&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Parabounce: nieuwe funsport

Krantenbezorgers zijn hoogvliegers

door Jenny van der Zijden

WEESP - Bezoekers van het Sluis- en Bruggenfeest in Weesp kunnen vandaag kennismaken met 'parabounce', een voor Nederland geheel nieuwe funsport voor jong en oud. Hangend aan een gigantische ballon maak je sprongen tot zo'n dertig meter hoog. Eenmaal in de lucht voel je je zo vrij als een vogeltje. En het uitzicht is meer dan fantastisch.

Het onlangs uit Amerika overgewaaide fenomeen is in ons land nog vrij onbekend. Mensen die de sprong hebben gewaagd, zijn echter laaiend enthousiast.

Een 'parabouncer' gaat de lucht in.

Volgens organisator Mark Elzinga is parabounce een veilige sport. De ballon is gemaakt van het sterkst mogelijke materiaal en heeft een doorsnede van 6.50 meter. Hij is met voldoende helium gevuld om iemand met een gewicht tot 100 kilo te dragen. Alles wat de springer minder weegt dan 100 kilo wordt met gewichtjes aangevuld. Eenmaal vast in het springvest kun je door simpel af te zetten sprongen maken tot dertig meter hoogte. Gracieus meedrijven op de wind kan ook.

Terwijl jij je lekker uitleeft zo hoog in de lucht, of alleen maar relaxt van het uitzicht geniet, houden twee jump-masters de ballon met scheerlijnen vanaf de grond onder controle.

"De balans van de ballon is zo afgesteld dat je altijd zachtjes op de grond terechtkomt", zegt Elzinga. "Parabounce is ook een heel toegankelijke sport. Wij beneden kunnen het voor jou daar boven zo gek maken als je zelf wilt."

Twee bejaarden volgen de hoog boven de bomen hangende ballonspringer.

Onder het motto 'Krantenbezorgers zijn hoogvliegers' mogen Telegraaf-bezorgers en mensen die zich serieus hiervoor aanmelden gratis een sprong maken. Zij kunnen langskomen in Weesp of vooraf bellen met de speciale Telegraaf bezorgerslijn: 020-5858020. E-mailen kan ook: bezorgerstelegraaf.nl. Met deze actie wil De Telegraaf haar kanjers extra in het zonnetje zetten. Overige belangstellenden kunnen de sprong natuurlijk ook wagen. Zij betalen 25 gulden per persoon.

Parabounce: zaterdag 2 september op de Sluis- en Bruggenfeesten, Ossenmarkt, naast restaurant Het Schalkse in Weesp. Tijd: van 10.00 tot 18.00 uur. Toekomstige data's waarop Telegraaf-bezorgers gratis kunnen ballonspringen worden aangekondigd per advertentie in deze krant.

 

Foto's: Roel Dijkstra

Publicatiedatum = 2 september 2000