Telegraaf-iVoorpagina Dagblad De TelegraafLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife
[terug]
 
 

De veiligheidskenmerken

 
 

Om echtheid eurobiljet te bepalen
Voelen, kijken en kantelen

Met de komst van de euro bekruipt veel mensen niet alleen de angst voor het onbekende, maar ook de angst voor valsemunterij. Niemand is immers nog vertrouwd met het nieuwe geld, dus de kans dat je een vals biljet in handen gedrukt krijgt, is niet denkbeeldig. Zeker niet nu Europol onlangs waarschuwde voor valse biljetten van €50 en €100 uit de Balkan. Hoe kun je bepalen of een eurobiljet wel echt is? Voelen, kijken en kantelen zijn daarbij de sleutelwoorden. Wie voelt, kijkt en kantelt, kan redelijk eenvoudig bepalen of hij met een vals dan wel een echt bankbiljet te maken heeft.

Om vervalsing van de eurobiljetten tegen te gaan, zijn veel beveiligingskenmerken van de nationale valuta's van de lidstaten van de Europese Unie in de eurobiljetten toegepast. In totaal hebben de eurobiljetten veertig echtheidskenmerken. Dat is tweemaal zoveel als ons huidige papiergeld.

Enkele van die kenmerken zijn niet met het blote oog waar te nemen. Sommige worden wel herkend door automaten. Maar de belangrijkste veiligheidskenmerken van de eurobiljetten zijn simpel te controleren.

VOELEN is het eerste wapen in de strijd tegen valsemunterij. De bankbiljetten zijn gedrukt op speciaal, hoofdzakelijk uit katoenvezels vervaardigd papier. Dat papier voelt knisperend aan en kan niet vettig of slap worden.

Voelbaar zijn ook de naam van de Europese Bank in de diverse talen van de eurolanden, de cijfers die de waarde van het biljet aangeven en de afbeeldingen van ramen en poorten, omdat ze in reliëf zijn gedrukt. Dit is voornamelijk gedaan voor blinden en slechtzienden, maar dat het nu ook een echtheidskenmerk is, is mooi meegenomen. Er kleeft overigens één nadeel aan: door ouderdom en slijtage kan het reliëf wel enigszins verminderen.

KIJKEN levert ook de nodige gegevens op. Voorwaarde daarbij is, dat het biljet tegen het licht wordt gehouden. Dan worden diverse kenmerken, zoals het watermerk en de donkere veiligheidsdraad, zichtbaar. Watermerk en veiligheidsdraad zijn tijdens het productieproces in het papier ingebed, wat het namaken ervan extra bemoeilijkt.

KANTELEN levert weer andere kenmerken op. Zo verandert bij de biljetten van €50, €100, €200 en €500 de kleur van het waardecijfer rechtsonder aan de achterzijde van het biljet van paars in olijfgroen of zelfs bruin als het biljet schuin wordt gehouden.

Om te bepalen of een biljet echt is, dient meer dan één veiligheidskenmerk te worden gecontroleerd. Overigens is het natuurlijk een eerste vereiste te weten in welke landen de euro wordt ingevoerd. Buiten Nederland zijn dat Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Finland en Ierland. Dus mocht u een Britse, Deense of Zweedse euro in handen krijgen, dan weet u het meteen: die is vals, want die EU-landen doen niet mee aan de euro.


Watermerk (linksboven)
Door het bankbiljet tegen het licht te houden, worden een afbeelding en de waarde van het biljet zichtbaar.

Veiligheidsdraad (middenboven)
Door het biljet tegen het licht te houden, wordt een donkere lijn zichtbaar.

Foliestreep (rechtsboven)
Rechts aan de voorzijde van de lagere coupures (€ 5, € 10 en € 20) bevindt zich een streepvormig hologram. Als het bankbiljet wordt gekanteld, verschijnen het euroteken en de waarde van het bankbiljet.

Iriserende streep (midden)
De bankbiljetten van € 5, € 10 en € 20 zijn voorzien van een iriserende streep. Deze verschijnt alleen aan de achterzijde van het biljet. Door het bankbiljet schuin onder een lichtbron te houden, wordt een glanzende, enigszins van kleur veranderende streep zichtbaar.

Foliehologram (rechtsboven)
Rechts aan de voorzijde van de hogere coupures (€ 50, € 100, € 200 en € 500) bevindt zich een vierkant foliehologram. Door het biljet te kantelen, worden een afbeelding van het bouwkundige thema en de waarde van het biljet zichtbaar.

Inkt met kleuromslag (rechtsonder)
In de bankbiljetten van € 50, € 100, € 200 en € 500 is een van kleur veranderende inkt verwerkt. Door het biljet te kantelen, veranderen de waardecijfers van het biljet van paars naar olijfgroen of bruin.

Dus, in het kort:

Voel de opdruk: dankzij het speciale drukproces voelen de bankbiljetten heel bijzonder aan.

Kijk naar het bankbiljet: als u het biljet tegen het licht houdt, worden het watermerk, de veiligheidsdraad en het doorzichtregister zichtbaar. Bij echte biljetten zijn deze drie kenmerken allemaal zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde te zien.

Kantel het bankbiljet: aan de voorzijde van het biljet kunt u de veranderende afbeelding zien in het foliehologram (streepvormig op de lagere coupures, vierkant op de hogere coupures).

Kantel. Aan de achterzijde kunt u, als u het bankbiljet enigszins kantelt, de iriserende streep zien oplichten (bij de lagere coupures) of de kleur van de inkt zien omslaan (bij de hogere coupures).

Munten

Ook de euromunten zijn geproduceerd op basis van geavanceerde technische specificaties, waardoor vervalsing uiterst moeilijk en eenvoudig te ontdekken wordt.

Speciale zorg is besteed aan unieke beveiligingskenmerken voor de munten van € 1 en € 2.

Met behulp van geavanceerde technieken zijn de munten van € 1 en € 2 in twee verschillende soorten metaal uitgevoerd, waardoor ze zeer moeilijk te vervalsen zijn. Daarnaast is de munt van € 2 voorzien van een randschrift.

De euromunten zijn voorzien van de veiligste door automaten leesbare kenmerken en kunnen zonder uitzondering in alle eurolanden in automaten worden gebruikt, ongeacht de lidstaat die ze heeft uitgegeven.

 

 
[terug]
 
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.