&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Per helicopter en ballon over Gstaad

Ook beroemde filmsterren waren
per mandje in de wolken

door THEA DETIGER

GSTAAD-SAANEN - Julie Andrews en Yehudi Menuhin heeft hij allebei in het mandje van zijn hete-luchtballon gehad. Maar hij weet niet of hij dergelijke sterren, die voortdurend op de vlucht zijn voor de belasting, wel moet benijden. "Minstens vier huizen in verschillende landen en altijd opletten dat je nergens meer dan 90 dagen per jaar woont..... Geef mij maar de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Of door de lucht te varen natuurlijk!"

Hans Büker (58) is al meer dan twintig jaar ballon-instructeur in Gstaad waar jaarlijks de race om de Steigenberger Ballooning Trophy wordt gehouden. Dit ballonnenfestival, dat direct volgt op de wereldkampioenschappen ballon varen in het nabij gelegen Château d'Oex, wordt georganiseerd door het Steigenberger Hotel in Gstaad-Saanen. Voor de gasten van het hotel doet zich de unieke kans voor dat ze mee kunnen opstijgen.

Het Steigenberger Hotel met zijn eigen ballon.

Onze pilote is Karin Berchtold (32) uit Bulle, die nodig wat uren moet maken om haar brevet te kunnen houden. Onder het toeziend oog van Hans laat ze de ballon boven de omringende bergen uitstijgen. Gstaad dat ondanks zijn dure internationale gasten een vriendelijk kerkdorp is gebleven, ligt in de diepte.

We varen langs het voormalige militaire vliegveld, waarvan de hangars uitstekend verborgen liggen, en langs een bergwand waarachter vroeger een hospitaal met 1600 bedden moet hebben gezeten en zich nu het rijksarchief bevindt. "Opstijgen is niet zo'n probleem. Het moeilijkste is om op de juiste plaats te landen", zegt Hans: "Een flink veld met een weg in de buurt voor de ophalers".

De ballonvaart vormt slechts één van de avontuurlijke uitstapjes, die het Steigenberger Hotel (uit dezelfde keten als ons Kurhaus), voor zijn gasten heeft bedacht. Dezelfde avond vertrekken we per arreslee naar een 150 jaar oude hut in de bergen om daar de originele Zwitserse Hobelkäse en Raclette te eten. We zijn hier duidelijk bij de oorsprong van het Zwitserse kaas-gerecht.

Fakkels

Gastheer Beat Anderegg warmt de kazen, die de boeren hier vroeger zelf maakten, bij het haardvuur en schaaft de gesmolten bovenlaag af boven ons bord. Bij de kaas en de in de schil gekookte aardappelen vloeien uiteraard rijkelijk de Zwitserse wijn en de nodige schnaps. De terugreis gaat per slee over de rodelbaan, waar brandende fakkels een spookachtig licht verspreiden.

Barbecue in de sneeuw

De volgende morgen tovert Ueli Rösti uit één van de verborgen hangars een mooie, rode helikopter en vliegt ons naar een gletsjer waar nog niemand anders de diepe sneeuw betreden heeft. Voor de ervaren skiërs is hier de mogelijkheid om onder begeleiding door de 'tiefschnee' naar beneden te zoeven, terwijl de anderen sneeuwschoenen aantrekken die op tennisrackets lijken, en een gezonde Yeti-wandeling maken.

Na een verrukkelijke lunch met een barbecue in de sneeuw komt alweer de volgende verrassing. We gaan een echte iglo bouwen net als de eskimo's. Als de bovenste losse sneeuw is verwijderd, komt er een laag van samengeperste sneeuw te voorschijn die prima in blokken te zagen is. Een uurtje later zitten we behaaglijk (15 graden boven 0) in onze ijshut.

"Dit is een geweldig gebied om te skiën en te langlaufen", zegt hoteldirecteur Günther R. Weilguni, die elk jaar naar Nederland komt om de marathon van Rotterdam te lopen. "We hebben skibussen, skipassen en skileraren voor onze gasten, maar er blijkt ook een behoefte bij veel mensen om iets heel anders te doen. Voor hen hebben we het 'Abenteuer explosiv' met onder meer de reeds genoemde activiteiten.

Maar ook een programma 'Frauenpower', waarin vrouwen niet alleen relaxen in de sauna en de fitness-ruimte, maar een cursus zelfverdediging volgen en auto sleutelen. Voor ouders met kinderen hadden we al het 'Kids All Inclusive' programma, waarin kinderen tot 12 jaar de hele dag worden beziggehouden. Bovendien bieden we in samenwerking met de vliegmaatschappij Air Engiadina een fly & drive package tour, waarbij gasten met de range rover van het vliegveld Bern worden gehaald en binnen tweeënhalf uur van Amsterdam in Gstaad-Saanen zijn."

REISWIJZER

Een Fly & Drive arrangement (mogelijk tot eind april) is er al vanaf 3 dagen en bevat: vliegen, verblijf in het 4 sterren-hotel (voorzien van zwembad, sauna, Turks bad, fitness en solarium), autohuur, vrije tijdsprogramma, ontbijtbuffet en elke avond een keuze menu met vijf gangen. Voor 3 dagen kost dat Zw.fr 1106 Zw frs., kinderen 298 Zw frs. Voor 6 dagen: 1862 Zw.Frs, kinderen 698 Zw frs. Het beschreven arrangement 'Abenteuer Explosiv' is te boeken tot 29 maart. Het duurt een week en kost 1890 Zw frs (zonder vlucht). Voor gasten die op eigen gelegenheid met kinderen komen is er de aanbieding 'Kids all inclusive'. Voor 38 Zw frs per dag krijgen kinderen tot 12 jaar, die op de kamer van hun ouders slapen: de overnachting, drie maaltijden per dag, drankjes, skipas, ski-uitrusting en een afwisselend pretprogramma. Informatie: 00 41 33 7486464 of fax 00 41 33 7486466.

Publicatiedatum = 28 februari 1998

terug Zwitserland intro