Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

31-03-2001
Hoe komt De Jurk er uit te zien?

door Daphne van Dijk

AMSTERDAM - Nu de verloving tussen Willem-Alexander en Máxima is aangekondigd weten we het zeker. Ze gaan trouwen. Maar meteen dient zich alweer een volgende vraag aan: wat zou de bruid gaan dragen?

"Hij zit al helemaal in mijn hoofd," zegt couturier Frans Molenaar, ondanks het feit dat hij volop bezig is met de drukke voorbereidingen voor de presentatie van zijn nieuwe zomercollectie. "Hij is roomwit getailleerd en zonder kant. Van voren is de jurk recht, van achteren hoog gesloten en lange smalle mouwtjes met een puntje. Heel klassiek dus en zeker niet te bloot. En als ze in het najaar gaan trouwen, kan er ook bont langs de rand.".

Molenaar ontwierp ook de jurk van Annete Sekreve, de bruid van Willem-Alexanders neef Bernhard jr. Daarom wil hij niet op een tekening laten zien hoe zijn ideale bruidsjapon voor Máxima eruit ziet. "Ik moet een beetje bescheiden blijven en wil niet teveel zeggen. Ik hoop natuurlijk dat ze bellen.".

Bruidskoningin Mary Borsato vindt het moeilijk te zeggen wat Máxima zal gaan dragen. "Ik weet niet wat bij haar past want ik heb haar nog nooit gesproken. Maar ik verwacht niet dat de trouwjurk heel spetterend en sexy zal zijn", zegt de moeder van zanger Marco Borsato. "Kijk maar naar Marilene; die speelde ook op safe met een ingetogen jurk. Ik denk dat het een ivoren traditionele japon wordt. Maar voor hetzelfde geld, gaat ze in het zilvergrijs. Weten wij veel!".

Mary Borsato hoopt wel dat Máxima in haar kledingkeuze nog een eigen beslissing kan nemen. "Het is natuurlijk logisch dat iedereen zich ermee bemoeit en je hebt natuurlijk ook te maken met het koninklijke protocol. Maar ik hoop dat ze zelf nog wat kan kiezen. Ik zou tegen haar willen zeggen: 'Meid, doe lekker waar je zelf zin in hebt! Leef, geniet en zorg voor je innerlijke rust'.". Paul Schulten, opvolger van couturier Edgar Vos, is stellig over Máxima's trouwjurk. "Ik zou haar in ivoor of een pasteltint willen kleden. Waarom? Gewoon gevoelsmatig. De trouwjurk zal van prachtig materiaal zijn. Ik denk aan Satin Duchesse. Off shoulder hopelijk, want dat kan Máxima wel hebben, maar wel met geborduurde mouwtjes.".

Mode-ontwerpster Sheila de Vries hoopt dat Máxima's trouwjurk wereldberoemd gaat worden. "De meeste koninklijke japonnen hebben een hoog truttigheidsgehalte", laat De Vries vanuit de kappersstoel weten. "De japon van Máxima moet van een bijzondere couture zijn en in alle bladen komen. En dan bedoel ik niet zo'n vreselijke jurk als prinses Diana destijds droeg. Het zou mooi zijn als ze voor een Nederlandse couturier kiest maar ik denk persoonlijk dat het een buitenlands modehuis zal worden, Dior of Yves Saint Laurent.

Zelf zou Sheila uiteraard dolgraag Máxima's jurk willen ontwerpen. "Ik zou hem in champagnekleur ontwerpen", zegt ze. "Met een lange mouw en een adembenemend decollete. Dat moet echt een eyecatcher zijn. Hij moet mooi afkleden en vanuit de taille openen en daaronder eventueel antiek kant uit de erfenis van beide families. En natuurlijk mogen echte parels niet op een koninklijke jurk ontbreken!"

 

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden