Borst krijgt zwarte piet

De parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp geeft een snoeihard oordeel over vice-premier en minister Els Borst (Volksgezondheid) in het eindrapport van 22 april 1999.

Het hele kabinet krijgt zware verwijten, maar de kritiek op de D66-bewindsvrouw is alles bij elkaar harder dan die op haar collega-politici, inclusief de andere vice-premier Annemarie Jorritsma (Economische Zaken). Ook de inspectie Volksgezondheid, die onder Borst valt, krijgt een zware veeg uit de pan.

De commissie verwijt Borst en de inspectie niet alleen dat zij te laat en te laks hebben gereageerd op de gezondheidsklachten van Bijlmerslachtoffers, maar vooral dat de klachten flink kunnen zijn uitgebreid en verergerd doordat er niet eerder is ingegrepen.

"Jorritsma heeft natuurlijk knoeiwerk geleverd en wordt daarvoor flink aangepakt, maar Borst is van een andere orde. Daarbij gaat het om mensenlevens", verklaarde een zeer nauw betrokken bron. Het eindrapport krijgt de titel 'Beladen vlucht' mee.

De enquêtecommissie houdt het voltallige kabinet onder andere verantwoordelijk voor het totale gebrek aan samenwerking bij de afhandeling van de Bijlmerramp. Daarmee raakt de enquêtecommissie ook PvdA-premier Wim Kok die de leiding had over het kabinet vanaf 1994

Samenwerking

"Er had natuurlijk innig samengewerkt moeten worden. Jorritsma heeft slecht werk geleverd met die ladingspapieren. Terwijl Borst niks deed omdat ze op die papieren zat te wachten. Dat kan echt niet. Maar wie daarvoor de meeste schuld moet krijgen is aan de Tweede Kamer", aldus een ingewijde.

Minister Borst maakte op 20 april 1999, kennelijk gealarmeerd over het zeer pijnlijke rapport van de enquêtecommissie, een vlucht naar voren en geeft het AMC opdracht om de elf Bijlmerslachtoffers die mogelijk een aandoening aan het immuunapparaat hebben onmiddellijk op te roepen voor nader onderzoek.

Rapport

De D66-bewindsvrouw reageerde tegenover deze krant uitermate fel op het feit dat het AMC een rapport met zoveel onzekerheden heeft gepresenteerd zonder verdere stappen te nemen. Elf mensen lijden zeker aan een auto-immuunziekte, van elf anderen staat dit nog niet vast.

"Ik begrijp werkelijk niet dat je de elf mensen uit de onzekere categorie gewoon laat bungelen. Het AMC had die slachtoffers al lang moeten oproepen om ze te onderzoeken. Het kan niet zo zijn dat je zegt, 'die mensen zijn misschien ernstig ziek' en dat je vervolgens niets doet", aldus minister Borst.

Het AMC liet gisteren weten bereid te zijn het onderzoek naar de elf mogelijke gevallen van onder meer Systemische Lupus Erythematodes (SLE) en Vasculitis voort te zetten als minister Borst daarvoor het geld beschikbaar stelt.

AMC-woordvoerder Kortenray verklaarde dat het ziekenhuis nog wachtte op een officiële opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Minister Borst vindt dat onzin. "Ik begrijp niet dat dat allemaal zo formeel moet. Het AMC had gewoon het initiatief kunnen nemen. Er is geld beschikbaar voor verder onderzoek", aldus de D66-bewindsvrouw.

Het grootscheepse lichamelijk onderzoek door KLM Arbo Services bij 6000 mensen die betrokken zijn geweest bij de Bijlmerramp is enkele maanden uitgesteld en begint pas op 1 oktober. Alle bewoners in Amsterdam Zuid-Oost zijn op 20 april 1999 door de deelraad per brief op de hoogte gesteld.

Terug