Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

05-09-2001
Iedereen geniet van prinselijk paar

door Joan van den Dungen en Jan-Kees Emmer

DEN BOSCH - Kiezen is soms moeilijk. Als Máxima Zorreguieta op het station van Den Bosch wordt gevraagd wat ze het leukste van haar rondreis door Brabant heeft gevonden, zegt ze diplomatiek: "Er waren zoveel leuke dingen, ik kan niet zeggen wat het leukste was."

Maxima en prins Willem-Alexander genoten duidelijk van hun eerste van zestien kennismakingsbezoeken door Nederland. De tournee heeft twee doelen. Zo kan de Argentijnse inhoudelijk kennismaken met veel facetten van ons land en onze cultuur. Anderzijds heeft de regio kans om kennis te maken met Máxima. Dat laatste geeft soms koninginnedag-achtige taferelen met veel folklore.

Tussen die twee uitersten is het soms koorddansen, omdat de inhoud niet te veel op de achtergrond mag komen te liggen. En dat leidt soms tot teleurstellingen. Zoals bijvoorbeeld bij Cocky de Vaal en Ali Amin van de Argentijnse tangodansschool El Corazon in Den Bosch. Zij lieten met vier dansparen langs de rijtoer zien dat ze in Brabant ook weten hoe ze een tango moeten dansen. Ze kregen echter geen kans om Ali's enorme schilderij, waarop de prins en zijn verloofde samen een tango dansen, aan te bieden. "Maxima heeft het wel gezien", zegt Cocky. "Maar wat ze zei verstond ik niet. We hebben later nog geprobeerd het bij het stadhuis aan te bieden, maar ook dat lukte niet. Jammer."

De meeste mensen reageren opgetogen, ook al zijn ze doornat geregend en hebben ze maar een korte glimp van het paar opgevangen. "Kijk, daar komt ze. Daar is ze. Wat is ze mooi he?" Mevrouw A. Hooikaas uit Zuilichem in de Bommelerwaard kan er maar geen genoeg van krijgen. "Het is al de tweede keer dat Máxima naar me wuift", meldt ze apetrots. "Ik ben van de Dieze als een speer naar de Torenstraat gelopen. En nu moet ik me haasten naar de Markt. Schaterend: "Dat wordt de derde keer. Ach, weet u, ik ben hier samen met mijn dochter Annet en mijn vriendin Grandia. We hebben er een echt dagje uit van gemaakt. Die regen nemen we maar voor lief. Nu kan ik later tenminste zeggen dat ik Máxima en de prins heb gezien nog voordat ze getrouwd waren."

Buitengewoon

Eindhovens burgemeester dr. Rein Welschen sprak van een buitengewoon warm en losjes bezoek. "Ik vind het geweldig hoeveel humor Máxima en prins Willem-Alexander hebben", aldus de burgervader. "Zeer scherpe opmerkingen. Vooral tijdens hun bezoek aan de Design Academy hebben we veel gelachen. De prins zag dat iemand die een foto wilde maken zijn camera per ongeluk achterstevoren hield. Hij zei: 'Zou u het toestel niet beter andersom vasthouden, anders wordt u straks nog blind van de flits. Het ging er heel informeel aan toe."

De rondrit door de Lichtstad in de superzuinige open Volkswagen Bora van de Technische Universiteit werd zo'n tien minuten voor tijd verboden door de organisatie omdat die zich zorgen maakte om het pijnlijke been van Máxima en ook omdat het pijpenstelen regende. De organisatie had al een dichte hofauto klaar staan. Maar dankzij bemiddeling van de burgemeester ging de rit in de Bora toch door.

Welschen: "De prins zei heel spontaan, 'denken ze soms dat we het niet kunnen? We doen het toch'. Dat is grote klasse.". En dat vinden ze ook in cafe In de Kleine Werelt op de Markt in Den Bosch. Daar hangt boven de deur een reusachtig spandoek met een alleszeggende tekst in onvervalst Brabants dialect: "Maxima, we'n lekker ding bende gij."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden