&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Zwitserland ballon-gek

door Peter Babbéko

SAANEN (Gstaad) - Ballonvaren is sinds het gigantische succes van respectievelijk de Engelse en Zwitserse ballonvaarders Brian Jones en Bertrand Piccard, die als eerste met hun ballon de Breitling Orbiter III rond de wereld voeren, in Zwitserland razend populair.

Klaar voor de start. Een schitterend gezicht als de 15 ballonnen tegelijk de lucht in gaan.

Wellicht is dit een beetje overdreven; niet alleen in Zwitserland, maar ook elders in de wereld en natuurlijk in ons land groeit deze sport fors. Zonder anderen te kort te willen doen is ballonvaren boven de Alpen echter een zeer bijzondere ervaring.

De windrichting in Nederland kan bijvoorbeeld per dag worden aangegeven, maar in de bergen is dat wel anders, zoals bergtoeristen wel weten. Soms verandert de windrichting van uur tot uur. Kortom, niet echt eenvoudige omstandigheden om een ballon te besturen.

Zo is de landing op bijvoorbeeld een alpenweide (en dan nog het liefst in de buurt van een redelijk weg om de mand, gasflessen, ballon en natuurlijk de passagiers weer op te pikken) zeker geen fluitje van een cent. Met name niet als er ook nog eens een meter sneeuw ligt zo als afgelopen winter.

Festival

Gstaad

Tijdens het jaarlijks terugkerende ballonfestival van het beroemde Steigerberger Hotel in Saanen (vlakbij Gstaad) in Zwitserland was dan ook heel wat stuurmanskunt nodig om zo'n vijftien ballonnen met aanhang in de lucht te houden. Ze gingen bovendien allemaal tegelijk de lucht in. Dat is ook voor iemand die in alles wat kan vliegen heeft gezeten, een te gekke ervaring.

De organisatie van het festival rust in handen van de zeer actieve directeur van het Steigenberger Hotel, Günter R. Weilguni, en is door zijn toedoen uitgegroeid tot een festival van formaat. Via het hotel kunnen er afspraken worden gemaakt voor ballontochten van een uur tot een paar uur en als het weer tegen zit kan er gevlogen worden met een klein vliegtuigje of een helikopter naar een van de gletschers in de omgeving.

Voor dat de ballonnen de lucht in gaan moet er hard worden gewerkt. Materiaal uitladen, mand bevestigen, gastank plaatsen en ballon vullen met hete lucht. Toch altijd nog een klusje van een paar uur.



REISWIJZER

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Air Engiadina vliegt 7 keer per week naar Bern, waar men op afspraak eventueel kan worden opgehaald en anders is er een uitstekende treinverbinding met Saanen.

Inlichting: Telefoon 0041 33-748 6464. E-Mail: gstaad steigerberger.ch

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 3 april 1999

terug Zwitserland intro