&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Flaneren doet men in Savannah
langs de River Street

door Harry Muller

SAVANNAH - Savannah op een mooie zomeravond. Op het marktplein met gerestaureerde panden die nu dienst doen als bar, restaurant of winkel luisteren de voorbijgangers naar de muziek van twee jongens met een gitaar. Ze zingen er ook bij en het klinkt lang niet slecht. Moeders met kinderen van maar een paar jaar oud maken ondanks het late avonduur een dansje met hun kroost.

De terrasjes zijn goed bezet en daar genieten velen van een supergrote biefstuk van de grill met een gepofte aardappel en sla. Zulke lappen vlees vind je bijna alleen maar in het land van Uncle Sam.



Het lijkt alsof we aan de rand van een dorpspleintje zitten. De koetsier van een rijtuig laat z'n paarden uit een flinke bak water drinken en twee jongens met een fietstaxi wachten op nieuwe klanten. Savannah is weliswaar een grote stad, maar in de praktijk is het leven hier erg gemoedelijk gebleven.

Het is best aardig om langs de oude huizen in het centrum te wandelen. Wanneer je de moderne auto's uit het straatbeeld zou weg denken, waan je je in de vorige eeuw, want op veel plaatsen branden 's avonds ook nog de gaslantaarns. Verschillende huiseigenaren hebben van hun kostelijk bezit een klein hotel gemaakt, waar je in de meeste gevallen naast het slapen alleen van een ontbijt gebruik kunt maken. Deze panden hebben mooie namen als Ballastone Inn, Magnolia Place Inn, Planters Inn of Foley House Inn. De prijs van een kamer varieert van ongeveer 150 dollars tot soms iets meer dan het dubbele. Aan de dure kant dus, maar voor die prijs kom je meestal in een klein paleis terecht.

Bij onze aankomst in Planters Inn staat de thee met allerlei soorten cake voor ons klaar, maar je mag ook een drankje nemen uit een antieke kast in een hoek van de hal. Het geeft je een idee dat je eigenlijk bij vrienden op bezoek bent. Dit beeld wordt helaas wat verstoord, omdat bij de receptie een flinke computer en een vaas met bloemen op een smalle toonbank is gezet, waardoor je nog maar nauwelijks de juffrouw daarachter kunt ontdekken.

Erg mooi is 'The Gastonian', waar alle kamers een eigen naam hebben gekregen. De zitkamer is antiek ingericht met in een kast met glazen ruitjes fraai zilver. Op een bureau staan lijstjes met foto's van de familie die het hotel met maar zestien kamers beheert. Die zijn verdeeld over twee panden. De meeste kamers hebben een bubbelbad of een hemelbed en in de tuin is een bubbelbad, waar je met meer mensen tegelijk in kunt zitten.

Iedereen in Savannah kent het huis van mevrouw Wilkes, die op de begane grond aan grote tafels elke dag een ontbijt en een lunch serveert. Haar gasten zijn vooral toeristen, maar ook verschillende beroemdheden hebben daar al eens gegeten. Mevrouw Wilkes is al wat op leeftijd, maar wil beslist niet kwijt hoe oud ze precies is. Zij heeft verschillende kookboeken geschreven die vlot van de hand gaan en op verzoek zet zij haar handtekening er in.

Twintig gerechten

Een lunch kost maar tien dollars en geen wonder, dat steeds voor de ingang een rij belangstellenden staat te wachten. Eenmaal binnen kom je met z'n tienen aan een tafel te zitten, waarop ruim twintig gerechten in schalen klaar staan. Daarbij zijn salades, bietjes, andijvie, bonen, rijst, aardappelpuree, tomaten, gekruide worstjes en bijvoorbeeld krokant gebakken stukken kip. Is er niet voldoende, dan wordt prompt een nieuwe volle schaal op de tafel gezet.

Bij de lunch zijn de thee met ijsblokjes inbegrepen. Bier wordt niet geserveerd, want mevrouw heeft geen vergunning om alcoholhoudende dranken te verkopen. En ook nu weer lijkt het, alsof je in de huiskamer van mevrouw gewoon te gast bent. Onder de maaltijd praten we aan onze tafel met een paar Amerikanen die wel eens van ons land gehoord hebben, maar denken dat Amsterdam heel dicht bij Parijs ligt. Een moeder prijst haar zoontje, omdat hij kans ziet tijdens de lunch maar liefst drie stukken kip naar binnen te werken.

Amerikanen houden van hun auto's en willen die graag zo dicht mogelijk bij de plek neerzetten waar ze wonen of werken. Daarom worden in Savannah jammer genoeg steeds meer parkeergarages gebouwd, vaak naast zo'n ouderwets herenhuis. Dat voor de bouw van die parkeerdekken nog steeds een vergunning wordt gegeven, zal altijd wel een raadsel blijven. Bij binnenkomst in mijn hotelkamer die ook mooi antiek was ingericht, waren 's middags de gordijnen gesloten. Toen ik die open deed, keek ik helaas tegen de zijkant van een parkeergarage aan de overkant van de straat.

Flaneren doet men in Savannah langs de River Street, de weg langs de rivier. Die ligt ten opzichte van de stad wat lager en daarom moet je eerst een eind naar beneden lopen. In deze straat vind je veel winkeltjes en restaurants, waar men vooral visgerechten serveert. Bij een ervan staat buiten een bord dat het etablissement eens werd uitverkoren tot het beste van de stad. Maar onze gids merkt op dat lang niet iedereen aan die verkiezing heeft deelgenomen.

Aan de River Street is ook een soort snoepfabriekje, waar je eerst kunt proeven en dan mag kopen. Straatmuzikanten met een orgeltje of een schuiftrombone proberen een paar centen te verdienen. Sommige zijn wel erg optimistisch en hebben een grote plastic emmer voor het geld op straat gezet.

Raderboot



De 'Savannah River Queen' is een raderboot, zoals die ook op de Mississippi varen. Men organiseert tochtjes, waarbij een lunch, diner of een koortje met gospelsongs bij de prijs is inbegrepen. De normale 'sight-seeing tour' over de rivier zonder al die extra's valt wat tegen. Het schip vaart langs de haven met veel rokende schoorstenen, draait dan om en vaart nog even langs de stad. Bovendien stinkt het water een beetje.

Vanaf de terrassen heb je een fraai uitzicht over de rivier, waar af en toe een kolossaal schip voorbij vaart. Aan de kant is ook het standbeeld van 'Het wuivende meisje'. Het is een legende uit de wereld van de zeelieden, die vertelt dat vuurtorenwachtster Florence Martus afscheid nam van haar zeegaande minnaar met de belofte dat ze tot zijn terugkeer ieder passerend schip zou groeten. Veertig jaar lang stond ze tot haar dood te zwaaien. Overdag met een wit schort en 's nachts met een lantaarn.

Publicatiedatum = 13 juli 1996

terug Verenigde Staten intro