&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Zuid-Afrika gaat de komende jaren
toeristisch fors aan de weg timmeren.

De Kaap 'baaie goed'

door Frans Schrader

KAAPSTAD - Nog maar drie eeuwen geleden stelde Jan van Riebeeck er orde op zaken en dirigeerde vanaf de Kaap de VOC-manschappen naar elders. Even verderop zwaaide kameraad Willem Adriaan van der Stel de scepter pal achter de kust temidden van ontelbare wijngaarden en joeg de boeren, als het moest, eveneens de stuipen op het lijf.

Vrijwel alle plantagehuizen en veel woningen zijn gebouwd in Kaap-Hollandse stijl.

De Kaap was volgens de geschiedboeken al 'baaie Hollands'. Nu de volgende eeuw in zicht komt, wil toeristisch Zuid-Afrika met Kaapstad als parel nadrukkelijk aan de weg timmeren. 'De Kaap moet weer baaie goed worden', lonkt het naar de lage landen.Zuid-Afrika gaat de komende jaren toeristisch fors aan de weg timmeren
Op pak 'm beet ruim tien uur vliegen van Holland ben je als vakantieganger in Kaapstad, het Mekka van Zuid Afrika, waar je niet maar één weekje de tijd voor moet nemen. Cultuur, natuur en culinair gaan er hand in hand, de vaak goedgemutste Zuidafrikaan doet de rest.

Stip

Cultureel staat Kaapstad met stip aan de leiding. Voor jet weet sta je in het Manhattan-achtig stadshart voor Die Kasteel. Dé plek bij uitstek van de Verenigde Oostindische Compagnie. Thuiszetel van Jan van Riebeeck, een pronkjuweel van lang geleden, waar je als Hollander zelfs vandaag de dag nog trots op bent.

De parade op de binnenplaats, met een stevige mars op de tonen van de River Kwai is een dagelijks ceremonieel. VOC-kenner bij uitstek, professor dr. Dan Sleigh legt in het kasteel uit welk schip, welke vreselijke ziekte, welk gevecht of welke geneugten de Verenigde Oostindische Compagnie heeft moeten doorstaan.

Over de rol van Jan van Riebeeck raakt de gemiddelde Zuidafrikaan niet uitgepraat. 'Een geweldenaar', 'een gigant', 'de man die er voor heeft gezorgd dat de welvaart van nu destijds al is opgebouwd', klinkt het alom over de gouverneur.

De zalen van Die Kasteel herbergen een schat aan kostbaar porcelein. Fraai is ook de rondgang over de toppen van het gebouw. Temidden van vele kanonnen heb je een riant uitzicht over Kaapstad met z'n dominerende Tafelberg. Verderweg ontwaar je de heuvels, waar de Hottentotten eeuwen geleden met stammen oorlogen ware slachtingen aanrichtten.

Hoe Hollands is deze winkel van sinkel!

Ook bijzonder in het VOC-onderkomen is de klokketoren met een in Amsterdam gegoten klok in de top. De trotse wapens van Enkhuizen, Rotterdam, Amsterdam etcetera zijn nog duidelijk in het brond te zien.

Berucht en beroemd is het Robbeneiland. Op zo'n 45 minuten varen van Kaapstad duikt het mysterieuze eiland op uit de nevelen. De naam wordt ons duidelijk als we onderweg naar het moeilijk toegankelijke eiland naast de boot keer op keer robben uit zee zien opduiken.

De rit per bus gaat bij aankomst allereerst naar de gevangenis waar jarenlang Nelson Mandela werd vastgehouden.

Sober maar supergedetailleerd vertelt onze gids Elias Mzamo van de ontberingen. Hoe de slaven om niets werden gestraft met dagen van 15 uur ploeteren. Hoe men dag in dag uit, jaar in jaar uit moest afzien onder de koperen ploert in de steengroeve. Hoe men met 80 man op één zaal zonder bed 24 uur per dag werd getreiterd door de bewakers.

Cel

Terug naar Kaapstad is een bezoek aan het Victoria & Albert Waterfront onvermijdelijk. In dit nautische gedeelte van 'Capetown' is het winkel- en uitgaanshart gevestigd. Het enorme winkelcentrum kan fluitend concurreren met Babylon in Den Haag, de Rotterdamse Lijnbaan of chique shoppend-Amsterdam. Het enorme zee-aquarium in het Waterfront toont de prachtigste flora en fauna van de Indische en Atlantische Oceaan.

Hart

Vergeet vooral niet een excursie te maken naar de Swarte Voorsteden. Op een half uurtje rijden van Kaapstad doemen de eersten al op. Krottenwijken van soms een half miljoen inwoners: een trieste gewaarwording; bergen vuil maar (onder begeleiding) verbijsterend om te zien.

Logeren in Kaapstad is een prima aangelegenheid. De prachtigste hotels verwelkomen er hun gasten tegen schappelijke prijzen. Uitschieter is het Bantry Bay-hotel direct aan zee. De hotels hebben de jacht op de Westeuropese toerist nadrukkelijk ingezet.

Op de Kaapse punt komen de beide Oceanen, de Atlantische en de Indische samen. Hier rondden onze dappere voorvaderen de Kaap. Hier sta je op bijna het uiterste zuidpuntje van Afrika (nee, Cape Agulhas ligt nog iets lager), kijk je uit over een fascinerend blauwe waterspiegel die 5000 kilometer lengte bestrijkt tot de Zuidpool en krijg je bij de lunch of bij de taxi geheid bezoek van bavianen op voederjacht.

De stranden bij Kaapstad kennen nog geen massatoerisme

Geduldig

Even verderop wandel je naar het zoveelste baaitje waar het een komen en gaan is van de pinquins. Ze poseren in al hun pracht en praal geduldig voor talloze camera's en schieten er vervolgens gezamenlijk van tussen de bosjes in.

Publicatiedatum = 7 februari 1998