Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 28 april 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Suriname

In een hangmat in het oerwoud

door Luud Peters

MI SA BO - Op een kruising van twee zandwegen wenkt een jonge vrouw. Naast haar liggen een rol zeil en een kartonnen doos, waarop een electrische rijstkoker staat afgebeeld. Zij is duidelijk in verwachting.

Zomaar een nederzetting langs de rivier.

 

Wij stoppen. Wat moet je anders? De vrouw staat moederziel alleen, midden in de Surinaamse jungle, op tientallen kilometers afstand van de bewoonde wereld. Meer dan één vrachtwagen of terreinwagen per uur komt er niet langs.

Door het open raam vraagt ze met hese stem of ze mag meerijden. Geen punt. Wij schikken wat in, en ze stapt aan boord. De vrouw , een Braziliaanse, blijkt onderweg te zijn naar een goudzoekerskamp, waar zij tegen betaling sexuele diensten verleent. Zij had inkopen in Paramaribo gedaan en was op het kruispunt gestrand.

Na een bijna eindeloze rit door kuilen en over bulten zetten wij haar af bij een paar hutjes van golfplaten, plastic en palmbladeren - haar werkterrein. Pas als zij veilig met haar spullen naast de auto staat, verschijnt er een stralende lach op haar gezicht. Veel vertrouwen in haar medemens heeft zij kennelijk niet.

Sirano Zalman, directeur van Access Suriname Travel en organisator van onze trip, spreekt met respect over de liftster. "Het zijn keiharde vrouwen. Ze doen voor geen enkele man onder. Ze komen in hun eentje uit het niets en verdwijnen na enkele jaren weer spoorloos. Veelal worden ze betaald in grammen goud. Soms, als zij minder in tel zijn, doen zij de huishouding voor de goudzoekers voor nauwelijks meer dan kost en inwoning."

Stroomsnelheid

Wij zijn onderweg naar de bovenloop van de Marowijne. Het is de bedoeling, dat we enkele dagen doorbrengen in Mi Sa Bo, het kamp van de bosnegerfamilie Tojo. Bij de rivier ligt een bootje met twee bosnegers op ons wachten. In het lange vaartuig is plaats voor tien personen, inclusief roerganger en uitkijk.

De schoolboot komt langs terwijl een toerist zichzelf wast.

 

We vliegen stroomopwaarts. Het vaartuig heeft geen enkele moeite met stroomversnellingen. De uitkijk geeft doorlopend aanwijzingen, want onder de oppervlakte zitten verraderlijke rotsen. Kleur, golfpatroon en stroomsnelheid vertellen de man wat hij moet weten. Af en toe worden we flink nat, maar dat is prettig. Het geeft verkoeling.

Uit de bossen aan weerszijden van de rivier komt een kakafonie aan geluiden, die het geluid van de buitenboordmotor overstemmen. De begroeiing is dicht. Twee vogels vliegen een eindje met ons op. Het lijkt of de twee oefenen in synchroon vliegen. Hun vleugels klappen precies op hetzelfde moment, hun zweefmomenten zijn gelijk en hun onderlinge afstand verandert niet. Ook niet tijdens bochtenwerk.

 

De Marowijne vormt de grens tussen Suriname en Frans-Guyana. Lo Sa Bo, dat aan de Franse kant van de rivier ligt, bestaat uit vijf hutten. Er scharrelen wat loopeenden en een gekortwiekte papegaai rond. Aan de voorkant snelstromend water, aan de achterkant ondoordringbaar oerwoud. Electriciteit, telefoon, kraan- en putwater ontbreken. De bewoners - en de paar toeristen die er komen - drinken regenwater en wassen zich in de rivier. Voor licht zorgen olielampjes, kaarsen en zaklampen. Geslapen wordt in hangmatten. Een klamboe moet voorkomen dat muskieten je te grazen nemen. Als een bloot lichaamsdeel 's nachts de klamboe raakt, heb je pech, want de muggen steken er dwars doorheen. Klamboe plus anti-muggenmiddel is de oplossing.

Negerslaven

De familie Tojo leeft van jagen, vissen en de opbrengst van een kostgrondje - een soort moestuin die op het tropische oerwoud is veroverd. Sinds kort probeert zij een paar toeristische guldens te verdienen. Het verblijf de gasten bestaat uit een afdakje met wat hangmatten, muskietengaas, stoelen en tafel. De familie kan maximaal 8 personen huisvesten.

Hotel in de jungle onder een afdak.

 

Terwijl de mannelijke familieleden van een boomstam een nieuwe boot bouwen, schenken de vrouwen hun gasten een glaasje siroop in: regenwater met een kleurtje, dat een beetje zoetig smaakt. Aan het avondeten wordt gewerkt. Op het menu staan bosvarken, aardappelen, een soort zoete spinazie en bittere sliertjes van onbekende samenstelling.

Dit jaar krijgen de kinderen van de familie voor het eerst onderwijs. Zij worden 's morgens door de schoolboot opgehaald en naar een dorpje aan de Surinaamse kant van de rivier gebracht, waar een gepensioneerde onderwijzer uit Paramaribo hen Nederlands leert. Dat is nog steeds de officiele taal. 'De man en zijn aap. De man is dik, de aap niet' staat op het schoolbord.

Vanuit het familiekamp zijn schitterende uitstapjes te maken naar stroomversnellingen, naar nederzettingen waar nog nauwelijks blanken voet aan wal hebben gezet, naar een kostgrondje of naar een goudzoekersschip. Allemaal plekken, die alleen per boot bereikbaar zijn. Familielid Johannes regelt het allemaal.

Goud is 'big business' in Suriname, zowel op het land als op het water. Op tal van plaatsen in het oerwoud wordt ernaar gezocht of liggen overblijfselen van stoommachines, draglines en baggermolens, die voor de winning ervan zijn gebruikt. In de bovenloop van de Marowijne woelen zo'n 15 schepen, goudduivels genaamd, de rivierbodem om.

Johannes is goede maatjes met de bemanning van een van de schepen en mag met zijn gasten langzij komen en aan boord klauteren. De roestige bak lijkt op een baggerschip. Het lawaai is nauwelijks te verdragen. Alles schudt en rammelt. Het stinkt naar dieselolie en uitlaatgassen. Het schip, waarop 24 uur per dag in ploegendiensten wordt gewerkt, heeft inderdaad iets hels.

Bodemzand, -gruis en water worden op het achterdek uitgestort over een grote zeef. Regelmatig meet een goudzoeker het gehalte edelmetaal in de smurry. Voor het isoleren ervan wordt kwik gebruik, waaraan goud zich hecht. Het is levensgevaarlijk spul en uiterst schadelijk voor het milieu, maar mensen met alleen maar dollartekens in de ogen hebben daar maling aan. De bedrijfsleider - een man van een jaar of 35 - heeft geen tand meer vast in zijn mond zitten. Mogelijk heeft hij teveel kwikdampen ingeademd. Hij woont met vrouw en twee kinderen op het schip.

'Goudduivel' op de Marowijne.

 

Bijna alle goudzoekers blijven straatarm. En áls zij ineens een paar duizend gulden hebben, is dat geld meestal zo weer op. Alleen de concessiehouders worden rijk. Die steken een percentage van de goudopbrengst in hun zak zonder iets te hoeven doen.

Langetabbetje is het grootste eiland in de Marowijne-rivier. Daar zetelt Jan Levy, het stamhoofd (granman) van de bosnegers in dit gebied. Als je het eiland wilt bezoeken, moet je eerst bij hem je opwachting maken Een cadeautje, bij voorkeur een fles rum, stelt hij erg op prijs. Ook bijgelovige schepelingen die Langetabbetje passeren, leggen aan om hem iets te geven. Doe je dat niet, dan kan onheil je deel worden.

Granman

Levi woont in het grootste huis op het eiland. Hij ontvangt ons aan het hoofd van een tafel met pastic stoelen. Naast de granman zit een van zijn hulpkapiteins.

Volgens de etikette mag je het woord niet rechtstreeks tot de granman richten, maar moet je dat doen via de hulpkapitein. Naast Levy staat een Surinaamse vlag. Achter hem, aan de muur, hangen een tekening van een olifant en een foto van de president.

Moeder bereidt eten en houdt tegelijkertijd haar kinderen in het oog.

 

Het stamhoofd heeft geen politieke functie, maar adviseert de Surinaamse regering in bosnegerzaken. Ook beslecht hij regelmatig geschillen tussen stamgenoten. Maar de macht van het oude heer is tanende. Sommige jongelui nemen zelfs openlijk een loopje met hem.

Aan alle kanten wordt geknabbeld aan de cultuur en het leefgebied van de bosnegers in de uitlopers van de Amazone. De regering wil hen aan banden leggen en houdt uitverkoop in hun bossen. Concessies voor houtwinning, jacht, goudzoeken, dieren- en plantenhandel worden met gulle hand weggegeven.

Juist dat maakt een bezoekje aan de binnenlanden van Suriname meer dan waard. Straks is het misschien te laat.

REISWIJZER

Diverse touroperators hebben Suriname-arrangementen in hun programma. Hun namen, alsmede algemene informatie over Suriname, zijn verkrijgbaar bij USP, Amsterdam, telefoon 020-4232882; e-mail: jnsusp.nl. KLM/SLM vliegt rechtstreeks van Schiphol op Paramaribo. Interessante websites:

www.surinametravel.nl
www.stinasu.sr
www. runningmanonline.com
www.slm.firm.sr
www.torica.com

EIGEN FOTO'S

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.