Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

30-03-2001
Vandaag officiele aankondiging

door Jan-Kees Emmer en Sjuul Paradijs

DEN HAAG - Prins Willem-Alexander en zijn Argentijnse vriendin Máxima Zorreguieta gaan trouwen. Naar alle verwachting kondigt premier Kok nog vandaag de verloving van het al bijna twee jaar verliefde stel aan.

Het paar zal nog dit jaar in het huwelijk treden. Bij de aankondiging van de verloving zal Jorge Zorreguieta, de omstreden vader van de bruid, niet aanwezig zijn. Hij bevond zich gisteren nog in Buenos Aires. Máxima's vader was minister van Landbouw tijdens het brute Argentijnse militaire bewind van generaal Videla.

Daarmee komt Kok tegemoet aan de grote bezwaren tegen Jorge Zorreguieta's aanwezigheid tijdens de officiele aankondiging. In een deel van de Nederlandse samenleving bestaat grote aversie tegen vader Zorreguieta, maar tegen het sprookjeshuwelijk zijn er nauwelijks bezwaren. Premier Kok stelde eerder deze week de ministers vertrouwelijk op de hoogte van de voorgenomen verloving.

Gistermiddag werden ook alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer afzonderlijk in het Torentje van de minister-president over de ontwikkelingen geinformeerd. Vanochtend worden de bewindslieden tijdens de ministerraad officieel door Kok bijgepraat en wordt hen gevraagd in te stemmen met een wetsvoorstel ter goedkeuring van het huwelijk. Kort daarna zal premier Kok een verklaring aan het volk afleggen. Daarbij zal hij ingaan op de gevoeligheden rond het toekomstige huwelijk en de rol van vader Zorreguieta in het protocol.

Prins Willem-Alexander en Máxima zullen vermoedelijk snel daarna in de openbaarheid kond doen van hun wederzijdse liefde en hun toekomstplannen. Het is niet bekend waar deze gebeurtenis vandaag plaatsvindt. Premier Kok neemt vandaag de eerste horde op weg naar de koninklijke trouwpartij. De afgelopen maanden vroeg de PvdA-leider de Tweede Kamer een radiostilte in acht te nemen over de mogelijke trouwplannen van de kroonprins.

De leden van de Tweede en Eerste Kamer gaan, op een enkele uitzondering na, zeker akkoord met het wetsvoorstel waarin toestemming voor het huwelijk wordt gevraagd. Zelfs GroenLinks heeft geen bezwaren.

© 2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden