Zwitserland: óók heel bijzonder op de fiets

door ROBERT VAN WEPEREN

Fietsen in Zwitserland? Door die bergen zeker, dat is toch alleen voor fanatiekelingen? Het is een veelgehoord misverstand, want ook zonder vuistdikke fietskuiten kun je in dit land prachtige tochten maken. Neem de Rhône Route, een bewegwijzerde fietstocht langs de oevers van de Rhône en het Meer van Genève. Een ontdekkingsreis door een stukje Zwitserland, zonder dat je maar één keer uit het zadel hoeft. Ideaal voor de recreatiefietser, zoals dat tegenwoordig heet. Of gezinnen die samen met hun kinderen willen fietsen.

Er zijn maar liefst 9 routes uitgestippeld, die alle gebieden van Zwitserland bestrijken. Routes die je slingerend door de stilte, de mooiste delen van dit Alpenland laten zien, de ontelbare dorpen maar ook zijn beroemde steden. Bijzonder handig is de heldere bewegwijzering, die vanaf voorjaar 1998 helemaal compleet is. Het gedoe met een verkeerd opgevouwen kaart aan het stuur behoort dan tot het verleden. De duidelijk zichtbare bordjes bij elke afslag of kruising zorgen ervoor dat je niet meer kunt verdwalen.

Het fietsseizoen duurt ongeveer van april tot oktober. Voor vakantiegangers die gebonden zijn aan de maanden juli of augustus zijn de Jura, Oost-Zwitserland en Berner Mittelland absoluut aan te raden voor een ontspannen fietsvakantie. Naast sportiviteit is hier ook veel te zien. Zoals de Grotten van Vallorbe en het bejaardentehuis voor paarden langs de Jura-fietsroute. Of de imposante watervallen van Schaffhausen aan het eind van de tocht langs de Rijn.

Dat Zwitserland het beste voor heeft met het fietstoerisme mag blijken uit de 768 Bike-Hotels en 130 Velotels. Fietsvriendelijke hotels met voorzieningen als een bewaakte stalling, fietskaartenverkoop en een werkende (!) fietspomp. Hotels waar men niet vreemd opkijkt als je maar één overnachting boekt. Met alle plezier helpen ze je ook bij de reservering van het volgende hotel. Er zijn zelfs arrangementen waarbij het bagagevervoer is inbegrepen, zodat er nauwelijks spullen op de fiets mee hoeven. Bij deze arrangementen is het de hotelier die de zware koffers naar het volgende hotel brengt.

In Zwitserland mag ook de fiets mee in de bus en op de trein. Met de Swiss Bike Pass mag je zelfs onbeperkt reizen met openbaar vervoer. Drie dagen kosten ongeveer ƒ200,- p.p. inclusief het gebruik van een huurfiets.

Voor geïnteresseerden bestaat er een speciale brochure met uitgebreide informatie over alles dat er op het gebied van een fietsvakantie in Zwitserland te doen is. Deze draagt de sjieke titel 'Zwitserland. Uit passie voor het Fietsen', en is kosteloos te bestellen bij het verkeersbureau Zwitserland Toerisme. Tot slot: Voorkom fietspech op de maandag, want dan zijn alle rijwielzaken gesloten.

REISWIJZER

Zwitserland Toerisme, Koningsplein 11, 1017 BB Amasterdam
Telefoon: 020 - 6 22 20 33.

Fietsreizen-organisaties met Zwitserland als bestemming:

Eigen-Wijze Reizen, tel. 053 - 430 34 35
En Route Fietsreizen, tel. 070 - 363 71 17
Oad Cycletours, tel. 020 - 62 62 601

Publicatiedatum = 17 mei 1997

terug Zwitserland intro