&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Op bezoek bij mijnheer Pon

Nederlandse mini-enclave in Carmel Valley

door MARCEL FROST

CARMEL VALLEY - Wie ooit van plan is een bezoek te brengen aan Californië, doet er goed aan verder te kijken dan de twee metropolen die de staat rijk is. Tussen Los Angeles en San Francisco ligt een van de mooiste natuurgebieden van Amerika: Monterey Peninsula. Een beroemde omgeving, want hier - uit de groene heuvels van Carmel en omgeving - komen 's lands beste wijnen.

Zee-arenden en haviken draaien cirkels tegen de blauwe lucht, romantische kronkelweggetjes voeren langs wijngaarden en onherbergzame bossen. Een oase van rust waar je perfect kunt vluchten voor de hectiek van alledag bij een temperatuur die door de nabij gelegen oceaan zelden onaangenaam hoog wordt.

Bernardus Lodge, een bungalow-park op stand, midden tussen de groene heuvels van Carmel Valley.

 

Midden in Carmel Valley, waar ooit Clint Eastwood burgemeester was, ligt een Nederlandse mini-enclave. Ben Pon, telg van de beroemde familie van Volkswagen- en Audi-importeurs, heeft hier zijn droom verwezenlijkt. Zo'n tien jaar geleden liet hij in de heuvels van Carmel wijngaarden aanleggen, vorig jaar aangevuld met een kuuroord: Bernardus Lodge.

Een soort bungalowpark, maar dan van niveau. De 57 kamers zijn van alle comfort voorzien; van twee persoons-bad tot open haard, van een groot balkon tot een king-size bed. Wie echt wil relaxen, kan terecht in het op de lodge gelegen kuurcentrum met zwembad, stoombad, een sauna en intieme behandelkamers waar verschillende massages en reinigingskuren kunnen worden ondergaan.

Chique

De ontvangst is warm: bezoekers worden op het vliegveld van Monterey opgehaald met de hoteljeep en bij aankomst in het hotel verwelkomd met een glaasje wijn, natuurlijk uit eigen kelders. Ook op de kamer staat een flesje klaar met de complimenten van het huis en de chef vestigt met een gratis bordje kaas meteen de aandacht op zijn keuken. Een keuken die de beide restaurants bedient die Bernardus Lodge rijk is. Echt chique eten kan in Marinus en wie iets informeler wil tafelen kan terecht in Wickets, een bistro-achtig restaurant met op de kaart salades, sandwiches en biefstuk met friet.

De filosofie achter Bernardus Lodge is de gast een thuisgevoel te geven. "Alsof je bij meneer Pon op bezoek komt", vertelt René de Vos, food & beverage manager, overigens de enige Nederlander in het kuuroord.

De Vos strandde in 1982 na een trip dwars door Amerika in San Francisco omdat zijn geld op was. Wat een tijdelijk baantje in een bar moest zijn, groeide uit tot een carrière in de horeca, geheel volgens de wetten van de Amerikaanse droom. "Het is geweldig om met Pon te werken: hij wil alleen het beste. Zowel in de aankleding van de lodge, als ook in de keuken en in het kuurcentrum", zegt De Vos met gepaste trots.

Heerlijk ontspannen in het kuurcentrum, met diverse baden, sauna's, massages en reinigingskuren.

 

Twee jaar geleden werd begonnen met niets. Een oud hotel, The Carmel Inn, werd plat gegooid en alles werd opnieuw opgebouwd. Overal dikke houten balken, de restaurants en de lobby zijn opgesierd met een enorme open haard en de aankleding van de kamers is luxe. Het enige dat Bernardus Lodge moet ontberen is een golfbaan. "Dat is dan ook niet nodig, want er liggen in de directe omgeving wel 25 golfcourses", is de mening van Pon. Wel liet hij midden in zijn park een cricketveld aanleggen, waar al menig spannende wedstrijd is gespeeld door zijn gasten.

Chef-kok is Cal Stamenov, volgens Pon de beste van de wereld. Stamenov werkte in het verleden bij Alain Ducasse in Monaco en toprestaurants in Washington, Los Angeles en New York. De kaart van beide restaurants ziet er uitnodigend uit. Ongecompliceerd voedsel van Amerikaanse afmetingen wegwerken kan in Wickets; voor fijnproevers is Marinus 'the place to be'.

Chefkok Cal Stamenov zorgt ervoor dat de inwendige mens niets te kort komt.

 

 

Wat te denken van Portobello mushroom soup, bereid met geitenkaas en witte truffelolie? Heerlijke oesters staan naast kreeft-salade met avocado's en tonijn-tartaar, of willen we liever een enorme ganzenlever, gevolgd door zalm met groene asperges en een saus van kreeft? Aan verse ingrediënten geen gebrek in Carmel. In de nabij gelegen Monterey-bay worden alle denkbare vormen van zeebanket gevangen en het achterland heeft de bijnaam 'salad bowl', vanwege haar rijkdom aan verse groenten en fruit.

Al deze delicatessen schreeuwen natuurlijk om de daarbij behorende wijnen en dan is men bij Pon aan het goede adres: in de kelder liggen tienduizend flessen, in vier maanden tijd bij elkaar gebracht uit alle windstreken. Uiteraard verdient het de aanbeveling om op z'n minst een wijn uit Bernardus-wijngaard te drinken. De voortreffelijke Pinot Noir uit 1996 bijvoorbeeld, waarvan slechts een beperkt aantal flessen is gebotteld. Of de beroemde Bernardus Marinus uit 1995 of 1996, dè wijn die Pon tien jaar geleden in gedachten had toen hij in Californië de eerste druivenstokken plantte.

De sfeer in de lodge is aangenaam. Hoewel de bezoekers doorgaans van goeden huize komen, is de dress-code 'casual'. Wie in feestelijke kledij wil dineren, valt niet echt uit de toon, maar verbaas je niet als de buurman gekleed gaat in korte broek en t-shirt. Het moge duidelijk zijn: goedkoop is een verblijf in Bernardus Lodge niet. Door de week bestaan de gasten dan ook vooral uit medewerkers van bedrijven die seminars houden en in het weekeinde de dotcom-miljonairs uit het op anderhalf uur rijden gelegen Silicon Valley. Voor lekker een paar dagen weg met twee personen moet je denken aan een kleine 1700 tot 2000 dollar en dat is zeker met de huidige koers niet mals.
Maar je krijgt wel waar voor je geld, precies zoals Pon het bedoeld heeft. Bernardus Lodge is een heerlijke tussenstop tijdens een ritje Los Angeles-San Francisco.

  • Bernardus Lodge-inlichtingen: 001.888.648.9463 of 001.831.658.3400, of kijk op de website www.bernardus.com.

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 15 juli 2000