Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

10-09-2001
Prinselijk paar vandaag in Amsterdam
Bezoek generale voor trouwpartij

door Arianne Mantel en Tjerk de Vries

AMSTERDAM - Amsterdam maakt zich vandaag op voor de grote generale repetitie van het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta op 2 februari volgend jaar. Ondanks de slechte weersverwachting worden vandaag vele honderdduizenden Oranjefans verwacht om het bezoek van het aanstaande bruidspaar op te luisteren.

Amsterdam wordt gezien als de belangrijkste halte in de toer die het prinselijk paar door Nederland maakt. Vooral omdat het een voorproefje betreft voor wat er tijdens het huwelijk valt te verwachten. De stad zal vandaag echter niet speciaal worden versierd; dit op aandringen van het verloofde stel, dat wil kennismaken met de stad zoals deze is.

Media

De media-aandacht voor het bezoek is immens. Maar liefst 186 kranten, televisieploegen en radiostations uit binnen- en buitenland hebben zich bij de organisatie aangemeld. "Er is vooral sprake van grote belangstelling van de Duitse media, die altijd voorop lopen als het om koningshuizen gaat. Twee grote televisiestations, waaronder de ZDF, zullen opnamen maken en ook de Duitse kranten ontbreken niet. Bijzonder leuk is de aanwezigheid van de Surinaamse staatstelevisie", licht een gemeentewoordvoerster toe.

Hoewel de politie ervan uitgaat dat het bezoek een groot feest wordt, zullen er honderden agenten op de been zijn. Daarnaast worden pelotons mobiele eenheid achter de hand gehouden. Tijdens de week voor het huwelijk geldt een verlofstop voor agenten, maar dat werd voor vandaag niet nodig geacht.

"In eventuele noodsituaties kunnen we genoeg mensen op de been brengen", aldus een zegsvrouw. Bijzonder onderdeel van het bezoek is de ontmoeting van het verloofde stel met vijftig Amsterdamse leeftijdgenoten.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden