&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Wintersport:
het begon allemaal met spelletjes

door door HARRY MULLER

ST. MORITZ - Miljoenen mensen over de hele wereld gaan tegenwoordig op wintersport. Lekker actief bezig zijn in de sneeuw is voor velen een heerlijke vakantie tijdens de donkere maanden van het jaar.

Met deze houten fietsen werd van de berg af gegleden.

In Europa kwamen de eerste wintertoeristen ruim een eeuw geleden naar plaatsen als St. Moritz en Davos in Zwitserland. Het waren Engelsen die meestal zelf allerlei spelletjes bedachten om zich in de sneeuw te vermaken. Van echte wintersport was toen nog geen sprake. Pas veel later bond men de lange latten onder om zich van een helling naar beneden te laten glijden.

Wie de komende winter naar de sneeuw trekt, vindt in alle wintersportlanden wel kleine musea die iets uit de beginperiode van de wintervakanties bewaard hebben. Speciale kleding had men toen nog niet. Oude vergeelde foto's laten bijvoorbeeld deftig geklede vakantiegangers op een sleetje zien. In alle wintersportlanden heeft men wat bewaard uit de beginperiode. Zo'n anderhalve eeuw geleden kwamen de vakantiegangers alleen maar tijdens de zomermaanden naar Zwitserland om daar in de bergen te wandelen en zo te genieten van het landschap. In de wintermaanden gingen de hotels op slot en pas als alle sneeuw gesmolten was, deed men de deuren weer open.

Het was Johannes Badrutt uit St. Moritz, die omstreeks 1860 aan zijn Engelse gasten vroeg om ook eens 's winters naar zijn hotel Kulm te komen. Zo konden ze het vaak miezerige weer thuis ontvluchten en in plaats daarvan genieten van veel sneeuw en ook veel zon. Aan die allereerste wintervakanties wilde Johannes helemaal niets verdienen. Het verblijf in zijn hotel en alle maaltijden en drankjes waren gratis. Het was een aantrekkelijk aanbod, maar toch kwamen er een winter later maar vier gasten uit Londen naar St. Moritz.

Enthousiast

Zij waren razend enthousiast over hun winterverblijf en vertelden na afloop aan een ieder over hun belevenissen in de sneeuw. Het was een goede zet van de hotelier geweest, want in de winter van 1864-1865 kwamen er meer dan twintig vakantiegangers naar zijn hotel. Die moesten natuurlijk wel betalen.

Dit was het simpele begin van Zwitserland als wintersportland. Toen er geleidelijk aan steeds meer mensen van een wintervakantie wilden genieten, raakten ook in andere plaatsen als Davos de hotels vol. Omdat er aanvankelijk nog niet geskied werd, moest men wat anders verzinnen om de hotelgasten overdag bezig te houden. Op een affiche uit het jaar 1904 van St. Moritz zijn de banen getekend, waar men met sleetjes naar beneden ging en de eerste ijsbanen waren er toen ook al.

De sneeuw- en ijsspelletjes waren razend populair, vooral ook omdat man en vrouw steeds samen allerlei opdrachten moesten uitvoeren. Heel belangrijk was, dat er veel gelachen werd. Vaak haalde men na veel vallen en opstaan pas de eindstreep. De heren waren altijd keurig gekleed in een knickerbocker, overhemd met das en een hoed of een pet op het hoofd. Omdat de vrouwen meestal lange rokken droegen en zich daarom niet zo gemakkelijk over de sneeuw en het ijs konden voortbewegen, kregen zij meestal een eenvoudige rol tijdens zo'n spel toebedeeld. Het verschil met de meestal wat schamel geklede boeren uit het dorp was groot. Die mochten tijdens de ijsspelletjes allerlei karweitjes opknappen als bijvoorbeeld het vegen van de ijsbaan.

Fiets

Heel veel plezier had men met een soort houten fiets, die voorzien was van een stuur en een aantal glijplankjes. Je kon er gemakkelijk op zitten en zo met een flinke vaart naar het dal glijden. Meestal werd men met een auto wat hoger op de berg gebracht.

De meeste spelen werden op de ijsbaan georganiseerd. IJsroeien was erg vermakelijk, omdat een man en een vrouw op een sleetje met een stok als roeispaan moesten proberen vooruit te komen. Bij dit onderdeel hield men wel eens een wedstrijdje en de winnaars werden dan 's avonds tijdens het diner in de bloemetjes gezet.

Bij een ander spel moest een man op schaatsen een vrouw, liggend op een sleetje, voortduwen en bij sportieve vrouwen werd er ook wel eens gewisseld. Dan mocht de man lekker languit op zijn buik liggen. Gelachen werd er vooral bij het eierblazen, waarbij een man en een vrouw liggend op het ijs een uitgeblazen ei over het ijs moesten blazen. Vrouwen werden ook wel aan een touw over het ijs voort getrokken door een man, die aan zijn ene voet een ski en aan de andere een schaats had.

Spelletjes

Historicus dr. Lutz Eichenberger vertelt ons in het sportmuseum in Bazel: "Op cultureel gebied was er tijdens de wintermaanden niets te doen. De gezelschapsspelletjes waren er alleen maar om de tijd door te komen. De vakantiegasten moesten vermaakt worden en eigenlijk was niets te dol. Er was zelfs een voorloper van het curling-spel, waarbij men zware stenen of kegels over het ijs liet glijden."

Bij het eierblazen moest men languit op het ijs liggen.

Al in het midden van de vorige eeuw gebruikte men in ski's om zich voort te bewegen over een dikke laag sneeuw. Het duurde tot aan de eeuwwisseling voor men erachter kwam, dat je met de lange latten ook uitstekend van een berg kon glijden. Dat kunstje werd in het jaar 1902 voor het eerst in Zwitserland gedemonstreerd door enkele studenten uit Noorwegen. Zij leerden, hoe je bijvoorbeeld een bocht kon maken en men remde door op een lange skistok te gaan zitten. Ook het springen met ski's werd geleerd.

Skiën was toen nog een vermoeiende bezigheid. Je moest eerst een eind de berg op lopen en eenmaal boven was je al aardig moe. Daarom maakte men meestal maar één afdaling op een dag. Later werden auto's en bussen ingezet om de wintersporters naar boven te brengen. Aan lange touwen werden ze omhoog getrokken. Pas in 1934 werd de eerste skilift geopend in Davos. De eerste skiclub werd in 1892 opgericht in Glarus. Daar werden een jaar later ook de eerste ski's van Zwitsers fabrikaat gemaakt door Melchior Jakober. Hij kopieerde het materiaal uit Noorwegen.

Modellen

In het sportmuseum van Bazel met kleine historische collecties van heel veel sporten is ook een afdeling wintersport ingericht. Je kunt er allerlei oude modellen ski's zien, maar ook een laag sleetje waarmee men jaren geleden over de sneeuw gleed. Een bobslee die in 1912 gemaakt werd, ziet er nog mooi uit. Meestal had men vroeger een gemengd team in zo'n slee, bestaande uit twee vrouwen en drie mannen. De eerste internationale schaatswedstrijden werden in 1894 in Davos gehouden.

In het museum is ook een oude schaats uit Holland te zien. Die is over enkele maanden precies een eeuw oud.

INLICHTINGEN: Zwitserland Toerisme, Postbus 75387, 1070 AJ Amsterdam, tel. 020- 6222033.

(Foto's: Zwitserland Toerisme)

Publicatiedatum = 6 november 1999

terug Zwitserland intro