Telegraaf-iVoorpagina Dagblad De TelegraafLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife
[terug]
 
 

Pinnen overal gratis

 
 

Geld pinnen via een bankautomaat wordt vanaf 1 juli a.s. in alle twaalf landen van de eurozone gratis. Precies een jaar later moet het qua kosten ook niet meer uitmaken of men een binnenlandse betalingsopdracht geeft of geld overmaakt naar Duitsland, België of welk ander euroland ook.

De Europese ministers die gaan over de Europese Interne Markt, hebben dat in Brussel besloten.

Ze deelden daarmee een forse tik uit aan de banken die jammerden dat grensoverschrijdende betalingen veel duurder zijn en dat ze pas in 2006 de kosten gelijk konden trekken tussen binnenlands en buitenlands betalingsverkeer.

Onder druk van het Europarlement startte echter een campagne dat als de euro er eenmaal is, het niet meer is uit te leggen dat grensoverschrijdende betalingen toch een stuk duurder blijven.

Geld overmaken binnen Nederland kost nu niets, geld overmaken naar het buitenland al gauw vier tientjes of meer.De Europese regeringsleiders toonden zich gevoelig voor de positie van de consument en gaven tijdens hun laatste top in Gent in oktober jl. de ministers van Financiën opdracht om de kosten van betalingsverkeer binnen de eurozone omlaag te brengen. Die voelden daar weinig voor en zaten op de lijn van de banken en de Europese Centrale Bank, die oordeelden dat de verschillende betalingssystemen eerst gelijk moeten worden geschakeld om de kosten te verlagen en dat zou pas kunnen in 2004.

De banken en de Europese ministers van Financiën moeten nu echter door het stof: de kosten moeten eerder omlaag dan ze hadden gedacht.Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als ze werd opgediend door eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt). Die wilde oorspronkelijk dat de kosten van pinnen en betalingsverkeer binnen de eurozone direct per 1 januari gelijk zouden zijn.

De banken verdienen aan overschrijvingen ook door bedragen één of twee dagen vast te houden en rente te trekken, maar volgens staatssecretaris Benschop (Europese Zaken) is gisteren over valuteringdata niet gesproken. Dat betekent dat banken via die weg moeten blijven verdienen. "Maar een bank die geld te lang vasthoudt, prijst zichzelf vanzelf wel uit de markt", aldus Benschop.

 
[terug]
 
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.