Hard gevecht om de titel

Boksen is misschien wel de meest controversiŽle sport uit de geschiedenis van de Olympische Spelen. Bij de eerste moderne Spelen in Athene in 1896 stond boksen niet op het programma, omdat de organisatie het te gevaarlijk vond. Tijdens de Spelen van 1904 en 1908 werd er wel gebokst.

Vier jaar later in Stockholm werd het weer van het programma gehaald, omdat de Zweedse wet boksen verbood. Sinds 1920 is deze sport een vast onderdeel op de Olympische Spelen.

Mohammed Ali
Mohammed Ali op z'n sterkst

In de olympische boksring hebben heel wat boksers gestaan die zijn uitgegroeid tot legendarische sporthelden. De 18-jarige Mohammed Ali bijvoorbeeld, toen nog Cassius Clay geheten, won in 1960 in Rome olympisch goud. Joe Frazier, George Foreman, Lennox Lewis, Sugar Ray Leonard en Evander Holyfield; allemaal grote boksers die op olympische toernooien hebben gebokst.

Ojemaye en Savon
Savon (r) in gevecht met Ojemaye

De Nederlandse boksers zullen niet aanwezig zijn tijdens deze Olympische Spelen. De meeste aandacht zal waarschijnlijk uitgaan naar de Cubaan Felix Savon, de opvolger van zijn landgenoot Teofilo Stevenson die op drie achtereenvolgende spelen een gouden plak veroverde.

Savon werd olympisch kampioen tijdens de Spelen van 1992 en 1996 en is het winnen naar alle waarschijnlijkheid nog niet verleerd.


Het wedstrijdprogramma


© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie@telegraaf.nl


&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">