&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Italië op twee wielen

door Glenn Wassenbergh

BOLOGNA - Er is voor de rechtgeaarde eigenaar van een Italiaanse Ducati geen mooier reisje dan een trip naar de geboortegrond van zijn motorfiets, het Italiaanse Bologna.

Waar vele eigenaren van deze Italiaanse raspaardjes lang naar hadden uitkeken, werd onlangs werkelijkheid. De bouwer van de tweewielers had in samenwerking met een aantal importeurs een weekendje in Bologna georganiseerd dat zijn weerga niet kent. Overal waren de motorrijders vandaan gekomen. Zelfs uit Japan, de Verenigde Staten, en Australië. Ook een aantal Nederlandse marechaussees was met een supersport Duc naar Italië gereden.

Op het Autodromo Santa Monica in Misano Adriatico kwamen allen bij elkaar om van daaruit door de streek te toeren. Met name het kleine staatje San Marino werd een begeerd reisdoel, want voor vlakland motorrijders is het rijden over bergpaadjes met haarspeldbochten een niet immer realiseerbaar genoegen.

Volop genieten in San Marino.

Foto: Glenn Wassenbergh

 

Het was overigens wel uitkijken geblazen, want het asfalt van de oude weggetjes die door het landschap van San Marino en omgeving slingeren, vertonen niet alleen hobbels en bobbels, maar hier en daar ook flinke scheuren. Die worden met diverse soorten asfalt gerepareerd. De ongelijke uitzettingswaarden daarvan zorgen ervoor dat er nieuwe scheuren ontstaan. Hoe meer er wordt gerepareerd, hoe meer nieuwe scheuren er bij komen. Dat de hoge temperatuur in de zomer hier debet aan is, moge duidelijk zijn

Respect

Vanaf de motorfiets is Italië een ongekende belevenis. Je bent, met de wind in je gezicht, één met de heuvels en valleien. Vooral met lage snelheid geniet je met volle teugen. Racen in deze omgeving is ongepast, want de zeer oude natuur behoort met respect te worden behandeld. "Gas eraf", was dan ook het motto onderweg. Op een enkele 'barbaar' na hield iedereen zich eraan.

Onderweg werd met de Italiaanse keuken kennis gemaakt. Pasta's waren, net als in de rest van Italië, de rode draad door de menu's. En die waren - in elk geval in San Marino - van optimale kwaliteit en redelijk van prijs.

Wat opviel, was de wijze waarop de motorrijders door de plaatselijke bevolking werden onthaald. Spontaan en vriendelijk, met een duidelijke blijk van herkenning. Bijna overal waar ze kwamen, werd goedkeurend naar de motorfietsen gekeken onder het uitroepen van "Aaah, Ducatisti (spreek uit Doekaatiestie), molto bene", hetgeen zoveel zeggen wil als, "Oooh, Ducatisten, heel goed".

Publicatiedatum = 15 juli 2000