Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-03-2001
Stamboom van Willem-Alexander
terug tot 12de eeuw

AMSTERDAM - De stamboom van Willem-Alexander is indrukwekkend en gaat in vrouwelijke lijn terug tot circa 1120 toen de eerste graaf van Laurenburg (circa 1146-1198) de burcht Nassau aan de Lahn bouwde.

Zijn zoon Hendrik II de Rijke bouwde de Dillenburg in 1240. Diens twee zonen Walram en Otto verdeelden de vaderlijke erfenis en zo ontstond er een Walramse en een Ottoonse linie met tal van zijtakken. Zo stamt de huidige groothertog van Luxemburg in vrouwelijke lijn af van Walram. De Nederlandse geschiedenis van de Oranjes begint als Willem van Oranje in de 16de eeuw ten strijde trekt tegen de Spaanse bezetter. De afstammelingen van prins Willem worden aangeduid als Oranje. Deze tak sterft echter in 1702 in mannelijke lijn uit met de dood van stadhouder-koning Willem III. De enige Oranje die ook koning van Engeland was.

Geen nood. Hij wordt opgevolgd door Johan Willem Friso (1687-1711), de stadhouder van Friesland. Hij stamt in mannelijke lijn af van Jan de Oude die op zijn beurt weer de jongere broer van Willem van Oranje was. Bovendien was Willem Frederik (1613-1664), de grootvader van Johan Willem Friso, getrouwd met Albertina Agnes, dochter van Frederik Hendrik.

Voor de feitenkenners onder u: prins Frederik Hendrik was een van de naar schatting twaalf kinderen van Willem van Oranje. Op die manier ging de afstamming van Willem van Oranje in 1702 in vrouwelijke lijn verder. Deze Ottoonse linie sterft in 1890 in mannelijke lijn uit met koning Willem III. Het huidige Koninklijk Huis stamt met Wilhelmina en Juliana in vrouwelijke lijn af van de Ottoonse linie.

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden