Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-03-2001
Trouwen was moeilijk voor ouders Máxima

BUENOS AIRES - Hoewel de aanloop tot het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta zo hier een daar een klein hindernisje kent, valt dat alles in het niet met de moeite die de ouders van de bruid hebben moeten doen om zich officieel in de echt te verbinden.

Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima wilde in het begin van de jaren zeventig na een mislukt huwelijk een nieuw leven beginnen met Maria del Carmen Cerruti. Maar dat was niet zo gemakkelijk. Voor Jorge Horacio Zorreguieta, en de ongeveer 1,2 miljoen andere Argentijnen die destijds eveneens een echtscheiding verlangden, bestond er slechts een wet uit 1957 waarmee het alleen mogelijk was om een scheiding van tafel en bed aan te vragen. De beide huwelijkspartners konden de breuk van de echtverbintenis bij de rechter laten registreren maar konden vervolgens niet opnieuw in het huwelijk treden.

Jorge Zorreguieta zag het begin 1970 zijn huwelijk, veertien jaar eerder in Buenos Aires gesloten, met Marta Haydee Lopez Gil sneuvelen. Zorreguieta, die op dat moment voorzitter was van de Coordinerende Commissie van Landbouw- en Veeteeltorganisaties, had in het pampastadje Pergamino Maria del Carmen Cerruti leren kennen tijdens een landbouwexpositie. Enkele maanden later woonde het nieuwe paar reeds samen in een appartement aan de Libertadorlaan in het centrum van de hoofdstad. Scheiding. Hoewel Jorge Zorreguieta in september 1970 samen met Marta Lopez de rechter had gevraagd om een scheiding van tafel en bed uit te spreken was het hem niet mogelijk enige officiele erkenning te geven aan zijn nieuwe levensgezellin.

Scheiden was tot op zekere hoogte mogelijk maar een tweede huwelijk kon gewoon niet. Het vervelende was dat deze beperking allerlei narigheid veroorzaakte in het dagelijkse bestaan. Zo kon een samenlevend echtpaar geen gezamenlijke bankrekening openen. Bij het eventuele overlijden van een van de partners had de ander niet het minste recht op de nalatenschap. Datzelfde gold ook voor de kinderen uit zo'n tweede niet-erkende maar duurzame relatie. "Het ergste was nog dat de wet en daarmee de samenleving deze kinderen genadeloos discrimineerde en niet schroomde hen steevast als bastaards te bestempelen", aldus historicus en genealoog Carlos Paz Hijo.

Ook Jorge Zorreguieta en zijn nieuwe partner Maria del Carmen maakten zich zorgen omdat er eind 1970 al een kleintje op komst was. "Ik kan geen andere conclusie trekken dan dat Jorge Zorreguieta altijd zijn uiterste best heeft gedaan om zijn privezaken zo goed mogelijk te regelen", zo constateert Carlos Paz Hijo. Niet zonder bewondering constateert hij "dat bij Zorreguieta alles tot wel drie cijfers achter de komma perfect moet zijn geregeld. Dat is uitzonderlijk in Argentinie.". Om Máxima, die op 17 mei 1971 ter wereld zou komen, althans enigszins te behoeden voor het onbegrip van de wet besloten Jorge en Maria del Carmen in december '70 naar het buurland Paraguay af te reizen om daar hun liefde wettelijk vast te laten leggen.

"Het was in die dagen heel normaal dat Argentijnen naar Paraguay of Uruguay afreisden om er het huwelijk te sluiten dat de wet in eigen land hen verbood," aldus Carlos Paz Hijo die erop wijst dat het zo gesloten buitenlandse huwelijk evenwel geen rechtsgeldigheid in Argentinie kon krijgen. Democratie. Pas op 6 juli 1987 slaagde Jorge Zorreguieta erin de scheiding van tafel en bed die zeventien jaar daarvoor was opgetekend om te zetten in een definitieve scheiding van zijn eerste echtgenote Marta Lopez.

Met het herstel van de democratie in 1983 was in Argentinie een levendige discussie op gang gekomen over de onmogelijkheid van een werkelijke echtscheiding. In 1986 werd dat wettelijk mogelijk. Naar de r.-k kerk werd amper meer geluisterd: de bisschoppen hadden te veel krediet verspeeld met hun stilzwijgen tijdens de bloedige dictatuur. Het lijkt erop dat Jorge Zorreguieta zijn in Paraguay gesloten huwelijk met Maria del Carmen Cerruti inmiddels in Argentinie heeft laten registreren.

Maxima's moeder blijkt in de registers van de burgerlijke stand te staan ingeschreven als mevrouw Cerruti-Zorreguieta hetgeen volgens advocaat Mario Dominguez alleen mogelijk is wanneer het huwelijk tussen beiden ook in Argentinie zelf rechtsgeldigheid heeft gekregen. Jorge Zorreguieta en zijn vrouw Maria del Carmen Cerruti, gefotografeerd in 1979. Het paar was in 1970 in Paraguay getrouwd, omdat de scheiding van Jorge een huwelijk in Argentinie in de weg stond.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden