zaterdag 20 januari 2001

GENÈVE

Kijken naar wereldkantoren

door Huib Boogert

GENÉVE - Is Genève eigenlijk zichzelf wel? Die vraag dringt zich op, omdat de stad zich trots op de borst klopt over haar internationaal karakter. Slechts weinig steden van 180.000 inwoners hebben in de wereld zo'n bekende klank als Genève. Dat komt vooral doordat het Internationale Rode Kruis er in 1863 werd opgericht en doordat de Verenigde Naties er in 1919 werden gevestigd.

Dat heeft de afgelopen eeuw als een magneet gewerkt op allerhande gouvernementele en non-gouvernementele organisaties uit de hele wereld. Ze schurkten tegen elkaar aan in dezelfde stad. Het zijn er maar liefst 200.

Het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in het Ariana Park.

Foto: Zwitserland Toerisme

Het gevolg is, dat de aldus uitgebotte provinciestad in de zuidwestpunt van Zwitserland nauwelijks een eigen volkskarakter heeft. "De inwoners zijn stug en afhoudend", hoor je vaak zeggen. "Er valt nauwelijks contact met hen te leggen", is een andere klacht.

Dat is niet vreemd in een stad, waar op dit moment maar liefst 40 procent van de inwoners buitenlander is, uit te splitsen in 183 nationaliteiten. Van de resterende 60 procent komt dan nog eens 30 procent uit de rest van Zwitserland. Die inwoners worden gezien als 'halve buitenlanders'. Tja, en voor de échte Genevo is is dan die andere 30 procent gereserveerd. Vind je het gek, dat die autochtonen af en toe het gevoel hebben, dat ze 'niet thuis' zijn in hun eigen stad?

Toch heeft het internationale karakter ook zijn curieuze kanten, voor de toerist bijvoorbeeld. Veel internationale organisaties zijn met hun kantoren bij elkaar op schoot gekropen. Ze zijn allemaal te vinden in de directe omgeving van het Europese onderkomen van de Verenigde Naties, aan de lange Avenue de la Paix. Dat is aan de noordrand van de stad.

De entree van het Geneefse hoofdkwartier van handelsorganisatie WTO.

Foto: Donald Stampfli

Het Europees hoofdkwartier van de Verenigde Naties (het zogenaamde Palais des Nations) is dagelijks te bezoeken. Er worden rondleidingen gegeven en de VN laat zich graag in de kaart kijken.

Dat geldt niet of nauwelijks voor andere organisaties, maar daar heeft de VVV van Genève iets op gevonden. Elke dag wordt vanaf het busstation een rondrit gehouden langs al die kantoren en gebouwen, in de winter om 14.00 uur, in de zomermaanden om 10.00 en 14.00 uur. Maar: alléén buitenkanten bekijken!

Een van de kantoren die op die manier van afstand bezien kan worden, is de nieuwe behuizing van onze ex-premier Ruud Lubbers, die sinds 1 januari Hoge Commissaris van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is. Hij zetelt niet in het Palais des Nations, maar min of meer er tegenover, aan de Avenue de France. Andere naburige VN-takken zijn de Unesco en de Unicef.

Het hoofdkantoor van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR), de nieuwe behuizing van onze ex-premier Ruud Lubbers.

Een opmerkelijk gebouw is het kantoor van de International Labour Organisatie (ILO). Het staat bekend als 'het gebouw met de meeste ramen van Genève'. Ik heb ze niet persoonlijk voor u geteld, maar het moeten er 4000 zijn. Andere organisaties zijn de World Health Organisation (WHO), de World Trade Organisation (WTO), de World Intellectual Protection Organisation (WIPO). En er zijn ook 'wereldclubs' van meteorologen, telecommunicatiebedrijven, mensenrechten en kerken. En het nucleair onderzoekscentrum CERN, en de Eurovisie (EBU), en de IATA, nou ja, al die 190 andere dus.

Twee multinationals die zichzelf wél bloot geven zijn het Internationale Rode Kruis (in het Frans afgekort als CICR) en de islamitische tegenhanger Rode Halve Maan. U kunt niet zomaar bij ze binnenlopen, maar ze hebben wel een mooi museum, waar ze inzicht geven in hun indrukwekkende arbeid. Het museum staat recht tegenover de bezoekersingang van het VN-hoofdkwartier aan de Avenue de la Paix.

Daar in de buurt staat trouwens ook het Musée Ariana, met prachtige kostbaarheden uit glas en keramiek. De hele geschiedenis van het Delfts blauw is er te bekijken. In een Zwitsers museum! Dat moet ons Nederlanders aan het hart gaan.....

De 'World Intellectual Protection Organisation' (WIPO).

Behalve de gebouwen van de internationale organisaties op de heuvelen aan de noordrand van de stad, trekken ook de omgeving van het Meer van Genève en de binnenstad veel publiek. Op de noordoever van het meer, langs de Quai Gustave-Ador, is hotel Beau Rivage te vinden. Daar in de buurt werd in 1898 de Oostenrijkse keizerin Elizabeth II (beter bekend onder de koosnaam Sissi) op straat vermoord door een Italiaanse anarchist, terwijl ze een wandelingetje aan het meer maakte. In een gazonnetje staat sinds twee jaar een (veel gefotografeerd) herdenkingsbeeldje van de keizerin.

De binnenstad van Genève is een toonbeeld van conservering. Het 2000 jaar oude centrum ligt boven op een berg en is gemakkelijk te vinden: bergopwaarts is altijd stad-in, bergafwaarts is altijd stad-uit. Opmerkelijk is vooral, dat deze oude binnenstad niet vergiftigd is door bankkantoren en souvenirshops. Het gevoel voor historie wordt hier uitgestraald door kunstzaken, antiekwinkels, oudeboekenwinkels, ambachtbedrijfjes en juweliers.

Een 'bedevaartsplaats' voor streng protestantse Europeanen (onder wie veel Nederlanders) is de meer dan 100 meter lange Muur van de Reformatie, met vier gigantische beelden van de vier kerkhervormers Johannis Calvijn, William Farel, John Knox en Theodore Beze. Ook Willen van Oranje wordt er als kerkhervormer geëerd, maar dan met een kleiner beeld. De Muur is te vinden in een park aan de directe zuidrand van het stadscentrum.

Het internationle Rode Kuis (CICR). Hier kunt u het mooie museum bezichtigen.

Een Nederlands-Geneefse gids, mevrouw Ria van Leemput, vertelt daar dat veel orthodox-protestantse Nederlanders per bus een reis langs herdenkingspunten uit de Reformatie maken. "Ze bezoeken Calvijns geboorteplaats Noyon en komen dan naar hier. Ik merk vaak, dat het hun tegenvalt, dat Genève zo'n luxe stad is en dat hier zo weinig soberheid heerst. In de tijd van Calvijn stond Genève bekend als 'het Rome van het protestantisme'. Er heerste strenge tucht. De inwoners waren strenggelovig en leefden in uiterste soberheid. Daar is nu weinig meer van over".

Vlak naast de kathedraal, op de Place de la Taconnerie, is nog het Auditoire de Calvin te vinden, een soort bijbelschool waar Calvijn elke morgen om 06.00 uur op de trappen godsdienstonderwijs gaf en zijn strenge ideeën over de inwoners uitstortte. Ze waren verplicht te komen en te luisteren. En ze moesten thuis doorvertellen, wat Calvijn gepredikt had. De stedelijke theocratie van Calvijn grensde aan despotisme...... Het gebouw waar dat tussen 1532 en 1564 allemaal gebeurde, is nu een kerkje dat door een Nederlandse en een Schotse protestantse gemeente nog wekelijks wordt gebruikt voor de erediensten.

Het hoofdkantoor van de 'World Head Organisation' (WHO).

De toeristen kunnen nu de rust krijgen, die de godsvruchtige protestanten uit de zestiende eeuw niet gegund was. Die toeristen behoeven daarvoor aan de rand van de binnenstad slechts de Rampe de la Treille op te zoeken. Op de stadswal vinden ze daar de langste houten bank ter wereld. Hij is groen en 124 meter lang. Hij staat in het beroemde recordboek.

Daar kan iedereen eens overdenken, of Genève eigenlijk wel zichzelf is.....

 

  • REISWIJZER
  • De stad Genève is vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar. Ze is het eindpunt van een TGV-lijn. Diverse luchtvaartmaatschappijen onderhouden lijndiensten: KLM, Swissair, VLM, EasyJet. Per auto is de stad ook gemakkelijk bereikbaar.
De VVV is te vinden op twee adressen: op een brug over de Rhône (de Pont de la Machine) en aan de Rue du Mont-Blanc no. 18, tel 00 41 22 9097000. Website: www.geneva-tourism.ch. Per e-mail: info geneva-tourism.ch.

Het Europees hoofdkwartier van de UNO (het Palais des Nations) is te bezoeken. Er zijn gidsrondleidingen van 10.00-12.00 en 14.00-16.00 uur, alleen op werkdagen. In juli en augustus van 10.00-17.00 uur, op alle dagen. Het Rode Kruis Museum is dagelijks geopend (behalve op dinsdag). Tijden: 10.00-17.00 uur. In het Europees Centrum voor Nuclair Onderzoek (CERN) worden op verzoek rondleidingen gehouden, elke dag (behalve zondag) van 09.00-14.00 uur.

  • Een betaalde rondleiding langs de internationale organisaties, met een speciale stadsgids, kan ook worden aangevraagd via Geneva Tourism. Vooral interessant voor groepen.
De dagelijkse busrondrit van Keytours voert ook langs de kantoren van de internationale organisaties (geen bezoeken binnen). De stadsrit in de blauwe dubbeldekkers begint bij het busstation, oktober-april om 14.00 uur, mei-september om 10.00 en 14.00 uur. Duur: 2 uren. Prijs volw.: 35 francs, kinderen halve prijs. Informatie: www.keytours.ch, tel 00-41227314140.

Voor inlichtingen: Zwitserland Toerisme, Amsterdam, telefoon 020-6246231.

 

. FOTO'S: PETER-VINCENT SCHULD

terug Zwitserland intro