beloofd volgende keer iets bij me te kopen."

Handel

Voor marktkoopman Marthy kan het bezoek van het paar wel eens een mooie handel opleveren. "Willem-Alexander kwam naar me toe en vroeg me wat ik verkocht. Ik had net mijn spullen ingepakt en vertelde dat ik in gordijnen deed en overhandigde hem mijn visitekaartje. 'Oh, als ik mijn nieuwe huis betrek, zal ik u zeker bellen', riep hij me toe. Geweldig leuk zo'n spontane reactie."

Onverwacht was ook het bezoek van het prinselijk paar aan verzorgingshuis Tabitha in de Amsterdamse Pijp. De ouderen waren enorm aangedaan door het hoge bezoek. In de recreatiezaal was net het zanguurtje begonnen toen het paar onverwacht binnenkwam. Plotseling viel er een stilte en daarna was er blijdschap. Sommigen barstten spontaan in huilen uit vanwege de aandacht van de kant van het Oranjehuis.

De raadsleden die in het stadhuis het prinselijk paar ontmoetten, waren zeer te spreken. Zo typeerde de VVD'er Houterman Máxima als een "karaktervolle vrouw, die de parel in de kroon van Amsterdam kan worden tijdens het huwelijk in februari." Amsterdam heeft volgens Houterman het "aanstaande bruidspaar een goede voorproef gegeven wat de stad te bieden heeft."

Tientallen ludieke spandoeken waren te lezen tijdens de tour door de stad. De ouders Weggen van de anderhalf jaar oude Lars stonden in het oranje gekleed met het spandoek 'Maxima you're cosy'. Bij de Hollandsche Schouwburg waren drie schilders in een hoogwerker geklommen en stonden een uur in de regen met emmertjes over het hoofd te wachten. Op het moment dat Máxima en Willem-Alexander met de authentieke Amsterdamse mini-bus bij de Opstapper aankwamen, hesen zij een grote vlag waarop stond 'Maxima hoog'.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden