Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

23-06-2001
Maxima haalt wit voetje

Van onze Haagse redactie

DEN HAAG - Máxima Zorreguieta heeft gistermiddag een wit voetje gehaald bij de ministers van het paarse kabinet. De bewindslieden waren onder de indruk van haar persoonlijkheid. Hinkend op krukken bezocht Máxima aan de zijde van haar verloofde prins Willem-Alexander de rijksministerraad. Het was de eerste kennismaking van onze toekomstige Koningin met dit hoge college. De kroonprins is al een oude bekende van de ministers.

"Prima", antwoordde Máxima, toen haar werd gevraagd hoe het ging met haar onderbeen, dat zij bij een val van een rots in Zweden heeft gebroken. Zij vertelde dat ze "zo goed mogelijk" probeert te lopen. Bij aankomst van het prinselijk paar verdrong zich een juichende menigte van ongeveer 200 mensen rond de dranghekken bij de Treveszaal op het Binnenhof, waar de ministerraad vergadert.

Speciaal voor Máxima, die een kort wit jasje met zwarte broek droeg, en Willem-Alexander was een rode loper uitgelegd, met aan het einde twee in galatenue gestoken marechaussees. Premier Kok verwelkomde het paar en begeleidde het naar binnen. "Ik heb haar been niet goed kunnen zien, de auto stond er pal voor", verzuchtte Oranjefan mevrouw van Hoboken, die al uren stond te wachten. "Toch sneu voor Máxima dat ze uitgerekend nu een gebroken been heeft."

De rijksministerraad wordt gevormd door de Nederlandse bewindslieden en de gevolmachtigd ministers van de Antillen en Aruba. Máxima kreeg uitleg over de gang van zaken. Premier Kok sprak na afloop van de ontvangst van een plezierig, informeel samenzijn. "Maxima werd wat gehinderd door haar krukken", gaf hij toe. Tijdens de bijeenkomst werden grapjes over het gebroken been van Máxima gemaakt. Prins Willem-Alexander zei: "We hebben het gips voor deze gelegenheid helemaal wit gehouden." Hij verwees hiermee naar eventuele handtekeningen. Geen van de aanwezigen heeft echter een handtekening op het gips gezet.

"Het is ongelooflijk hoe goed zij Nederlands spreekt", vertelde vice-premier Borst, die Máxima charmant vond. "Geweldig toch om haar te ontmoeten", zei ook minister Netelenbos. Ondanks haar gebroken been maakte Máxima een montere indruk toen zij, begeleid door Willem-Alexander en premier Kok, de Treveszaal binnenliep.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden