Eén van de oudste sporten op de Spelen

Dick Boschman
Dick Boschman concentreert zich

De meest legendarische schutter op de Olympische Spelen is misschien wel Karoly Takacs. In 1938 maakte hij deel uit van het Hongaarse team dat goud won bij het pistoolschieten. Bij een militaire oefening raakte hij zijn rechterhand kwijt nadat er granaat was ontploft. Tien jaar later bij de Spelen in Londen veroverde hij twee keer goud bij het schieten…met zijn linkerhand.

De grondlegger van de moderne spelen Baron Pierre de Coubertin was zelf een verdienstelijk schutter. Het is dus niet voor niets dat schieten al bij de eerste Olympische Spelen in 1896 op het programma stond.

Gijs van Beek
Gijs van Beek

Toen waren er nog drie schietonderdelen. In Sydney zijn er zeventien onderdelen. Buitenstaanders begrijpen over het algemeen weinig van het schietprogramma. Er zijn verschillende soorten wapens, afstanden, doelen en startposities. In Nederland is het kleiduivenschieten het bekendst. Dat komt mede door Eric Swinkels die op zes Olympische Spelen heeft meegedaan aan dit schietonderdeel. Zijn beste prestatie was het zilver in 1976 in Montreal.

Voor Nederland
in actie:

Nederland stuurt bij het schieten drie man naar Sydney. Hennie Dompeling en Gijs van Beek bij het kleiduivenschieten en Dick Boschman bij 10 m luchtgeweer.

Van Hennie Dompeling wordt toch wel het een en ander verwacht. Het is voor de vierde keer dat hij meedoet aan de Spelen. Bovendien heeft Dompeling eerder geschoten op de olympische schietbaan in Cecil park. Eerder dit jaar bij de World Cup in Sydney. Toen eindigde hij op de derde plaats. De Word Cup-wedstrijden in Dehli en Lonata wist hij dit jaar te winnen.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">