Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

23-06-2001
Spotzegels van Kroonprins

door Mirjam Brinks

ZANDVOORT - Postzegels met ironische afbeeldingen van kroonprins Willem-Alexander en een rondborstige schaars geklede Máxima zijn vanaf deze week in ons land te koop. Vooruitlopend op het aanstaande huwelijk van de kroonprins en zijn Argentijnse verloofde op 2 februari volgend jaar heeft Selectpost, onderdeel van de Stadspostunie en concurrent van PTT Post, frankeerzegels met tekeningen van het paar laten ontwerpen.

Kunstenares Marjan Rebel heeft het verliefde stel de afgelopen jaren nauwlettend gevolgd. "In deze tekeningen wil ik de kracht van de aanstaande koningin weergeven. Ik heb Máxima als een goed uitziende en zeer sterke persoonlijkheid willen neerzetten met de kroonprins als 'klein ventje' op de achtergrond. Dit in de hoop dat hij door haar gaat groeien", legt de ontwerpster uit.

Op de afbeelding is op de schouder van Willem-Alexander een papegaai te zien. Deze moet volgens Rebel koningin Beatrix symboliseren. "De moeder die haar zoon constant in het gareel wil houden. De priester beschermt het protestantse paar vervolgens voor roddel en achterklap."

Naast de frankeerzegels heeft de Zandvoortse kunstenares ook twee schilderijen gemaakt ter ere van het aanstaande Oranje-huwelijk. Een portret waarop de Koningin met haar zoon is geschilderd is inmiddels voor 8000 gulden verkocht aan een kunstverzamelaar. Het schilderij met Máxima Zorreguieta op de voorgrond is vanaf juli te koop. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) reageert laconiek op de postzegels. "Het staat kunstenaars vrij om schilderijen te maken.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden