&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Fit Vakanties

De wilde schoonheid van Zweden

door Henk de Koning

STOCKHOLM - Wie rust zoekt moet naar Zweden. In dit op twee na grootste land van West-Europa is de stilte zo dominant dat je voor het eerst het wonder ervaart hoe de aarde geademd moet hebben voor we ongebreideld aan onze technologische vooruitgang begonnen. De helft van de natie is bedekt met bos en wie lijdt aan het gevreesde bumper-aan-bumper-op-druk-syndroom moet in Zweden rekening houden met hevige ontwenningsverschijnselen. Op de hoogvlakte, hoog boven de boomgrens is de stilte betoverend. De eeuwig zingende bossen en het kabbelen van de duizenden beken en meren schoont de geest. Bijvoorbeeld van ingesleten begrippen als: files op de volgende wegen...

Zweden is het land van duizenden beken, meren en eilandjes.

Heeft u dat nu ook, dat gevoel dat men in de Scandinavische landen een soort achterstevoren Nederlands spreekt? Het overweldigende natuurschoon en de vriendelijkheid van de bevolking liggen ons aan het hart gebakken, maar die taal...

Zweden telt maar liefst 23 nationale parken met een gezamenlijke oppervlakte van 6.330 vierkante kilometer. Mooi maar die namen! Pieljekaise, Sorre Mosse, Stenshuvud, Skuleskogen, Padjelanta en meer van dat tegendraadse Nederlands.

Gelukkig, ook met Duits en Engels kun je in die landen goed terecht en voor je het weet sta je met een vers gevangen visje in je handen, dus als spreek u geen Sdeewz, verhongeren zult u vast niet.

Stocholm zindert van modern vertier.

Zowel in bevolking als oppervlakte is Zweden het grootste Scandinavische land. Met een oppervlakte van 449.960 vierkante kilometer is het land elf keer zo groot als Nederland. Met 8,7 miljoen inwoners is dat 21 personen per vierkante kilometer. Ons land telt 448 inwoners per vierkante meter. In tegenstelling tot bij ons heb je in Zweden dus alle ruimte. Je kunt er om ook dat woord eens een kans te geven je kont prima keren.

Ingeklemd tussen Noorwegen en Finland rekt Zweden zich uit van in het zuiden dicht de Duitse zeekust tot en met de poolcirkel, hoog in het noorden. Zweden kent derhalve, naast de normale zonnestanden, het bijzondere verschijnsel van de middernachtzon. Van begin juni tot midden juli gaat boven de poolcirkel de zon dan niet onder.

Een rondreis door Zuid-Zweden zou kunnen beginnen in Malmö. Het is de derde stad van Zweden en de hoofdstad van de provincie Skåne. De geschiedenis van de streek komt vooral tot leven in tal van overblijfselen uit de Vikingtijd en het bronzen tijdperk. Honderden burchten en kastelen, gebouwd in de Middeleeuwen, zijn merendeels voor het publiek geopend. Het Glimmingehus in Skåne is zelfs de best bewaarde middeleeuwse burcht van Scandinavië.

Op jacht naar verse zalm?

Göteborg is de tweede grote stad van Zweden. Van hieruit maakt u de beste start voor een ontdekkingstocht door het westelijk deel van het land. Hier kun je op veel manieren genieten van de zee. Van een bijzondere pracht is het uitgestrekte, zogeheten Scherengebied dat de oostkust van Zweden, de eilandengroep Åland in de Oostzee en de zuidpunt van Finland omvat.

De eilanden direct voor de Zweedse kust zijn groen en bebost, terwijl in de buitenste Scherengordel kale klippen de winterse stormen trotseren. In de zomer zijn de klippen echter geliefde oases voor zonaanbidders. De door veerdiensten met elkaar verbonden eilanden zijn een ideale vakantiebestemming voor wie niet willen autorijden.

Bijna iedereen die Zweden bezoekt komt vroeg of laat de hoofdstad Stockholm. Toppers om te bezoeken zijn het wereldberoemde Vasamuseum, het openluchtmuseum Skansen en het Koninklijk Paleis. Koning Carl Gustaf woont sinds 1981 met zijn gezin in het Drottningholm Slot, ten westen van Stockholm. Een groot deel van het slot is voor het publiek geopend. Vanuit Stockholm is een uitstapje naar de oude universiteitsstad Uppsala zo gemaakt. De grote domkerk trekt hier vooral de aandacht van toeristen.

In de onmmetele bossen van Zweden komen nog wilde dieren voor als de beer, de lynx en de wolf.

De provincie Dalarna, 350 km lang en 160 km breed, geldt als een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Zweden. In de onmetelijke, ongerepte bossen huizen onder andere nog beren, lynxen en wolven. Kuddes rendieren en mogelijk ook een eland kruisen uw pad. Het sprankelende, kleurrijke gebied is doordrenkt van folklore, tradities en muziek.

Hoogtepunten vormen het Midzomerfeest van Dalarna en het grote muziekfestival bij het Siljanmeer. De streek is tevens bekend als de verblijfplaats van kabouters, de Zweedse sneeuwkoningin en vele trollen en elfjes. Santaworld is het een rustplaats van de kerstman. Ook de beroemde rode Dalarnapaadjes vinden deze contreien hun oorsprong.

Laatste wildernis

Het noorden van Zweden bestaat uit een aantal provincies met elk een eigen karakteristiek. Pure landstreken met heldere, spiegelende meren, verre gletsjers, bossen en duizelingwekkende vergezichten. Ze nodigen uit tot wandelen, vissen, kanoën, raften en fietsen. De deftige, rijkelijk versierde boerderijen heten hier terecht 'boerenkastelen'. De beroemde 'Hälsingehambo' is in noord Zweden een spectaculair volksdansfestijn, waaraan maar liefst duizend dansende paren in kleurrijke klederdracht deelnemen. Nog verder naar het noorden belandt u in het uitgestrekte Lapland, de laatste wildernis van Europa.

In Lapland treft u nog de oorspronkelijke bevolking van Scandinavië, de Samen. Een leefgemeenschap met een eigen cultuur en een eigen taal. Veel Samen leven nu nog altijd van de rendierteelt, een overblijfsel uit de jagerscultuur van de prehistorie. Overnachten in een echte Lappentent behoort tot een van de spannendste toeristische attracties op deze tocht. Evenals het je te ruste begeven in het beroemde ijshotel in Jukkasjärvi. Ieder jaar opnieuw wordt dit vermaarde logement uit sneeuwblokken opgebouwd om in de lente weer helemaal weg te smelten. Naar verluidt smelt de bruidssuite het eerst...

Pure landstreken met met heldere, spiegelende meren, verre gletsjers, bossen en duizelingwekkende vergezichten.

De vele prachtig aangelegde fietspaden maken Zweden tot een ideaal land voor een sportieve vakantie. In het westen van Zweden wint het zogenaamde 'lorrie-fietsen' snel aan populariteit. Het betreffende rijwiel is voorzien van kleine wielen die net als bij treinwagons op rails sporen. Over een lengte van 50 km verlaten spoorlijn fietst men aldus prinsheerlijk in de open lucht in een 'sneltreinvaartje' door diepe bossen, langs glinsterende meren en popperige dorpjes.

Padjelanta in het noord westen van Zweeds Lapland is de grootste aaneengesloten wildernis van Europa. In dit nationale park van 198.000 ha kunnen wandelaars flink hun hart ophalen. Een 143 km lange-afstand-route doorkruist een schier eindeloos hoogvlakte. De rugzak minimaal gevuld want voedsel, zoals pizzavormige broden, koop je onderweg bij de hartelijke, doch met de natuur verstilde bevolking. Het water in de beken en rivieren is prima en heerlijk fris om zo te drinken.

De pure landstreden van Zweden lenen zich bij uitstek voor een sportieve vakantie.

Rondom Padjelanta bevinden zich de grote natuurparken van Sareks en de Stora Sjöfallets Voor een spannende voettocht door Padjelanta is slechts enige ervaring met wandeltrektochten voldoende. De robuuste natuur van Sarek vereist wat meer ervaring met wildernis -en bergroutes. U vindt er een ruig hooggebergte met sneeuwbedekte toppen. Er zijn geen bruggen, paden of hutten. Maar het is wel Zweden op z'n puurst.

Inlichtingen, Zweeds Verkeeersbureau, tel: 0900-2025200.

Zweden staat ook bekend om zijn spectaculaire dansfestijnen.

REISWIJZER:
Ook aangaande de verblijfsmogelijkheden is de verscheidenheid in Zweden groot. Goede hotels zijn er in alle prijsklassen. Ook honderden boerderijen ontvangen gasten. Daarnaast zijn er de typische Zweedse vakantiehuisjes, de zogenaamde stuga's, die aan een meer zijn gelegen. Jeugdherbergen zijn te vinden in bijvoorbeeld een oud landgoed, een vuurtoren, een ex gevangenis of een gerestaureerd zeilschip. Voor de kampeerders is er keuze uit 650 campings, die in een prachtige natuur zijn gelegen. Veel campings hebben bovendien kant en klare caravans te huur.

Publicatiedatum = 8 mei 1999