&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Cultuur en natuur

door Thijs Jansen

AMSTERDAM - Scandinavië is bekend om de schitterende natuur. Maar Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden bezitten ook een schat aan cultuur.

Zo staat er in het Zweedse plaatsje Skokloster een kasteel dat helemaal is ingericht met uit ons land afkomstige spulletjes uit de Gouden Eeuw. Een winterlandschap van Jan Steen is één van de pronkstukken. Het nabij gelegen hotel en het automuseum worden beheerd door de Nederlander Gerard Toor.

De Zweden hebben op het gebied van kunstnijverheid een reputatie hoog te houden. Dat valt onder meer te zien tussen de plaatsen Nybro en Växjö in het zuiden van het land, waar het beroemde glasgebied ligt. Het land is eveneens beroemd om de Zwaluw tändstickor. Daarover vertelt een lucifermuseum in Jönköping meer.

Op het water van de talrijke meren in het noorden van Europa valt ook van alles te beleven. Op de Linköping-bergs slussar passeren in de zomer prachtige honderd jaar oude stoomboten van de rederij Göta Kanal. Dit kanaal, ook wel het Blauwe Lint genoemd, slingert zich van Göteborg naar Stockholm, de hoofdstad van Zweden.

Er loopt een schitterende wandelroute door het noorden van Europa: de 'Nordkalottruta'. Deze route voert door drie landen, Noorwegen, Zweden en Finland. De tocht heeft een lengte van ongeveer achthonderd kilometer. Met de aanleg van de wandelroute is volgens het Noors verkeersbureau een oude droom in het hoge noorden werkelijkheid geworden: een geheel gemarkeerd wandelpad als gezamenlijk project van de drie Scandinavische landen, niet gehinderd door grenzen.

Het traject van de route voert door een prachtig bergachtig natuurgebied. Het beginpunt van de route is in Kautokeino, midden in het gebied van de Noorse Samen (Lappen). Onderweg zijn er veertig officiële overnachtingsplaatsen, achttien in Noorwegen, zeventien in Zweden en vijf in Finland. De meeste hutten kennen overigens geen bediening en hebben ook geen proviand in voorraad.

De langste afstand tussen twee hutten is tien uur, de kortste drie uur. Voor het traject zijn zes nieuwe hutten gebouwd. De grootste hut ligt in Zweden en telt driehonderd bedden, de kleinste hut ligt in het Noorse Finnmark en telt zes bedden.

En voor wie het te ver vindt om het hele stuk naar het hoge noorden te rijden, kan gebruik maken van een arrangement waarmee het hoge noorden van Europa kan worden bereikt door vanuit ons land slechts 550 kilometer te rijden. De route voert via de Duitse havenstad Travemünde met de boot naar de Finse hoofdstad Helsinki.

Daar stapt de reiziger op de autoslaaptrein en de volgende dag arriveert de trein in Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Het avontuur in de laatste wildernis van Europa, waar de zon in de zomer niet ondergaat kan volgens het Fins Verkeersbureau dan beginnen.

Inlichtingen
Zweeds Verkeersbureau: 070-3625617.
Publicatie datum = 11-05-1996