WeerkamerAutotelegraafSpeurdersReiskrantVacatures WoonkrantDFT
Telegraaf.nl Snelnieuws Telesport
Privé DFT/financieel i-Mail

Fietsspecial
Ga naar
Naar De Krant
Service
Deelkranten
Holding

DE KAMPIOEN volgens de KAMPIOENEN



Erik Breukink viel op het allerlaatste moment af (Rabo wilde hem in de ploegleiderswagen), maar het niveau van het De Telegraaf/TVWeekeinde testteam, dat voor de tweede keer op Curaçao de 68 nieuwste fietsen onder handen nam, bleef ongekend hoog. Met onder anderen twee wereldkampioenen (Gerrie Knetemann en Ingrid Haringa), Tour-topper Steven Rooks, de klassiekerwinnaars Gerrit Solleveld en Leo van Vliet en niet te vergeten wielerkeizer Peter Post.

 

door RAYMOND KERCKHOFFS
en SIEB OOSTINDIE


De enige echte FIETSTEST
van ons STERRENTEAM

PETER POST
Geboren: 12 november 1933 in Amsterdam. Erelijst: Won maar liefst 65 zesdaagsen. Op de weg evenzeer een topper. Won in 1964 Parijs-Roubaix met het nog steeds niet overtroffen uurgemiddelde van 45,129 kilometer. Na zijn carrière werd hij een uiterst succesvol ploegleider en teammanager van T.I.-Raleigh, Panasonic en Histor.
INGRID HARINGA
Geboren: 11 juli 1964 in Velsen. Erelijst: Vijfvoudig wereldkampioen op de baan. Vier maal puntenkoers (1991, 1992, 1993 en 1994) en eenmaal op de sprint (1991). Olympisch zilver op de puntenkoers (Atlanta) en twee maal olympisch brons op de sprint (Barcelona en Atlanta). Nam in 1988 als schaatsster deel aan Winterspelen in Calgary.
GERRIE KNETEMANN
Geboren: 6 maart 1951 in Amsterdam.
Erelijst (o.m.): Wereldkampioen op de weg, 10 etappezeges Tour de France, 2x winnaar Amstel Gold Race, 4x Ronde van Nederland, Rund um den Hen ninger Turm, Vierdaagse van Duinkerken, Parijs-Nice, Ronde van deMiddellandse Zee, Driedaagse van De Panne.
STEVEN ROOKS
Geboren: 7 augustus1960 in Oterleek.
Erelijst (o.m.): Luik-Bastenaken-Luik, Ruta del Sol, Amstel Gold Race, Ronde van Luxemburg, 2 etappes (w.o. Alpe d'Huez), 2e in eindklassement en bolletjestrui Tour de France, Kampioenschap van Zürich, 2x Nederlands kampioen.
GERRIT SOLLEVELD
Geboren: 8 juni 1961 in De Lier. Erelijst
o.m.): 2 etappes en Rode Trui in Tour de
France, Ronde van Middellandse Zee,
Gent-Wevelgem. Sinds 1994 eigenaar
rijwielzaak in De Lier.
MARGARETHA GROEN
Geboren: 9-7-1970 in Nieuw Lekkerland. Erelijst: 1989 en 1990 winnares van de Mi-août, 1991 winnares van het Klimmerstrofee Brandbier Klassement, 1995 winnares van de West-Friese Dorpenomloop, 1995 winnares van internationale cycle road race Osaka Stage (Japan).
JAN VAN DALEN
Geboren: 12 december 1962 in Den Haag.
Klassieker-expert bij de amateurs in de tijd
van Breukink, Rooks, Theunisse en Nijdam.
Fietste voor de ploegen van Batavus en Gazelle. Sinds 1986 particulier fietsenbouwer
op professionele basis onder de naam Duell.
LEO VAN VLIET
Geboren: 15 november 1955 in
Honselersdijk. Erelijst (o.m.): Gent-Wevelgem, Vierdaagse van Duinkerken.
Etappezeges in Ronde van Nederland,
Parijs-Nice, Dauphiné Libéré,
Ronde van Luxemburg, Tour de France, Ronde van de Middellandse Zee, Midi Libre.

Praktijkervaring van de gemiddelde fietsenmaker: de tweewieler wordt vooral verkocht op kleur en uitstraling. Een merkwaardig gegeven, als we in aanmerking nemen dat Nederlanders de duurste fietsen ter wereld (gemiddelde aankoopbedrag is de laatste vijf jaar van 383 euro naar 596 euro gestegen) aanschaffen en dat we met ons allen bijna anderhalf miljoen fietsen per jaar kopen.

Solleveld beschermt zijn Soltomaatje tegen de zon.

Genoeg reden voor De Telegraaf/TVWeekeinde om in samenwerking met de RAI Vereniging op herhaling te gaan met De Fietstest. Net als bij de vorige editie zette een imposante testploeg koers naar Curaçao, waar de 15 bestverkopende fabrikanten in totaal 68 fietsen hadden laten stallen om aan de tand te worden gevoeld in de tropische hitte.

Een karwei dat Peter Post, Gerrie Knetemann, Leo van Vliet, Steven Rooks, Gerrit Solleveld, Jan van Dalen en de dames Ingrid Haringa en Margaretha Groen professioneel klaarden. "Er is voor mij een wereld opengegaan. Fantastisch, wat ze tegenwoordig allemaal bouwen voor de consument. Ik wist niet dat een stadsfiets tegenwoordig ook zoveel comfort en kwaliteit biedt", verbaasde de topfitte Peter Post zich na acht slopende testdagen op het paradijselijke vakantie-eiland.

Het fietsenpark, ter waarde van een slordige 90.000 euro, werd verdeeld in vier categorieën, elk onderverdeeld in twee gangbare prijsklassen: de stadsfietsen, geschikt voor het korte werk, werden bereden in de buurt van Willemstad. De hybrides, zeg maar de luxere toerfietsen die ook geschikt zijn voor woon-werkverkeer, moesten zo'n dertig kilometer afleggen van de thuisbasis Resort Chogogo in Jan Thiel-baai richting hoofdstad en weer terug. De mountainbikes werden ingezet op de zoutvlaktes van het eiland, terwijl er met de racefietsen heuvel op, heuvel af werd gereden over de asfaltwegen van het hele eiland.

Solleveld aan het werk

De testers gaven cijfers voor rij-eigenschappen: comfort, stuurgedrag, stabiliteit, gebruiksgemak, schakelsysteem, vering en remwerking. Verder was er aandacht voor de constructie, de afwerking en de toegepaste materialen. Het ontwerp en design zetten cijfermatig de puntjes op de i.

Twee vakmensen uit de dagelijkse praktijk haalden daarna de fiets desnoods nog uit elkaar. Ex-prof Gerrit Solleveld, die een fietsenzaak in De Lier bestiert, gaf samen met Duell-fietsenbouwer Jan van Dalen een extra dimensie aan de kwaliteit van de test. Gezamenlijke conclusie na acht dagen werk: De Fiets wordt in de breedte duidelijk beter. Een goed voorbeeld is Merida, dat vorig jaar nog ondermaats scoorde, maar nu terugslaat met over de hele lijn veel mooiere fietsen, waarvan de onderdelen ook nog eens beter op elkaar zijn afgestemd.

De Merida scoorde dit jaar zelfs een top 3-klassering. Zeer te spreken was iedereen over de Union, die bij de goedkope hybrides uitmuntende cijfers scoorde.

Opvallend was, dat de vakmannen Solleveld en Van Dalen precies dezelfde top 3 hadden en dat de andere zes testers bij de goedkope hybrides ook dezelfde drie fietsen in hun top 3 plaatsten. Een extreme weerspiegeling van de unanimiteit, die over de gehele lijn te ontdekken viel.

Testen kan ook eenzaam zijn

Bij het testen van de stadsfietsen en hybrides werd uitgegaan van de mannenfiets. Deze was in alle gevallen met precies dezelfde onderdelen afgemonteerd als het vrouwenexemplaar. De damesfiets werd daarnaast extra onderzocht op zijn merites en verdiende een aantekening als er iets bijzonders te melden was. Zoals bij de Gazelle het geval was, want dat merk slaagt er als enige in om een damesframe te bouwen dat voldoende stijf is. Een uitzondering op de regel. Van Dalen: "Dat heeft niets te maken met de fabrikanten, maar alles met de geometrie. Een fiets zonder stang is bijna niet stabiel te krijgen. Daarom zie je dat er met sportieve hybrides langzamerhand steeds meer compromissen op de markt verschijnen. Helaas koopt bijna elke vrouw tegenwoordig nog automatisch een vrouwenfiets. Ik zou de sportieve vrouw willen aanraden gewoon een herenfiets te kopen. Die zijn even duur en een stuk stabieler."

Toen er aan het eind van de week een enorme tropische regenbui viel, ontdekte Peter Post nog een zwakke schakel in het programma van de fietsfabrikanten. "Ik vind het vreemd dat er nog zoveel fietsen met gladde trappers worden afgeleverd. Het gebruikte materiaal suggereert dat er in Nederland nooit een druppel regen valt". Gerrie Knetemann zag slechts bij één hybride het meest logische antwoord gezien. "De Batavus Shoshone heeft gewone pedalen, die aan één kant zijn voorzien van een klicksysteem. Volgens mij een perfecte oplossing."

Bij de mountainbikes en racefietsen konden de testers zich pas echt uitleven. Bij de racefietsen kwamen ook de modellen van Dasia, Cannondale en Wilier goed naar voren. Zij vielen net naast te prijzen.

Van Dalen en Solleveld maakten zich bij de mountainbikes met name sterk voor het Cannondale F900SL in de duurdere prijsklasse. Van Dalen: "Ik betreur het echt dat deze fiets niet tussen de prijswinnaars terecht is gekomen, want in mijn ogen is dit een echte topper. Omdat het schakelsysteem op het stuur precies andersom zit dan bij de andere modellen, scoort deze fiets bij de rest van de testers net ietsje minder. Jammer, want het zeer makkelijk bedienbare veersysteem van Superfatty Ultra-vork met 80 mm veerweg maakt deze fiets super. Je kunt er extreem strak mee rijden. Qua rijeigenschappen op de normale weg en op het ruwe terrein vind ik deze fiets revolutionair."


STADSFIETSEN RACEFIETSEN MOUNTAINBIKES HYBRIDES


© 1996-2004 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.