Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

27-06-2001
Lawine aan cadeau- suggesties

door Annemiek Paping

DEN HAAG - Een koninklijke zeppelin, twee bruine labrador-puppy's, een marathon over de ringweg rond Amsterdam, een koninklijk carillon, parken, bossen en fonteinen, een bouwtekening voor een nieuw koninklijk jacht en waterputten voor Tanzania.

Dit is slechts een kleine greep uit de ruim 1500 suggesties die de afgelopen twee maanden bij het Nationaal Oranje Comite zijn binnengekomen voor het huwelijksgeschenk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima. "Nederlanders gaven massaal gehoor aan onze oproep om met originele ideeen te komen voor zowel een persoonlijk geschenk als voor een goed doel", aldus de heer F. v.d. Vorm van het Comite. "Er zitten echt zeer creatieve geesten tussen.".

Zo ligt er bijvoorbeeld het plan om vijftien miljoen Nederlanders vele liters water te laten schenken aan 'dorstige wereldbewoners' in de vorm van een groot aantal waterputten. Iemand anders stelde voor dat iedere landgenoot zich gedurende enkele uren gratis zou kunnen inzetten voor het beheer en onderhoud van bossen en andere natuurgebieden.

"Alexander en Máxima zouden beschermheer en -vrouw moeten worden van deze bijzondere vrijwilligersorganisatie.". Ook het idee voor de aanleg van een reusachtig dynamisch koninklijk monogram onder de vliegroute naar Schiphol scoort hoog. Dynamiek ontstaat doordat de beplanting en bloemen elk seizoen een andere kleur hebben. Een 'wed-site', waarop tienduizenden Nederlanders en Argentijnen ieder op hun eigen bijzondere wijze het bruidspaar kunnen feliciteren, gooit eveneens hoge ogen.

Evenals het idee voor de aanleg van een ijsbaan waar allochtone kinderen, kinderen uit achterstandswijken en asielzoekers hun kinderen net als Máxima nog kunnen leren schaatsen. Uit alle ingediende ideeen wordt de komende tijd een selectie gemaakt door een speciaal daarvoor ingestelde commissie. De definitieve keuze voor het Nationaal Huwelijksgeschenk volgt later.

Tot en met komend weekeinde kan iedereen via de site www.nationaalhuwelijksgeschenk.nl nog meebeslissen over het cadeau voor onze kroonprins en zijn aanstaande vrouw.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden