Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-03-2001
De betovering begon op een zwoele avond in Sevilla

Het bankmeisje en haar droomprins

door Jan-Kees Emmer en Wim Romeijn

BRUSSEL - Het is zover! Eindelijk hebben prins Willem-Alexander en zijn vriendin Máxima Zorreguieta de wens te kennen gegeven te willen trouwen. Wie is Máxima Zorreguieta eigenlijk? Deze krant speurde de afgelopen maanden in archieven, sprak met vrienden in New York en Argentinie en Nederland. Het beeld is duidelijk: Máxima Zorreguieta is een doortastende, intelligente vrouw die duidelijk weet wat ze wil. Een hardwerkende bankemployee die tot voor kort van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in haar kantoor van de Deutsche Bank in Brussel werkt.

Op 31 januari ging er een siddering door Nederland. Eindelijk was het dan zover. Prins Willem-Alexander mocht zijn vriendin Máxima meenemen naar het verjaardagsfeestje van zijn moeder in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Voor het eerst verscheen het paar officieel zij aan zij. Máxima genoot duidelijk. Na bijna twee jaar verstoppertje spelen met altijd de vrees om betrapt te worden, stond zij trots aan de zij van haar vriend.

Het verjaarsbezoek is een nieuwe mijlpaal in de fase voor de aankondiging van de verloving. Ze is er op dat moment eigenlijk al klaar voor. Zo spreekt de bruid van de prins inmiddels goed Nederlands en is ze doordrongen van de gevolgen die een huwelijk met de Prins van Oranje voor haar heeft. Haar leven komt op zijn kop te staan. Er is veel veranderd voor Máxima Zorreguieta de afgelopen twee jaar. Van bankemployee in New York tot aanstaande vrouw van de toekomstig koning van Nederland. Anoniem. Zo eenvoudig als in januari 2000 zal haar leventje nooit meer worden.

Hoewel al bekend in Nederland, leidt de aanstaande van de prins op dat moment nog een vrij anoniem bestaan in New York. Neem nu die bitterkoude januaridag in New York. Máxima Zorreguieta verlaat 's morgens in alle vroegte haar piepkleine appartement aan de 225 West 20th Street. Per taxi laat zij zich naar het kantoor van de Deutsche Bank vervoeren. Een rit van ongeveer twintig minuten. Het is dan al ruim een half jaar bekend dat de Argentijnse de vriendin is van de Nederlandse kroonprins. Uitjes naar verre landen. Zoals bijvoorbeeld het boottochtje op het schip van prins Bernhard in Porto Ercole. Maar ook de reis van de vrijwel voltallige Oranjefamilie naar India.

Vrijwel wekelijks heeft de Argentijnse haar droomprins ontmoet. Vers in haar geheugen staat nog de chique lunch met vrienden in Cipriani, een beroemd restaurant aan de rand van Central Park. De maanden daarvoor zijn hectisch geweest. Opeens stond de 29-jarige Argentijnse in het middelpunt van de belangstelling. Al die aandacht, de veiligheidsmensen, de drukte om haar bijzondere vriend. Het lijkt haar allemaal niet uit te maken. Máxima is niet uit balans te krijgen. Zodra Willem-Alexander is vertrokken, herpakt zij haar leventje van 'working-girl' en begeeft zich vrijwel anoniem naar de Deutsche Bank.

Daar zal ze ongetwijfeld weleens zijn weggedroomd naar het zwoele Sevilla in maart 1999, waar zij Willem-Alexander voor eerst ontmoette. Het was die avond ongewoon warm voor maart aan de zuidoost-kust van Spanje. De Prins van Oranje was in functie en liet zich vergezellen door een bescheiden gevolg voor een bezoek aan een tentoonstelling. Oogcontact. Máxima was gewoon op vakantie. Via vrienden had zij een uitnodiging weten los te peuteren voor een officieel diner waarna een bal zou volgen.

"Nog geen uurtje na de aanvang van de avond en na een vluchtig oogcontact stapte Willem-Alexander langzaam maar resoluut op Máxima af om haar met uitgestrekte arm richting dansvloer te loodsen. Ze hebben elkaar die avond niet meer losgelaten," zo herinnert zich een van oorsprong Nederlandse vriendin van de 29-jarige Argentijnse. De volgende dag was voor de Prins van Oranje de betovering niet verbroken. Hoewel de kroonprins huiswaarts keerde en Máxima in tegenovergestelde richting naar New York vloog had Willem-Alexander het meisje haar telefoonnummer ontfutseld. Daar heeft hij ook meteen gebruik van gemaakt.

"Willem-Alexander hing elke dag aan de telefoon. Soms wel urenlang. Zij belde ook terug. Het is in Zuid-Amerika niet erg gebruikelijk dat iemand meteen blijk geeft van zijn romantische belangstelling. Maar Willem-Alexander wond er geen doekjes om en dat vond Máxima buitengewoon verfrissend," zo weet de eveneens blonde boezemvriendin waarmee de Argentijnse schone sinds haar kinderjaren lief en leed deelt. Rekenknobbel. In New York ging Máxima weer aan het werk bij de Deutsche Bank waar zij haar volgens bekenden fenomenale rekenknobbel toepast op de afdeling Latijns-Amerikaanse beleggingen.

Haar gedegen kennis van de Argentijnse economie en het zakenleven en zakendoen in het pampaland zijn gewild. Eerder vervulde zij eenzelfde functie bij Dresdner Kleinworth Benson, een prestigieus bureau van beleggingsconsulenten. Samenwonen. Máxima arriveerde vijf jaar geleden in de Verenigde Staten en kreeg er in 1996 een green card, de begeerde verblijfsvergunning. Bij aankomst in New York nam Máxima eerst haar intrek in het riante appartement van haar moeder Maria del Carmen Cerruti op de 28ste verdieping van een statig pand in de 57ste Straat, maar enkele maanden later verhuisde zij naar de Crosby Straat in het meer levendige Soho. Hier bleef zij tot oktober 1997. Toen pakte Máxima opnieuw haar spulletjes om te belanden in de wijk Chelsea, eveneens op Manhattan.

In een bescheiden gebouw leefde Máxima hier samen met haar laatste vriend Dieter Zimmerman die zij een maand eerder, in september, had ontmoet. Samen brachten zij de huur op van ongeveer 4.600 gulden per maand. Dieter werkt in New York bij de lokale vestiging van het Zweedse advertentie- en marketingbureau Tamedia waar hij graficus is. Hoewel Máxima haar vriend twee keer meenam naar Buenos Aires en ook aan haar ouders voorstelde verzandde de relatie en bleven de twee slechts samenwonen om gezamenlijk de pittige huur te kunnen opbrengen. Halfzuster. Elders in New York, in het aanzienlijk minder elegante Brooklyn woont Máxima's halfzus Dolores, de jongste dochter uit het eerste huwelijk van vader Jorge Zorreguieta met Marta Lopez Gil dat op een echtscheiding uitliep.

Dolores is de artieste van de familie. Roem en faam zijn voor Máxima's halfzus tot dusver uitgebleven hoewel zij ervan overtuigd zegt te zijn dat haar laatste collage Wonden Uit het Verleden voor een doorbraak zal zorgen. Voor Máxima is Dolores erg blij dat ze wellicht het geluk in haar leven gevonden heeft. "Dat wilde in Buenos Aires niet zo erg vlotten. Ik kan haar geluk gewoon voelen. Máxima voelt zich goed met deze Alejandro en dat is het enige wat telt.". Naar de disco. Máxima is niet van haar vaderland vervreemd. Minstens twee keer per jaar, soms vaker, keert zij terug naar Buenos Aires. In de lichtstad van de Rio de la Plata is Máxima tot voor kort met regelmaat te vinden in De Hemel.

El Cielo is in Buenos Aires de plaats om te zien en vooral ook gezien te worden. Deze hippe discotheek geldt als de waterplaats van Argentinie's fine fleur. In El Cielo moet je wezen als je of geld, of 'looks' hebt. Máxima heeft beide, het eerste met mate het tweede in overvloede. Ze is dan ook meer dan welkom. Máxima houdt in die tijd van dansen en feesten. Althans dat is de mening van Luz Maria Sunico, en die kan het weten. Luz Maria Sunico is een begrip op de Katholieke Universiteit van Argentinie (UCA) waar Máxima economie studeerde tussen 1988 en 1993. De simpel geklede, attente en goedlachse dame zwaait de scepter in het zaaltje waar de kopieermachines staan. Alle studenten kennen haar en omgekeerd. "Hoe zal ik het zeggen. Máxima viel gewoon op. Ze deed er ook beslist haar best voor. Ze is voor zover ik weet nooit op het dragen van een spijkerbroek betrapt. Máxima was bovendien altijd fijntjes opgemaakt en bewoog zich sierlijk.

Vooral de eerstejaars, die haar nog niet kenden of eerder hadden gezien, wilden zich nog wel eens potsierlijk vergapen. Er lopen hier natuurlijk nog meer mooie meisjes rond maar Máxima wist zich altijd te gedragen met een onopvallende maar tegelijkertijd meteen ook markante klasse die haar direct in een categorie apart zette," aldus Luz Maria die zich herinnert dat de welgeschapen blondine eigenlijk niet echt vaak haar zaaltje betrad. "Hoewel ik haar haast dagelijks voorbij zag lopen, kwam zij maar zelden binnen. Je moet weten dat zij samen met een paar vriendinnen een wat minder gefortuneerde collega-student elke maand wat geld toestopte om het universitaire loop- en speurwerk te doen. Dat gebeurt hier wel vaker. Zo'n knulletje of meisje gaat dan naar de bibliotheek, zoekt daar de boeken uit, maakt kopieen en zorgt zelfs voor uittreksels," zo legt mevrouw Sunico uit.

Máxima zwaaide in 1993 af met een respectabele 7,2 als gemiddeld eindcijfer. Máxima vertrok hierop naar de VS waar zij in Boston verder probleemloos haar doctorstitel in de economie haalde. Na de bliksemontmoeting in Sevilla zou het twee weken duren alvorens Willem-Alexander de Argentijnse opnieuw kon ontmoeten. Dat tweede samenzijn vond plaats in New York waar de kroonprins zelf naartoevloog achter de stuurknuppel van het regeringsvliegtuig. Ruim twee maanden en vele telefoongesprekken later was het de beurt aan Máxima om de oceaan over te steken. Zij kwam naar Toscane in Italie om zich aan te sluiten bij de vakantie van het koninklijke gezin. Hieruit volgde een afspraak om samen naar Argentinie te gaan zodat Willem-Alexander ook de familie van Máxima kon ontmoeten. Nog geen drie maanden na die koude januaridag, zegde Máxima haar baan bij Deutsche Bank in New York op. Met haar werkgever kwam ze overeen dat ze bij het filiaal van de bank in Brussel mocht gaan werken. Dichterbij haar prominente vriend en met meer mogelijkheden om ons land te leren kennen.

Ondertussen beleefde het paar een droomzomer. De prins zorgde er voor dat hij voldoende tijd in zijn drukke agenda kon vrijmaken voor zijn geliefde. En zo maakte Máxima aan de hand van haar aanstaande een korte kennismakingstoernee door Europa. Zo waren er onder andere korte tripjes naar Praag (samen met haar ouders) en was er een wandelvakantie in het Oostenrijkse Lech. Na een korte onderbreking begon Máxima afgelopen zomer bij de Deutsche Bank in Brussel. Niet meer zo fanatiek als in New York, om voldoende tijd in de agenda te hebben voor haar Nederlandse les. En hoewel er van een officiele inburgering nog geen sprake was, maakte ze wel al kennis met een aantal aspecten van de Nederlandse en Europese samenleving.

Zo werd de Argentijnse in januari vorig jaar betrapt in het Amsterdamse cafe Tabac aan de Brouwersgracht. Ze was daar in het gezelschap van de hoogleraar openbare financien prof. drs. Victor Halberstadt. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde destijds dat Halberstadt Máxima "heel wat te vertellen had."

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden