&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Meijer verdedigt fel Bijlmerrapport

Voorzitter Meijer van de parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp beschuldigt het kabinet ervan een "statistische truc" te hebben gebruikt om te proberen de relatie, die de commissie legt tussen het hoge aantal mensen met auto-immuunziekten en de ramp, onderuit te halen.

Volgens de commissie is die relatie in minimaal dertien gevallen zeker niet uit te sluiten. "Daar kun je niet meer aan voorbij gaan", aldus Meijer.

Het kabinet zwakt, volgens de commissie ten onrechte, dit hoge aantal gevallen in de Bijlmer af door te stellen dat eigenlijk naar een veel grotere groep mensen gekeken had moeten worden om een goed oordeel te kunnen vellen over de relatie tussen auto-immuunziekten en de ramp.

Enquêtevoorzitter Meijer verdedigde vol vuur en zelfverzekerd de keiharde conclusies in het eindrapport gisteren tegenover de Tweede Kamer.

Gelijk

De getergde CDA'er sloeg nagenoeg alle aanvallen af, die met name VVD, D66 en ook wel PvdA eerder deze week hadden ingezet op het werk van de commissie. Meijer mepte de kritische Kamerleden om de oren met stapels rapporten en studies waarin volgens hem het gelijk van de commissie wordt bewezen.

De kritiek van de commissie op met name premier Kok en de vice-premiers Borst (Volksgezondheid) en Jorritsma (toen Verkeer) hield Meijer stijf overeind.

De commissie heeft een lijst gemaakt van 19 voorvallen waarin diverse bewindslieden de Kamer niet-correct hebben geïnformeerd. Jorritsma voert de lijst aan met zeven voorvallen. De commissie laat het oordeel over de ernst van de missers aan de Kamer.

Premier Kok kreeg er stevig van langs. Als hij meer achter de afhandeling van de ramp had gezeten als coördinator binnen het kabinet, dan was deze enquête wellicht niet nodig geweest, betoogde Meijer. Volgens de voorzitter kreeg Kok in 1995 al diverse signalen dat de 'wonden' bij hulpverleners en Bijlmer-bewoners bleven door-etteren.

Meijer stelde verder dat de verschillende departementen, maar ook de gemeente en de GG&GD in Amsterdam met sneller ingrijpen veel van de gezondheidsklachten hadden kunnen voorkomen.

Hij acht alle betrokken ervoor verantwoordelijk dat de onrust over de lading en de mogelijke relatie met gezondheidsklachten konden voortduren, maar vindt dat minister Borst verantwoordelijk is voor het feit dat er lange tijd niets werd gedaan om de klachten op te lossen. Volgens Meijer hebben andere rampen, zoals de gezonken veerboot Herald of Free Enterprise, bewezen dat gedegen hulp van de overheid veel leed kan voorkomen en wegnemen.

Voorzitter Meijer hekelde de verdediging van het kabinet dat op advies van medici niet actiever is gereageerd op medische onderzoeken te verschuilen. "In de visie van het kabinet wordt de maatschappelijke onrust wel in zeer enge zin bekeken", aldus Meijer.

Fout

De enquêtevoorzitter werd wel gedwongen nogmaals toe te geven dat de commissie een fout heeft gemaakt door niet sneller bekend te maken dat de door de commissie voorgelezen informatie over de gevaarlijk lading, die de verkeersleiders "onder de pet" hebben gehouden, niet klopte.

Meijer betreurde de onrust die daarover is ontstaan, maar benadrukte dat er nog geen volledige zekerheid was over de lading, zodat de commissie niet het risico wilde lopen nog meer verwarring te veroorzaken door een geruststellend bericht uit te doen, wat later mogelijk weer ingetrokken had moeten worden.

Door het aftreden van het paarse kabinet is de behandeling van het Bijlmerrapport vertraagd. Volgende week reageert de Kamer in tweede termijn op de verdediging van de commissie. Wanneer het debat tussen Kamer en kabinet zal plaatsvinden is nog onduidelijk.

Terug