Commissie slijpt de messen

De parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp stuurt aan op een keiharde confrontatie tussen Tweede Kamer en het kabinet.

In de antwoorden op bijna 600 vragen van de Kamer over het eindrapport houdt de commissie alle spijkerharde conclusies en kritiek op de opeenvolgende verantwoordelijke ministers overeind. Op onderdelen lijkt de kritiek zelfs nog iets scherper dan in het eindrapport.

Met name de positie van vice-premier Borst (Volksgezondheid) kan daardoor in gevaar komen. De D66-politica, die toch al uitgekeken lijkt op de Haagse politiek, heeft gesteld dat zij opstapt als de pijnlijke conclusies over haar 'lakse' optreden door een Kamermeerderheid gedeeld worden.

Ook PvdA-premier Kok en de andere vice-premier Jorritsma (VVD, Economische Zaken) krijgen er hard van langs.

Premier Kok heeft volgens de commissie verzaakt om initiatieven te nemen. Signalen uit het land over de nasleep van de ramp, reacties van fractievoorzitters over het niet bevredigende verloop van de afhandeling en het feit dat de vakministers geen resultaten boekten hadden voor Kok aanleiding moeten zijn om actie te ondernemen.

De commissie probeert uitputtend aan te tonen op welke momenten de Tweede Kamer door verschillende bewindslieden, onder wie minister Jorritsma, onjuist is geïnformeerd.

Het kabinet daarentegen heeft overigens alle zware kritiekpunten van de commissie eerder deze week juist met de grond gelijk gemaakt.

De commissie geeft alleen toe een inschattingsfout te hebben gemaakt bij de grote maatschappelijke onrust die ontstond toen tijdens de openbare verhoren bleek dat ambtenaren van de luchtverkeersleiding jarenlang informatie 'onder de pet hebben gehouden' over de gevaarlijke lading van de ramp-Boeing.

Al snel bleek dat El Al-medewerker H. Aaij op de bewuste avond de verkeerde lijst met gevaarlijke stoffen (Notoc) had voorgelezen, waardoor de maatschappelijke onrust onterecht was.

De commissie stond voor een dilemma omdat enerzijds de onrust genuanceerd moest worden, terwijl anderzijds nog onderzoeken liepen die pas volledig uitsluitsel over het gevaar van de lading konden geven. De commissie stelt dat zij naar omstandigheden de beste oplossing heeft gekozen door de media informeel op de hoogte te stellen dat de verkeerde Notoc is voorgelezen.

Vanaf 18 mei 1999 debatteert de enquêtecommissie met de Tweede Kamer. Daaruit zal blijken welke harde oordelen door een Kamermeerderheid worden gedeeld.

Terug