&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Bed & Breakfast in Zuid-Afrika

Clarens is warm en gastvrij

door Sibolt van Ketel

CLARENS - Zuid-Afrika? Dat is het Krugerpark, de zon, Kaapse wijn en veel criminaliteit. Dat is ongeveer het beeld dat wij van dat land hebben. Verkeerd! Want er zijn voor de Nederlandse toerist (waarvan er gemiddeld 4000 per maand naar Zuid-Afrika reizen) nog zoveel andere dingen te zien en te doen. Allerlei nog onbekende vakantiegebieden staan met open armen te wachten op al die buitenlanders die nu nog zo snel mogelijk na aankomst in Johannesburg doorreizen naar de Kaap en het Krugerpark.

Uitzicht vanaf het balkon van een woning in Clarens.

 

Neem het Golden Gate National Park in het oosten van de Vrijstaat. Een uniek landschap omdat je nergens anders in het land dergelijke indrukwekkende krijtrotsen ziet als hier. Je waant je even in de Rocky Mountains in dit gebied, drie uur rijden vanaf Johannesburg, gelegen aan de rand van de uitgestrekte Drakensbergen. Goed, Golden Gate is níét het Krugerpark. Je hoeft er niet te zoeken naar leeuwen, olifanten en giraffen. Die zijn er niet. Maar wel wemelt het er van antilopen, gnoes ('wildebees'), springbokjes en zebra's. En vogels. Zóveel, dat een internationale club van vogelkenners Golden Gate heeft uitgeroepen tot een van de boeiendste vogelreservaten ter wereld. Hier woont bijvoorbeeld de lammergier, een geduchte roofvogel met een spanwijdte van 2,5 meter.

Als de zon opkomt, trekt de mist weg. Het belooft een prachtige dag te worden.

 

Midden in de streek rond Golden Gate ligt het plaatsje Clarens, genoemd naar het gelijknamige Zwitserse dorp waar de vroegere Transvaalse president Oom Paul Kruger zijn laatste dagen sleet. Clarens is een aaneenschakeling van 'Bed & Breakfast's'. Tientallen huizen stellen hun kamers beschikbaar aan de toerist. En omdat Clarens en Golden Gate internationaal nog niet ontdekt zijn, beperkt men zich tot Zuid-Afrikaanse toeristen en wordt de enkele buitenlandse vakantieganger met een warme gastvrijheid omringd. Naast die B&B's zijn er ook twee of drie hotels, waaronder een kamp van luxe 'hutten' in het Nationale Park.

Wat er te doen is? Een greep. Rond Clarens vind je honderden eeuwenoude rotstekeningen van de oorspronkelijke bewoners, de Bosjesmannen. In één grot, Holy Cave genaamd, komen elke zondag tientallen christelijke sekten bijeen. Ruimte genoeg, want de Holy Cave beslaat twee voetbalvelden onder een laag rotsdak. De Basuto-bevolking eert in dit gigantische gewelf haar voorouders.

Eigenaar Thys Maritz van de boerderij 'Bergwoning' laat je graag kennismaken met het vangen van forel of met het beklimmen van een van de talloze bergen op zijn landgoed. Annie en Wolfgang Smit runnen een restaurant in Clarens, 'Clementines', waar je de zachtste biefstuk kunt eten die je ooit op je bord hebt gehad.

Van heinde en verre komen mensen naar de Holy Cave om hun voorouders te eren.

 

Tien kilometer van Clarens ligt de Surrender Hill, waar de Boeren aan het eind van de Boerenoorlog van de Engelse overwinnaars hun wapens moesten neerleggen. De Britse soldaten staken die geweren in brand en sindsdien wil er geen gras meer groeien. Dicht bij Clarens hebben de Basuto's een 'cultureel dorp' gebouwd. De huizen zijn in traditionele patronen en kleuren geverfd en in het dorp staan alle kunstvoorwerpen uitgestald waarmee de Basuto's al eeuwenlang naam maken. De voertaal van blank en zwart is voornamelijk Afrikaans, zodat je er met Nederlands best terecht kan.

In Clarens zijn geen souvenirs te koop. De ansichtkaarten zijn oud en vergeeld. Want het is nog niet ontdekt. Dat heeft het grote voordeel dat de mensen het woord blasé niet kennen en spontaan, gastvrij en gewoon heel hartelijk zijn.


Publicatiedatum = 16 december 2000

Intro-Zuid-Afrika