&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Reiziger merkt weinig van
afschaffing tax-free

door THIJS JANSEN

SCHIPHOL - Van de afschaffing van de tax-free verkoop voor reizigers binnen de Europese Unie op Schiphol zal weinig te merken zijn. Alleen de alcoholische drank en rookwaren zullen aanzienlijk duurder zijn dan voor 1 juli, toen de nieuwe belastingmaatregel van kracht werd. Zo kost een goede fles whisky nu ƒ 92,50. Tax-free is dat ƒ 59,-.

Gaat u met vakantie of op zakenreis? Als u naar het buitenland reist, zult u wellicht souvenirs of producten uit dat land mee terugnemen. Bijvoorbeeld een doos met Spaanse wijn voor thuis of een tapijtje uit Marokko. Of misschien wilt u juist producten uit Nederland meenemen naar het buitenland.

Wie een bestemming heeft buiten de Europese Unie kan nog steeds volop belastingvrij inkopen doen.
(eigen foto)

Soms kunnen die inkopen belastingvrij worden gedaan op bijvoorbeeld de luchthaven Schiphol of tijdens de overtocht met de boot. Die inkopen kunnen onder meer zijn sigaretten, parfum of alcoholische dranken.

Binnen de unie is tax- en dutyfree winkelen voor drank en tabakswaren gewijzigd. Reist u naar een bestemming BUITEN de Europese Unie, dan verandert er helemaal niets. Alle drank en tabakswaren blijven taxfree. Het enige verschil op Schiphol is de naam: tax- en dutyfree-prijzen heten voortaan See Buy Fly-prijzen.

In de See Buy Fly-winkel 'Liquor & Tobacco' worden deze prijzen voor reizigers BUITEN de EU aangegeven met NEU. Reist u naar een bestemming BINNEN de Europese Unie, dan is drank verkrijgbaar tegen lokale prijzen, maar kan men geen tabakswaren meer kopen. Alleen bij de horecagelegenheden of sigarettenautomaten zijn tabaksartikelen in stuksverpakking verkrijgbaar.

Voor bestemmingen binnen de EU worden de prijzen aangegeven met EU. Zo kan de reiziger zien welke prijs voor hem of haar van toepassing is. Daarnaast bestaan er voor reizigers binnen de EU bijna geen beperkingen meer voor het meenemen van sterke drank. Daarover meer verder in het verhaal.

Waarschuwing

Maar de reiziger kan niet onbeperkt artikelen meenemen, waarschuwt Alfons Doorson, teamleider van de douane op Schiphol. Daarvoor gelden regels, zegt hij. Dezer dagen verschijnt er een gids waarin kan worden gelezen welke vrijstellingen van belasting er worden verleend.

Douaneman Alfons Doorson: "Voor eigen gebruik mogen reizigers binnen de Europese Unie behoorlijk wat meenemen." (eigen foto)

Als u meer meeneemt, dan moet er belasting worden betaald. En voor sommige goederen geldt dat het verboden is ze mee te nemen, bijvoorbeeld beschermde diersoorten. In alle lidstaten van de Europese Unie zijn de regels gelijk, doceert Alfons Doorson.

Hij voegt er echter aan toe dat sommige landen toch afwijkende regels hebben voor drank, sigaretten en parfum. Deze landen zijn onder meer de Canarische Eilanden (Spanje) en de Kanaaleilanden (Groot-Brittannië).

Deze eilanden behoren wel bij het douanegebied van de Europese Unie, maar maken geen deel uit van de BTW- en accijnsgebieden van de EU. Dit betekent volgens de belastingdienst dat bij het meenemen van bepaalde hoeveelheden producten geen aangifte hoeft te worden gedaan voor invoerrechten bij de douane.

Voor de BTW en accijns gelden daar dezelfde regels als voor niet EU-landen. Voor goederen geldt dat voor ƒ 386,- per persoon (van zeventien jaar of ouder) belastingvrij mag worden meegenomen naar Nederland. Wie duurdere spulletjes wil meenemen, moet belasting betalen. Doorson geeft een voorbeeld:

Voorbeeld

"U koopt een camera voor ƒ 559,- in een niet-EU-land. U moet dan bij terugkeer in de EU belasting betalen (invoerrechten en BTW) over het totale bedrag. Als u een horloge koopt voor ƒ 275,- en een vulpen voor ƒ 125,- dan komt u hiermee boven de waardedrempel uit. Omdat het hier om twee artikelen gaat, betaalt u alleen invoerrechten en BTW over het goedkoopste artikel."

Voor bepaalde goederen geldt dat daarvan maar een beperkte hoeveelheid belastingvrij van buiten de EU mag worden meegenomen naar Nederland. Daarbij maakt het volgens de douane niet uit of de artikelen in een belastingvrije winkel op een luchthaven of een veerboot zijn gekocht, of dat de artikelen in een gewone winkel zijn aangeschaft en er dus wel belasting is betaald

De maximumhoeveelheden zijn: 200 sigaretten of 250 gram tabak (shag of pijptabak), of 100 cigarillo's of 50 sigaren; één liter sterke drank of twee liter mousserende wijn of likeurwijn, zoals sherry of port; 2 liter niet mousserende wijn; 50 gram parfum en 0,25 liter eau de toilette; 500 gram koffie of 200 gram koffie- extracten of koffie-essences; 100 gram thee of 40 gram thee- extracten of thee-essence.

Wie meer meeneemt dan deze maximale hoeveelheden moet daarover invoerrechten en BTW betalen. Reist u van Nederland naar een niet EU-land, bijvoorbeeld naar Turkije, dan kan men onder meer op Schiphol belastingvrij inkopen doen. Er kunnen dan sigaretten, parfum en sterke drank, maar ook camera's en horloges worden gekocht, waarover geen belasting hoeft te worden betaald.

Maar, zo waarschuwt de douane, het is mogelijk dat het land waar u heenreist beperkingen stelt. "Daarom is het handig u hierover te laten informeren door de ambassade of het consulaat van het betreffende land of door het reisbureau."

Vrij

Voor reizen binnen de Europese Unie geldt een heel ander verhaal, vervolgt Alfons Doorson. "Binnen de EU-landen is in principe vrij verkeer van goederen mogelijk. De persoonlijke bagage kan moeiteloos van het ene naar het andere EU-land worden meegenomen. Dat geldt ook voor producten voor eigen gebruik."

Alfons Doorson: "Iedere reiziger mag goederen meenemen voor eigen gebruik, zoals een boek of een doos wijn. Als men in het (EU) buitenland aankopen doet, betaalt men daar BTW en eventueel accijns over. De reiziger hoeft dan in Nederland niet nog een keer belasting te betalen, tenminste wanneer deze goederen zijn bestemd voor eigen gebruik."

Zolang men niet meer dan bepaalde hoeveelheden meeneemt, gaat de douane er vanuit dat wat wordt meegenomen voor eigen gebruik is. De maximale hoeveelheden die binnen de EU belastingvrij per reis kunnen worden meegenomen zijn 110 liter bier; 90 liter wijn; 20 liter likeurwijn, zoals sherry en port; tien liter sterke drank; 800 sigaretten; 400 sigaren en een kilo tabak.

Wie denkt hieraan voor eigen gebruik niet genoeg te hebben zal de reis nog een keer kunnen maken. Zo niet, dan moet over het meerdere dat is toegestaan worden aangetoond dat de goederen voor eigen gebruik zijn bestemd. Anders moet bij de douane aangifte worden gedaan en moet alsnog accijns worden betaald.

Conclusie

De conclusie van het verhaal is dat er voor reizigers van en naar landen buiten de Europese Unie bijna niets is veranderd. Reizigers binnen de EU kunnen nu hun drank of rookwaren beter bij de slijter of resp. De sigarenwinkel halen en het in hun bagage stoppen. Dat scheelt een hoop gezeul met de handbagage.

Het is raadzaam om de aanbiedingen van de winkels op Schiphol in de gaten te houden, maar ook die van de slijter om de hoek. Verwacht wordt dat sommige van deze zaken met de prijzen zullen gaan stunten.

Voor artikelen als foto-apparatuur en dergelijke kan de aankoop op Schiphol soms wel aantrekkelijk zijn, omdat de winkeliers hebben aangekondigd de BTW voor eigen rekening te nemen. Dergelijke apparatuur kan vrijelijk ons land worden ingevoerd. Er gelden geen maxima voor, want de belasting is immers betaald.

Luchtvaartmaatschappijen die binnen de EU-landen vliegen beraden zich over de verkoop van drank, sigaretten en parfum aan boord. Zo heeft Transavia besloten de verkoop aan boord aan EU-vlieggasten te staken. Uitzondering daarbij zijn vluchten naar de Canarische Eilanden, welke eilanden zoals gezegd een uitzonderingspositie binnen de EU innemen.

Reizigers kunnen nog steeds zelf kiezen welke uitgang ze nemen; Niets aan te geven of Aangifte goederen. (eigen foto)

Maar het laatste woord over de afschaffing van de taxfree-winkels binnen de EU is nog niet gezegd. Een aantal BTW-zaken is volgens Transavia praktisch onuitvoerbaar, bijvoorbeeld de controle daarop. Reden voor deze luchtvaartmaatschappij en een aantal andere taxfree-aanbieders zoals ferrymaatschappijen om zich te beraden op juridische stappen richting overheid.

Inlichtingen: Belastingtelefoon (gratis) 0800 0143 en telefoon 045 574 3031.

Foto's: eigen foto's en Rob de Jong/Reuters.

Publicatiedatum = 17 juli 1999