Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-03-2001
Onderzoeker: Vader Zorreguieta fout

Van een onzer verslaggevers

DEN HAAG - Het handelen van oud-staatssecretaris Jorge Zorreguieta tijdens de Argentijnse junta kan naar Nederlandse normen als 'fout' worden bestempeld.

Deze harde conclusie trekt onafhankelijk onderzoeker professor Michiel Baud over de vader van Máxima, in een rapport dat hij op verzoek van premier Kok in het diepste geheim heeft opgesteld. Jorge Zorreguieta zelf vindt dat hij als lid van de regering-Videla "te goeder trouw" heeft gehandeld. De aanstaande schoonvader van prins Willem-Alexander schrijft in een verklaring die als bijlage aan het onderzoeksrapport is toegevoegd, dat hij niet op de hoogte van de aard van de onderdrukking was.

"Wat er gebeurde wat betreft de schendingen van de mensenrechten, waarvan ik pas na 1984 op de hoogte begon te raken, verwerp ik volstrekt. Ik keur elk geval van marteling, verdwijning of moord af", aldus Zorreguieta in deze bijlage. Ondenkbaar. De verklaring van Zorreguieta is in tegenspraak met de harde conclusies van Baud. Deze stelt dat het "ondenkbaar" is dat Máxima's vader niets afwist van de onderdrukking en de grootschalige schendingen van mensenrechten in Argentinie tussen 1976 en 1983.

Bovendien speelde Zorreguieta volgens Baud een belangrijke rol in de regering-Videla als staatssecretaris van Landbouw en Veeteelt. "Zijn functie moet als politiek van groot gewicht worden beschouwd, want het betrof hier een leidende functie in de belangrijkste economische sector van het land", aldus de onderzoeker. Volgens Baud stelde de vader van Máxima zich in zijn functies op als technocraat "die niets wilde weten van de politieke implicaties van zijn politieke functies". Dat neemt volgens hem niet weg dat Zorreguieta zich "vijf jaar lang actief en met overtuiging heeft ingezet voor een regime dat in binnen- en buitenland is veroordeeld wegens het uitschakelen van de democratische rechten en het op grote schaal schenden van mensenrechten.".

Hoewel zij niet bij de verloving op Paleis Noordeinde aanwezig konden zijn, glunderden Máxima's ouders gisteren van trots. "U zult begrijpen dat wij echt heel gelukkig zijn. Dit is een erg belangrijke stap voor onze dochter."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden