Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

09-08-2001
Sneek verrast met bezoek van Máxima

door Jan-Kees Emmer en Bart Olmer

SNEEK - Heel Sneek had er op gehoopt en plotseling was ze daar. Máxima Zorreguieta verscheen gisteren onverwacht aan de zijde van haar verloofde prins Willem-Alexander bij de slotdag van de Sneekweek. Zonder krukken voorzichtig lopend stapte ze gistermorgen van het koninklijke jacht De Groene Draeck, die door haar verloofde behendig pal voor starttoren van de Sneekweek was gemanoeuvreerd.

Daarna hielp hij galant Máxima, die haar voet nog in loopgips heeft na een ongelukkige val in Zweden, voorzichtig aan wal. Terwijl de geboren Argentijnse over de loopplank wiebelde, brak een gejuich los onder de aanwezigen. De Prins van Oranje zou aanvankelijk zonder zijn verloofde een bezoek brengen aan de 'Hardzeildag' van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS), die dit jaar haar 150-jarige bestaan viert.

Maxima zou pas 10 oktober aan Friesland worden voorgesteld. Dit in het kader van de kennismakingstoernee door heel Nederland. Deze rondreis begint op 4 september in Noord-Brabant. Dan zullen, zo werd gisteren bekend, in ieder geval de steden Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Breda worden bezocht.

Voorproefje

Maar Sneek kreeg dus al een voorproefje. In de starttoren kreeg het koninklijke stel langdurig uitleg over de zeilwedstrijden, die echter grotendeels waren afgelast vanwege de storm. Máxima toonde zich zeer geinteresseerd in activiteiten rond de Sneekweek. Ze ondervroeg de medewerkers van Sneekweek twee uur lang over alle details van de zeilactiviteiten.

Het bezoek aan de wedstrijdleiding duurde zolang dat burgemeester Hartkamp van Sneek zich aan zijn stadsgenoten excuseerde voor de lange wachttijd. Na lange tijd kwam het stel gearmd naar buiten, gekleed in dikke blauwe sweaters van de KWS, en druk handenschuddend met de gelukkige aanwezigen op het eiland. Nog chaotischer werd het toen de prins en zijn verloofde aanmonsterden op het Friese statenjacht Friso en op weg gingen naar het startschip van de zeilwedstrijden, midden op het Snekermeer.

Chaos

Een armada van ontelbare bootjes, sloepen en jachten volgden op slechts meters afstand het stel. De waterpolitie had de grootst mogelijke moeite om de schepen op veilige afstand te houden. Een enkele keer namen politieboten al te opdringerige bezoekers in de tang. In het gekrioel ontstonden gevaarlijke momenten, waarbij schepen elkaar ramden en kraakten.

Daarbij raakte wonderwel niemand gewond. De Friese schippers Jacob Visser en Anne Tjerkstra van het Friese statenjacht voeren het stel vanaf het startschip weer terug naar hun eigen koninklijke jacht. Met De Groene Draeck vaart het paar nog enkele dagen rond in Friesland, aldus commissaris Nijpels. De afgelopen weken vierde de Prins van Oranje en zijn aanstaande onder meer vakantie in Italie, waar zij ook enkele dagen in Porto Ercole bij Prins Bernhard vertoefden.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden