Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

22-06-2001
Toelage Máxima fl. 1,38 miljoen

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG - Máxima Zorreguieta krijgt als ze straks getrouwd is met prins Willem-Alexander, een jaarlijkse toelage van tenminste 1.387.000 gulden. Dit blijkt uit de reactie van premier Kok op een groot aantal vragen van de Tweede Kamer over de Toestemmingswet voor het koninklijke huwelijk.

Volgens Kok is de echtgenote van de vermoedelijke troonopvolger zo nauw betrokken bij de uitoefening van de functie van Willem-Alexander, dat dit beperkingen stelt aan andere functies in het maatschappelijk leven in Nederland. De toelage van Máxima is een ton hoger dan die van prins Bernhard. Willem-Alexander krijgt een toelage van 1.880.000 gulden. De kosten voor personeel en ander onkosten buiten beschouwing gelaten, houdt hij een inkomen over van 576.000 gulden. Máxima zal aan haar toelage waarschijnlijk tussen de vier en vijf ton overhouden.

Burgemeester Cohen van Amsterdam zal op 2 februari 2002 Máxima en Willem-Alexander in de echt verbinden. Premier Kok gaat er vanuit dat Amsterdam alles in het werk zal stellen om het huwelijk ordelijk te laten verlopen. De vader van Máxima is niet aanwezig. De minister-president wil niet zeggen welke leden van de familie Zorreguieta wel acte de presence zullen geven.

Maxima mag in het maatschappelijk verkeer prinses van Oranje worden genoemd, maar de regering wil liever dat dit niet gebeurt omdat die titel officieel alleen aan de troonopvolger toebehoort. Haar titels zijn volgend jaar prinses der Nederlanden en prinses van Oranje-Nassau. De eventuele kinderen krijgen dezelfde titels. Zij verliezen hun lidmaatschap van het Koninklijk Huis als zij op een zeker moment kiezen voor de Argentijnse nationaliteit, hetgeen ondanks de naturalisatie van Máxima volgens de Argentijnse wet mogelijk is.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden