Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-03-2001
Schoonfamilie ontmoet tijdens de wintersport

BARILOCHE - De eerste ontmoeting met zijn aanstaande schoonfamilie zal prins Willem-Alexander nog lang heugen. Er was in het huis in het mondaine Argentijnse wintersportoord Bariloche eigenlijk geen plek voor de Prins van Oranje. Dus moest de prins het doen met kamertje van niet groter dan 2,5 bij 1,5 meter.

Het pijpenlaatje, niet groter dan een flinke kast, met niet meer dan een smal stapelbed en een klein stoeltje, is onderdeel van het huis van de Argentijnse diva en societykenner Clara Montpelat. Sinds de villa van de Zorreguieta's enige jaren geleden door een bosbrand werd verwoest, huurt de familie deze woning om van de wintersport te genieten. Het ligt op de helling van de Cerro Catedral, naast een beroemde skiclub en belangrijker nog naast de eerste skiliften van het duurste skidorp van Zuid-Amerika.

Vakantie is belangrijk voor de Zorreguieta's. Het is een hechte grote familie die verknocht is aan gezelligheid. Vader en moeder boeken tweemaal per jaar een uitgebreide vakantie waar ook de vier kinderen - Máxima, de oudste van Jorge Zorreguieta's tweede huwelijk gevolgd door Martin, Ines en de benjamin Juan - meer dan welkom zijn.

In de zomer gaat de familie steevast naar de chique badplaats Punta del Este in Uruguay, aan de andere kant van de Rio de la Plata, en het St. Tropez van de Zuid-Atlantische Oceaan. Hier heeft vader Zorreguieta een mooi buitenverblijf, twee straatblokken van het strand. Elke zuidelijke winter is de familie te vinden op de skipistes van Bariloche.

Volgens Clara Montpelat zit het skien de familie Zorreguieta in het bloed. "Ze zijn allemaal even enthousiast. "Maxima stond op haar vijfde reeds op de latten en heeft zich, net als haar zusje en broertjes ontwikkeld tot een prima skier. Ze gaan meestal 's ochtends om tien uur de berg op en komen pas naar beneden als de liften al niet meer draaien. Vanzelfsprekend vinden Máxima en Ines ook het apres-ski niet helemaal onbelangrijk", zo verzekert de Argentijnse glimlachend. In Bariloche leerde Willem-Alexander onder andere Máxima's tante Marcella Cerruti kennen en haar zusje Ines naast Martin en Juan die natuurlijk ook van de partij waren.

De kroonprins reisde naar Bariloche via Buenos Aires waar hij neerstreek met de gebruikelijke twee lijfwachten. De Zorreguieta's stonden hem op de luchthaven Ezeiza op te wachten. Máxima was twee dagen eerder uit New York aangekomen. Met de nette maar ietsjes verouderde Peugeot 504 van vader Zorreguieta ging het gezelschap eerst naar het appartement van de familie in de hoofdstad. De lijfwachten en bagage volgden in een taxi. Na een beetje van de lange reis te zijn bijgekomen ging het vervolgens naar het kleinere Aeroparque vliegveld voor de doorgaande vlucht naar Patagonie.

Eenmaal aangekomen was de kroonprins volgens Clara Montpelat, die zelf ook op wintersport was en in een tweede woning verbleef, heel expliciet in zijn opdracht aan beide dienders dat zij hun werk zich kon beperken tot de terrasjes, galerijtjes en restaurants van het plaatsje zelf. "Hij liet er absoluut geen misverstand over bestaan dat zij hem niet moesten volgen, bespieden of beschermen. Willem-Alexander verlangde totale rust en heeft die voor zover wij weten ook gekregen. Het is volgens mij een man die op zijn zachtst gezegd ferm kan optreden wanneer dat even nodig is. Dat mag ik eigenlijk wel", aldus Clara.

Ski-instructeur Ricky Djapij, al jarenlang een vriend van de familie, weet zich levendig te herinneren dat Willem-Alexander geen enkele moeite had met de notoir uitdagende zwarte pistes van de Cerro Catedral. "Jullie prins kan skien. Dat is zeker. Hij heeft in Maxi een goeie gevonden want ook zij laat zich niet snel door de berg uit haar evenwicht brengen", aldus Ricky. "Willem-Alexander heeft in Máxima een goeie gevonden. Zij laat zich niet snel door de berg uit haar evenwicht brengen," zegt een ski-instructeur die de familie Zorreguieta goed kent. Slechts een piepklein slaapkamertje in deze houten woning was beschikbaar voor Willem-Alexander, toen hij in het chique ski-oord Bariloche kwam kennismaken met de familie Zorreguieta.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden