&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

In Oost-Europa
is alles anders

door Thijs Jansen

UTRECHT - Wintersport in voormalige Oostbloklanden, zoals Polen, Roemenië en Bulgarije, is bijna altijd verrassend. Soms kunnen voorzieningen een vergelijking met die in bijvorrbeeld Zwitserland met glans doorstaan, soms laten de liften het afweten en is het er maar behelpen.

Ook kunnen er opmerkelijke wedstrijden worden gehouden. Wat te denken van twee hotelgasten die in Roemenië tijdens hun wintervakantie elke dag een competitie hielden wie met een taxi het dichtst bij de skiliften kon komen...

Na een dagje skiën in Tsjechië is het aangenaam zonnen.
En de drankjes zijn goedkoop.

In het algemeen zitten de landen in het oosten met hun wintersportactiviteiten in de lift. Vooral Polen doet het goed. Dat komt onder meer, doordat de kwaliteit van de liften er goed is. "Dat het daar niet meer zo goedkoop is als in de eerste jaren na de val van de muur, is een minder leuke bijkomstigheid. Maar de wintersportliefhebber krijgt er dan ook veel voor terug, zoals de schitterende natuur waarin veel skigebieden liggen", aldus een medewerker van het Pools Verkeersbureau in Amsterdam.

Door de vele sneeuwval is de bergketen Sudety uitermate geschikt voor wintersportactiviteiten. De inmiddels behoorlijk goed ontwikkelde infrastructuur levert hier een bijdrage aan.

Jakuszyce ligt op de grens bij Tsjechië op circa 850 meter boven de zeespiegel. Er zijn tal van langlaufloipes uitgezet. Wat hoger ligt Swieradow Zdroj (1000 meter). De plaats wordt aan alle kanten door bergen omgeven. Aan de noordkant van de berg Gory Izerskie blijft de sneeuw lang liggen, soms zelfs tot mei. Het is er nog verrukkelijk rustig, zodat natuurgenieters er aan hun trekken kunnen komen. Er kan bij particulieren worden gelogeerd.

Szklarska Poreba is een dal aan de voet van het westelijk gedeelte van de bergen Karkonosze, de hoogste bergketen van de Sudeten (1300 meter). Hier heerst een typisch bergklimaat, met veel zon. De sneeuw ligt er gemiddeld 110 tot 120 dagen per jaar en op de hoogste plekken zelfs langer. De laatste afdalingen op de ski's kunnen tot eind april worden gemaakt.

Het Tatra museum in Zakopane. In de winter zijn er in Polen tal van deze beelden te zien.

Zieleniec is een kleine plaats in de bergen Gory Orlickie, die bekend staat om haar fijne klimaat. De eerst sneeuw valt in oktober en blijft tot begin mei liggen. Het is er druk, dus moeilijk om accommodatie te vinden. Tijdig reserveren of uitwijken naar andere plaatsen in de buurt dus.

Andere wintersportoorden in Polen zijn Karpacz (1375 meter) in het oosten van de bergen Karkonosze. Er zijn twintig skiliften en zes hellingen die 's avonds worden verlicht. Het dorp Rzecka (850 meter) ligt in de Midden-Sudeten ligt bij drie grensovergangen met Tsjechië en is daardoor goed bereikbaar en erg populair. Tenslotte Sienna. Dat is na Miedzygorze de grootste plaats in het massief Masyw Snieznika.

BULGARIJE

Ook in Bulgarije komt de wintersport steeds meer tot bloei. Borovets is de oudste en belangrijkste wintersportplaats van Bulgarije, gelegen op slechts zeventig kilometer van de hoofdstad Sofia. De bergen bereiken hier een hoogte van bijna drieduizend meter, hoger dan waar ook op de Balkan.

Borovets zelf ligt op een zo goed als sneeuwzekere hoogte van 1350 meter; de pistes (totaal 40 kilometer lang) komen tot 2560 meter. Regelmatig vinden hier wedstrijden plaats voor de ski-elite van de wereld.

Hotels en pistes bereiken steeds meer een West-Europees niveau, maar de prijzen zijn nog Oost-Europees: lessen, liften, skihuur, maar ook eten en drinken zijn aanmerkelijk (soms meer dan de helft) goedkoper dan in de meer bekende wintersportgebieden van Europa.

Wintersport in Bulgarije is tevens mogelijk in Pamporovo in het zuiden en in Bansko, dat ook als oud stadje interessant is.

TSJECHIË

Wintersporters die 'nieuwe' skigebieden willen ontdekken, strijken dikwijls neer in Tsjechië. Zowel de beginnende als de ervaren skiërs kunnen er uit de latten. In het noorden, in het Isergebergte, ligt Harrachov. De plaats heeft een kabelbaan, meerdere stoeltjes- en sleepliften.

Hoewel de bergen betrekkelijk laag zijn,
kunnen skiërs er uitstekend uit de voeten.
Er zijn makkelijke, moeilijke en
zware afdalingen mogelijk.

Harrachov is een schilderachtige wintersportplaats, die van alle kanten door bergen is omgeven. Al is het skigebied niet te hoog, men vindt er naast blauwe (makkelijke), rode (moeilijke) en zwarte pistes (zeer zware). De sneeuw ligt er doorgaans van december tot half april in het zonnetje te schitteren.

Voor de liefhebbers van après-ski zijn er gezellige café's, wijnkelders en barretjes, waar de prijzen van drankjes en hapjes nog uit de vorige eeuw lijken te stammen.

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 28 oktober 2000

Archief Tsjechië