03-07-2001
Senaat stemt in met Toestemmingswet
Prins en Máxima trouwen in Beurs van Berlage
Van onze verslaggevers
DEN HAAG - Prins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta trouwen op zaterdag 2 februari 2002 in de Amsterdamse Beurs van Berlage. De kerkelijke bevestiging van het huwelijk heeft dezelfde dag nog plaats in de Nieuwe Kerk aan de Dam in de hoofdstad.
Een overgrote meerderheid van de Staten-Generaal stemt vandaag in met de Toestemmingswet voor het huwelijk, die wordt verdedigd door premier Kok. Alleen enkele Tweede-Kamerleden en senatoren van GroenLinks, D66 en PvdA zullen tegen stemmen. De SP-volksvertegenwoordigers verschijnen vandaag helemaal niet in de Ridderzaal, waar de bijzondere bijeenkomst om 12.30 uur begint. Zij willen zich onthouden van stemmen. De NOS zendt de gezamenlijke vergadering van de Tweede en Eerste Kamer rechtstreeks uit via Nederland 2.
De vijf SGP-volksvertegenwoordigers gaan wel akkoord met de wet. De partij had aanvankelijk bedenkingen, omdat Máxima van huis uit katholiek is. Eerder stemde de SGP nog tegen de Toestemmingswet van het huwelijk tussen prins Maurits en de katholieke Marilene van den Broek. Volgens SGP'er Holdijk speelt mee dat het kerkelijk huwelijk plaatsheeft in de hervormde Nieuwe Kerk en bovendien heeft Máxima aangekondigd dat ze serieus onderzoekt of zij van geloof gaat veranderen.
"Het Huis van Oranje blijft in de protestantse traditie en eventuele kinderen zullen ook in die traditie zullen worden opgevoed", aldus Holdijk. Directeur Guus Bakker van de Beurs van Berlage is heel blij met de keuze van het aanstaande bruidspaar. Het magnifieke gebouw aan het Damrak ontworpen door bouwmeester H.P. Berlage is volgens hem ideaal voor het burgerlijk huweljk van het paar. "Ze zullen trouwen in de Goederenbeurszaal. Dat is met 1600 vierkante meter de grootste zaal in de binnenstad. Een zaal die aan meer dan duizend mensen plaats biedt. Deze zaal mag met recht 'majestueus' genoemd worden. Het glazen dak, de houten vloer, de geel rode kleuren van de muren en de grote glazen lampen geven het geheel een statige ambiance. De keuze van het paar kon niet beter zijn".
Het vroegere Beursgebouw stamt uit 1903 en doet nu dienst als expositie- en concertruimte. "We zijn net bezig met een grootscheepse renovatie die op 1 januari 2002 klaar is. Alles wordt vernieuwd. Van de toiletten tot en met de keuken. Verder bevinden zich in het gebouw zes andere zalen die geschikt zijn om de vele hoge gasten en de internationale pers op te vangen".
Na het burgerlijk huwelijk zal de stoet naar de van oorsprong hervormde Nieuwe Kerk aan de Dam vertrekken voor de kerkelijke inzegening. De kerk ligt op enkele minuten loop- of koetsafstand van de Beurs van Berlage. De schitterende kerk stamt uit de 15e eeuw maar is in de 17e eeuw na een brand in volle glorie herbouwd. "Toen het aanstaande bruidspaar bij ons kwam kijken was het schitterend weer. De lichtval was zo mooi dat de kerk eigenlijk zichzelf al verkocht had," vertelt conservator J. Vrieze. De Nieuwe Kerk is groter dan de Westerkerk die ook bezocht werd door het paar. "Er is hier plaats voor meer dan 1000 gasten. Bovendien hebben we vloerverwarming wat het verblijf van de gasten midden in de winter zo geriefelijk mogelijk zal maken".
|