Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-03-2001
'Die twee hebben recht op geluk'

door Marjolein van der Gaag

DEN HAAG - "Willem-Alexander, we staan achter je." Een vliegtuigje met daarachter deze tekst cirkelde gistermiddag boven het Gooi. Het initiatief van de 77-jarige Hans Hotte uit Hilversum weerspiegelde de gevoelens van een groot deel van de Nederlandse bevolking.

De verloving van de kroonprins en Máxima Zorreguieta was gisteren in ons land het gesprek van de dag. Overal werd razend enthousiast gereageerd. Ronduit jammer vinden velen het dat haar vader vanwege zijn omstreden verleden verstek moet laten gaan. Bij paleis Noordeinde, waar gisterochtend al vroeg de straat keurig werd schoongeveegd, staat ijscoman Moes (46) stralend met zijn kar voor het paleis, waar hij al 25 jaar zijn boterham verdient. Hij heeft zojuist bij de woning van prins Willem-Alexander aangebeld om hem en zijn aanstaande verloofde twee ijsjes aan te bieden. Hoewel de deur gesloten bleef, hoopt Moes dat het paar binnenkort toch een bezoekje aan zijn kar brengt.

"Dan zorg ik ervoor dat ik oranje ijs heb", aldus Moes, die zeer is te spreken over de keuze van de prins. "Maxima is een bloedmooie vrouw en ook nog eens heel leuk. Ze wordt een geweldige koningin", lacht hij. Noordeinde kleurt langzaam oranje. Winkels hangen vlaggen uit en versieren de etalages met oranje linten. Een antiquair in de luxe winkelstraat heeft een harnas met een oranje pet en sjaal op de stoep voor zijn winkel gezet. Her en der hangen trossen oranje ballonnen. Bij het paleis staat inmiddels een flinke hoeveelheid televisieploegen uit binnen- en buitenland. Stratenmakers graven sleuven in het pleintje voor het paleis voor de dikke bossen kabels.

In de etalage van galerie Terp en Tijn in de Haagse binnenstad pronkt een groot schilderij met daarop het verliefde stel, omgeven door oranje versieringen. Eigenaar Adrian van Loon: "Dat doek hebben we voor Valentijnsdag gemaakt. Sindsdien zijn er al een paar mensen naar komen kijken, maar we hebben gezegd dat we het pas zouden verkopen als zeker zou zijn dat Willem-Alexander en Máxima zich zouden verloven.". Volgens de kunstenaar is koningin Beatrix in ieder geval enthousiast over het schilderij. "Ze loopt hier wel eens incognito langs als ze inkopen gaat doen. Op een dag stopte zij voor het raam en wees ernaar. Dat was echt heel leuk", aldus Van Loon, die het geweldig noemt dat de verloving er nu, ondanks alle commotie, toch komt. "Die twee jonge mensen hebben recht op hun geluk.". En zo denken de meeste mensen erover.

Het verleden van Máxima's vader lijkt voor de doorsnee Nederlander momenteel slechts bijzaak. "Van mij zou haar vader zelfs op het huwelijk mogen komen. Als ik ga trouwen, zou ik ook graag willen dat mijn vader erbij was", reageert de 30-jarige Francis Brokking uit Capelle aan den IJssel, die het wel eens tijd vond dat Willem-Alexander zich bindt. Bij het Bruidspaleis, dat slechts enkele tientallen meters bij paleis Noordeinde vandaan ligt, wordt al druk over het huwelijk gesproken. "Maxima is hier altijd welkom", lacht verkoopster Maud van der Kroft, die al een passende bruidsjurk heeft uitgezocht. "Bij Máxima past een jurk die heel eenvoudig is, maar een mooie uitstraling heeft.".

Lai-Yin Lee (26), die zelf een jurk in de winkel uitzoekt, verwacht daarentegen dat Máxima zeer opvallend gekleed zal gaan: "Ze is een hele mooie vrouw, dus dat kan ze goed hebben. Bovendien is er natuurlijk genoeg geld om haar iets bijzonders te laten dragen.". Bij paleis Noordeinde gaan intussen de voorbereidingen verder. Aan het begin van de middag verschijnt daar een opmerkelijke gast. Zo wordt kolonel Bosshardt, beter bekend als de majoor, met een enorme diepvriestas door een lakei binnengelaten. Tien minuten later komt ze weer naar buiten. Daar staat ook een grote groep Spaanse leerlingen. Zij zijn voor een uitwisselingsproject in Nederland en krijgen in het Engels uitleg over wat er over een paar uur staat te gebeuren. Hoewel zij daar niet zoveel interesse voor lijken te hebben, geldt dit wel voor Hans Hotte.

De Hilversummer die het vliegtuigje huurde om de kroonprins een hart onder de riem te steken, is blij met de verloving. Hotte: "Die arme jongen heeft al genoeg kritiek gehad. Laat hem maar lekker gelukkig worden."

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden