&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Brandweer direct gebeld over lading Bijlmerramp

Uit transcriptie van telefoongesprekken blijkt dat luchthavenmeester J. Diepenbrock, van de commissie van overleg (CVO) op Schiphol, op de avond van de Bijlmerramp telefonisch contact heeft gehad met de Amsterdamse brandweercentrale.

Tijdens dat gesprek met een officier van de brandweer, rond tien uur 's avonds, zegt Diepenbrock dat er geen gevaarlijke stoffen, geen radioactieve stoffen en geen grote hoeveelheden kunststoffen in de lading van het rampvliegtuig zaten. Ook uit gesprekken met de CVO, die vlak na de ramp plaatsvonden, blijkt dat de lading niet gevaarlijk was, aldus een woordvoerder op 24 februari 1999.

De inhoud van het gesprek met Diepenbrock wijkt niet af van de verklaringen die hij en de Amsterdamse brandweercommandant H. Ernst bij de parlementaire enquêtecommissie hebben afgelegd. Uit het gesprek valt niet op te maken of iemand heeft gelogen over de vraag wie met wie contact heeft gehad. Een week geleden weerlegden zowel de heer W. Ewoldt van de brandweer op Schiphol, als havenmeester J. Diepenbrock, Ernst's woorden dat hij contact met hen had gehad.

De zeven brandweerlieden die vanaf het eerste moment aanwezig waren bij de Bijlmerramp willen Ernst aanklagen, omdat ze zich bedrogen voelen nadat Ernst tijdens de parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp verklaarde dat hij al op de avond van de ramp wist dat er verarmd uranium aan boord van het ramptoestel zat, maar dit nooit aan zijn korpsleden heeft meegedeeld.

Brandmeester F. J. Koper, die de leiding had over de eenheid die destijds als eerste op de plek van de ramp arriveerde: "Dat hadden ze nooit achter mogen houden. Met die kennis hadden we met name het blussen van de brand heel anders aangepakt. We hadden veel meer afstand gehouden."

De zeven brandweerlieden stellen de korpsleiding aansprakelijk voor alle medische gevolgen die in relatie staan tot de ramp. Ze nemen dan ook geen genoegen met het acht miljoen gulden kostende onderzoek dat reeds is aangekondigd. "We willen ook zekerheid over de klachten die ons nog te wachten staan. Ook al zijn we straks niet meer in dienst, dan nog is de Amsterdamse brandweer daarvoor aansprakelijk. Dat willen we veilig stellen", zegt Koper.

Terug