Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-03-2001
'Wij verheugen ons in hun geluk'

Emotionele aankondiging

Vrijdagavond, zes uur, 30 maart. Nederland zit aan de buis gekluisterd. Wie onderweg is heeft in de file de radio aan. De officiele aankondiging van de verloving vanuit de bibliotheek van paleis Noordeinde in Den Haag wordt rechtstreeks uitgezonden.

Het familietafereel, waarbij koningin Beatrix, prins Claus, en het jonge paar elkaar gevieren omhelzen steelt de harten van velen. Beatrix vraagt rust en tijd In haar radio- en televisietoespraak doet koningin Beatrix een beroep op het Nederlandse volk Máxima de tijd en de rust te gunnen ons land te leren kennen.

"Het is voor mijn man en mij een grote vreugde u de verloving aan te kondigen van onze zoon Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Wij zijn als ouders bijzonder gelukkig met hun besluit hun leven verder met elkaar te delen. Wij hebben Máxima leren kennen als een intelligente, moderne vrouw, moedig, en trouw aan allen die haar dierbaar zijn. Zij heeft voor de moeilijke keus gestaan zich aan te passen aan de bijzondere levensopdracht van onze oudste zoon. Samen hebben Alexander en Máxima ervaren dat die opdracht soms grote offers vraagt waartegen hun liefde bestand moet zijn. Zij zijn zich ervan bewust dat veel mensen in ons land begrijpelijke aarzelingen voelen over hun liefde. Die gevoelens hebben zij zorgvuldig meegewogen bij het nemen van hun beslissing. Nu de verloving bekend is gemaakt, wil ik u allen vragen Máxima rust en tijd te gunnen ons land beter te leren kennen en zich in onze samenleving te verdiepen. Zij moet de kans krijgen zich hier thuis te gaan voelen en zo spoedig mogelijk Nederlandse te worden. Mijn man en ik hebben er het volste vertrouwen in dat Alexander en Máxima elkaar zullen aanvullen en steunen in de taak die voor hen ligt. Wij verheugen ons in hun geluk.''

Vervolgens heet prins Claus Máxima welkom in de koninklijke familie. Zoals men inmiddels van zijn publieke optredens gewend is met een kwinkslag: Hij prijst Máxima's Nederlands dat 'niet te vergelijken is met mijn eigen gestumper destijds'.

"Ook voor een vader is deze dag er een van bijzondere betekenis. Er wordt dan ook van hem verwacht dat hij iets zegt. Voor mij als ik bij deze gelegenheid terugkijk op de verloving en verlovingstijd van mijn vrouw en mij, komt me in de herinnering terug wat ik toen heb gehoord en wat ik nu ook Máxima kan aanbevelen. Leer zo snel mogelijk Nederlands. Dat heeft ze gedaan en ze heeft het op een manier gedaan die niet te vergelijken is met het gestumper wat ik toen heb gepresteerd. Een vraag nog die heel moeilijk te beantwoorden is en die mij herhaaldelijk gesteld werd is, hoe voelt het Nederlander te zijn of Nederlandse te zijn. Mijn antwoord is: ik wist niet hoe het is Nederlander of Nederlandse te zijn. Ik heb verschillende loyaliteiten en ik ben wereldburger en Europeaan en Nederlander. Straks komt dan ook nog een pater familias die zich soms afvraagt of pater familias nog een functie is, die de wereld beindrukt. Wil ik toch Máxima in de kring van de familie opnemen en haar toewensen dat ze het geluk van haar leven aan de zijde van Alexander moge vinden."

Dan is het de beurt aan een stralende Willem-Alexander. Hij laat weten opgelucht te zijn dat de geheimzinnigheid rond zijn relatie met Máxima eindelijk achter de rug is.

"Ook ik ben gelukkig dat ik eindelijk niet meer mijn liefde voor Máxima onder stoelen of banken hoef te steken. En naast mijn ouders wil ik ook de rest van mijn familie heel hartelijk bedanken en de vrienden, die het Máxima hier zo thuis hebben gemaakt dat ze ook wil blijven bij mij. Maar gelukkig hebben we zeer binnenkort de kans om nader kennis te maken met Máxima".

Maxima Zorreguieta verrast bij haar eerste woorden in het openbaar met haar opvallend vlekkeloze Nederlands.

"Ik ben zo blij om met Alexander eindelijk in het openbaar te kunnen verschijnen. Ik wil eerst de ouders van Alexander bedanken voor hun fantastische steun. Het was heel belangrijk voor mij. Ik ben heel gelukkig".

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden