Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

30-05-2001
Complimenten Máxima voor D66'er De Graaf

door Sjuul Paradijs

DEN HAAG - Máxima Zorreguieta heeft D66-leider Thom de Graaf tijdens een van de vele huwelijksfestiviteiten van Laurentien Brinkhorst en prins Constantijn overladen met complimenten. De Graaf had op de dag dat de verloving tussen Máxima en prins Willem-Alexander bekend werd gemaakt, de Argentijnse in haar moedertaal gelukgewenst met haar presentatie in het Nederlands. De Graaf feliciteerde Máxima op televisie met haar eerste publieke optreden met 'Che Máxima te pas aste', wat zoveel betekent als 'Je bent jezelf voorbijgegaan'.

Deze typisch Argentijnse uitdrukking wordt gebruikt om aan te geven dat iemand een uitstekende prestatie heeft geleverd. Máxima bleek zeer onder de indruk van Thom de Graaf en zijn verbluffende beheersing van het Argentijns. De D66-politicus had de uitdrukking goed ingestudeerd, die hem van te voren was ingefluisterd door een van zijn medewerksters. De echtgenoot van die D66-secretaresse is een Argentijn, die overigens gedurende enkele jaren veel moeite heeft moeten doen om zich in Nederland te mogen vestigen.

Volgens een ingewijde was De Graaf zeer onder de indruk van de charmante Máxima, met wie hij gezellig verder keuvelde. In dat gesprek was er geen plaats voor zijn vergaande plannen die hij met het koningshuis heeft. Volgens De Graaf moet de Koning uit de regering, moet zijn rol bij de kabinetsformatie worden beperkt en mag hij ook geen lid meer zijn van de Raad van State.

"Zo'n bruiloft is geen goede ambiance om zoiets aan te kaarten", verdedigt een ingewijde De Graafs optreden. Máxima was waarschijnlijk niet op de hoogte van De Graafs toekomstplannen met het Huis van Oranje. Wel wordt haar na het huwelijk zitting verleend in de Raad van State, het hoogste adviescollege van de regering.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden