Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

11-09-2001
Geslaagde generale repetitie

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM - Een prima generale repetitie! De Amsterdamse politie was gisteravond uitermate tevreden over het verloop van het bezoek van Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima aan de hoofdstad. "Het was allemaal erg plezierig en heel spontaan", aldus plaatsvervangend hoofdcommissaris Joop van Riessen. "Het is met dit soort gebeurtenissen altijd zoeken naar een balans tussen beveiliging en spontaniteit. Maar het ging gelukkig allemaal prima."

De Amsterdamse politie heeft de dag gebruikt als oefening voor het huwelijk, dat volgend jaar februari in Amsterdam zal plaatsvinden. Zo was onder elke brug tijdens de rondvaart van het verloofde paar (water)politie aanwezig ter beveiliging. "Deze dag is in feite natuurlijk niet vergelijkbaar met het huwelijk. Dat wordt toch weer heel anders. Alleen voor ons was het wel een generale repetitie. Dezelfde mensen die zich straks met het huwelijk bezighouden, waren er vandaag ook bij. Wij kunnen straks gewoon de draaiboeken uit de kast halen."

De politie had geen noemenswaardige incidenten te melden. Het feit dat er van de NOS enkele kabels waren doorgesneden door een brommerbestuurder met een mes, was Van Riessen onbekend. "Voor ons is het eigenlijk allemaal heel goed verlopen. Het enige waarvan we de regie niet goed in handen hadden, was het weer."

De 250 man sterke politiemacht hoefde dan ook nauwelijks in actie te komen en verrichtte geen arrestaties. Wel werden enkele spandoeken met opruiende teksten in beslag genomen en moest de politie even in actie komen toen een bootje met drie personen op de Amstel omsloeg tijdens de rondvaart door de grachten.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden