Telegraaf-iVoorpagina Dagblad De TelegraafLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife
[terug]
 
  ScandinaviŽrs bedenken
zich over euro

 
 

Terwijl in twaalf Europese landen miljoenen mensen de eerste euromunten betasten, vragen steeds meer Denen en Zweden zich af waarom zij geen 'kit' in huis hebben.

Volgens de meest recente opiniepeilingen in deze landen is een meerderheid nu toch voor de nieuwe munt, schrijft The Financial Times maandag.

Volgens de krant hebben steeds meer Denen en Zweden spijt dat zij niet meedoen met de euro. Een zondag gepubliceerde opiniepeiling van Gallup stelt dat 51 procent van de Denen zijn kroon wil vervangen door de euro. Vorig jaar verwierpen de Denen in een referendum met 53 procent de invoering ervan.

In Zweden is de discussie over de invoering de afgelopen maanden vervangen door een debat over de vraag wanneer de Zweden toetreden. Afgelopen zomer nog was een meerderheid volgens peilingen tregen de euro, maar nu is een meerderheid ervoor. Dit komt vooral door de zwakte van de Zweedse kroon, volgens Stefan Fölster, een voorman van de belangenvereniging Confederatie Zweeds Bedrijfsleven.

In Denemarken is de plotselinge liefde voor de euro vooral een gevolg van de daadwerkelijke invoering van de munt. De Deense minister voor Europese Zaken Bertel Haarder zei dat de Denen achterdochtig staan tegenover de theorie maar dat ze enthousiast zijn over de uitwerking in de praktijk. Nu de munt er echt is willen de Denen hem ook.

 

 
[terug]
   
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.