&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Per helicopter en ballon over Gstaad
Ook beroemde filmsterren waren
per mandje in de wolken
door THEA DETIGER
GSTAAD-SAANEN - Julie Andrews en Yehudi Menuhin heeft hij allebei in het
mandje van zijn hete-luchtballon gehad. Maar hij weet niet of hij dergelijke
sterren, die voortdurend op de vlucht zijn voor de belasting, wel moet benijden.
"Minstens vier huizen in verschillende landen en altijd opletten dat je
nergens meer dan 90 dagen per jaar woont..... Geef mij maar de vrijheid
om te gaan en te staan waar je wilt. Of door de lucht te varen natuurlijk!"
Hans Büker (58) is al meer dan twintig jaar ballon-instructeur in Gstaad
waar jaarlijks de race om de Steigenberger Ballooning Trophy wordt gehouden.
Dit ballonnenfestival, dat direct volgt op de wereldkampioenschappen ballon
varen in het nabij gelegen Château d'Oex, wordt georganiseerd door het Steigenberger
Hotel in Gstaad-Saanen. Voor de gasten van het hotel doet zich de unieke
kans voor dat ze mee kunnen opstijgen.

Het Steigenberger Hotel met zijn eigen ballon.
Onze pilote is Karin Berchtold (32) uit Bulle, die nodig wat uren moet maken
om haar brevet te kunnen houden. Onder het toeziend oog van Hans laat ze
de ballon boven de omringende bergen uitstijgen. Gstaad dat ondanks zijn
dure internationale gasten een vriendelijk kerkdorp is gebleven, ligt in
de diepte.
We varen langs het voormalige militaire vliegveld, waarvan de hangars uitstekend
verborgen liggen, en langs een bergwand waarachter vroeger een hospitaal
met 1600 bedden moet hebben gezeten en zich nu het rijksarchief bevindt.
"Opstijgen is niet zo'n probleem. Het moeilijkste is om op de juiste plaats
te landen", zegt Hans: "Een flink veld met een weg in de buurt voor de ophalers".
De ballonvaart vormt slechts één van de avontuurlijke uitstapjes, die het
Steigenberger Hotel (uit dezelfde keten als ons Kurhaus), voor zijn gasten
heeft bedacht. Dezelfde avond vertrekken we per arreslee naar een 150 jaar
oude hut in de bergen om daar de originele Zwitserse Hobelkäse en Raclette
te eten. We zijn hier duidelijk bij de oorsprong van het Zwitserse kaas-gerecht.
Fakkels
Gastheer Beat Anderegg warmt de kazen, die de boeren hier vroeger zelf maakten,
bij het haardvuur en schaaft de gesmolten bovenlaag af boven ons bord. Bij
de kaas en de in de schil gekookte aardappelen vloeien uiteraard rijkelijk
de Zwitserse wijn en de nodige schnaps. De terugreis gaat per slee over
de rodelbaan, waar brandende fakkels een spookachtig licht verspreiden.

Barbecue in de sneeuw
De volgende morgen tovert Ueli Rösti uit één van de verborgen hangars een
mooie, rode helikopter en vliegt ons naar een gletsjer waar nog niemand
anders de diepe sneeuw betreden heeft. Voor de ervaren skiërs is hier de
mogelijkheid om onder begeleiding door de 'tiefschnee' naar beneden te zoeven,
terwijl de anderen sneeuwschoenen aantrekken die op tennisrackets lijken,
en een gezonde Yeti-wandeling maken.
Na een verrukkelijke lunch met een barbecue in de sneeuw komt alweer de
volgende verrassing. We gaan een echte iglo bouwen net als de eskimo's.
Als de bovenste losse sneeuw is verwijderd, komt er een laag van samengeperste
sneeuw te voorschijn die prima in blokken te zagen is. Een uurtje later
zitten we behaaglijk (15 graden boven 0) in onze ijshut.
"Dit is een geweldig gebied om te skiën en te langlaufen", zegt hoteldirecteur
Günther R. Weilguni, die elk jaar naar Nederland komt om de marathon van
Rotterdam te lopen. "We hebben skibussen, skipassen en skileraren voor onze
gasten, maar er blijkt ook een behoefte bij veel mensen om iets heel anders
te doen. Voor hen hebben we het 'Abenteuer explosiv' met onder meer de reeds
genoemde activiteiten.
Maar ook een programma 'Frauenpower', waarin vrouwen niet alleen relaxen
in de sauna en de fitness-ruimte, maar een cursus zelfverdediging volgen
en auto sleutelen. Voor ouders met kinderen hadden we al het 'Kids All Inclusive'
programma, waarin kinderen tot 12 jaar de hele dag worden beziggehouden.
Bovendien bieden we in samenwerking met de vliegmaatschappij Air Engiadina
een fly & drive package tour, waarbij gasten met de range rover van het
vliegveld Bern worden gehaald en binnen tweeënhalf uur van Amsterdam in
Gstaad-Saanen zijn."
REISWIJZER
Een Fly & Drive arrangement (mogelijk tot eind april) is er al vanaf 3 dagen
en bevat: vliegen, verblijf in het 4 sterren-hotel (voorzien van zwembad,
sauna, Turks bad, fitness en solarium), autohuur, vrije tijdsprogramma,
ontbijtbuffet en elke avond een keuze menu met vijf gangen. Voor 3 dagen
kost dat Zw.fr 1106 Zw frs., kinderen 298 Zw frs. Voor 6 dagen: 1862 Zw.Frs,
kinderen 698 Zw frs. Het beschreven arrangement 'Abenteuer Explosiv' is
te boeken tot 29 maart. Het duurt een week en kost 1890 Zw frs (zonder vlucht).
Voor gasten die op eigen gelegenheid met kinderen komen is er de aanbieding
'Kids all inclusive'. Voor 38 Zw frs per dag krijgen kinderen tot 12 jaar,
die op de kamer van hun ouders slapen: de overnachting, drie maaltijden
per dag, drankjes, skipas, ski-uitrusting en een afwisselend pretprogramma.
Informatie: 00 41 33 7486464 of fax 00 41 33 7486466.
Publicatiedatum = 28 februari 1998

|