AMC blij met aanblijven Borst

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is blij met het aanblijven van minister Borst van Volksgezondheid.

,,Wij hebben in onze onderzoeken nooit iets gevonden waardoor de minister iets te verwijten zou zijn. Dat zij aan kan blijven is een prachtig resultaat'', aldus een woordvoerder donderdag 3 juni.

De Bijlmercommissie had enkele harde conclusies getrokken over het optreden van Borst na de Bijlmerramp. Onder meer door haar toedoen zouden Bijlmerslachtoffers ziek en zieker zijn geworden. Uiteindelijk was er geen Kamermeerderheid die deze conclusie van de commissie onderschreef. Borst had aangekondigd dat zij op zou stappen als dit wel het geval was.

Het AMC is nauw betrokken bij de nasleep van de ramp. Het ziekenhuis onderzoekt de relatie tussen gezondheidsklachten en de vliegtuigramp. Tot nu toe heeft het AMC geen duidelijk verband hiertussen kunnen aantonen.

Het advocatencollectief Bijlmermeer, die tientallen slachtoffers van de Bijlmerramp vertegenwoordigt, heeft respect voor de wijze waarop de democratie in Nederland functioneert. Wel constateert mr. Radhakishun een groot verschil in de wijze waarop mensen worden behandeld die aan de onderkant van de samenleving staan en de ministers Borst en Jorritsma. Volgens Radhakishun begaan veel mensen een misdrijf, omdat ze bepaalde regels niet kennen en worden zij daarvoor veroordeeld, terwijl de ministers vrijuit gaan.

Advocaat mr. B. van der Goen, die opkomt voor enkele honderden slachtoffers van de Bijlmerramp, vindt het kwalijk dat Borst niet aan de kant is gezet. ,,Borst heeft de zaak belazerd'', aldus Van der Goen. Het Kamerdebat was volgens hem een ,,beschamende vertoning'', waarbij ,,de macht het van de argumenten heeft gewonnen''. Hij gaat namens zijn cliënten bij El Al, Boeing en de Nederlandse staat schadeclaims indienen voor materiële en immateriële schade.

De Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer stoorde zich aan de opmerking van Borst dat de overheid niet de bron was van de onrust over de lading van het ramptoestel. Volgens de werkgroep heeft de overheid wel degelijk voor onrust gezorgd door onjuiste informatie te hebben verstrekt over de lading. De werkgroep hoopt nu dat de aanbevelingen van de enquêtecommissie worden overgenomen.

De werkgroep pleit voor wijziging van de aanvliegroute, zodat toestellen niet meer boven de dichtbevolkte Bijlmer moeten indraaien, maar boven het IJselmeer.

Terug