Kabinet veegt vloer aan met Bijlmerrapport

Het kabinet-Kok laat geen spaan heel van de zware kritiek van de enquêtecommissie Bijlmerramp op de betrokken bewindslieden en de overheid.

In de ruim 100 pagina's antwoorden op vragen van de Tweede Kamer over het Bijlmerrapport stelt het kabinet dat er geen belangrijke fouten zijn gemaakt bij de nasleep van de ramp op 4 oktober 1992. De directe relatie die de commissie legt tussen gezondheidsklachten en de ramp wordt door het kabinet niet gezien.

Verder neemt het kabinet een aantal 'lessen voor de toekomst' over het direct na een ramp de rampbestrijding en veiligheid in de luchtvaart van de commissie over.

Op 14 mei 1999 geeft de commissie officieel antwoord op de vragen van de Tweede Kamer. Aan de hand daarvan debatteert de Kamer in de week van 17 mei drie dagen met de commissie over haar conclusies. Een week later gaat de Kamer met het kabinet in de slag.

De politiek zware conclusie van de commissie, dat opeenvolgende kabinetten de Kamer meer dan 30 keer "onjuist, ontijdig, onzorgvuldig en/of onvolledig" heeft geïnformeerd, wordt door Kok en de zijnen "sterk genuanceerd". Het onjuist informeren van de Kamer wordt in Den Haag normaliter aangemerkt als een doodzonde.

Het kabinet meent dat in de afgelopen jaren slechts in een gering aantal van de gevallen die de commissie signaleert inderdaad fouten zijn gemaakt bij de informatievoorziening aan de Kamer. Het kabinet stelt dat de kritiek in de meeste andere gevallen onterecht was omdat de bewindslieden bij de beantwoording van vragen veelal afhankelijk waren van informatie van derden.

Daarnaast ging het vaak om lopende zaken waarover "het leveren van afgeronde, eenduidige informatie onmogelijk is". Ook de "niet aflatende stroom van geruchten, vage veronderstellingen en theorieën" hebben de communicatie van de overheid "sterk bemoeilijkt".

De snoeiharde kritiek op minister Borst (Volksgezondheid) vindt evenmin een gewillig oor bij het kabinet. De beschuldiging is dat het uitblijven van een grootscheeps lichamelijk onderzoek bij Bijlmerbewoners naar een eventuele relatie van hun gezondheidsklachten en de lading van het vliegtuig de omvang en aard van die klachten heeft verergerd. "De argumenten voor deze conclusie kan het kabinet niet geheel terugvinden", aldus de bewindslieden in hun antwoorden aan de Kamer.

Terug